MENTELMI, ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI
és MANDÁTUMVIZSGÁLÓ BIZOTTSÁG

H/5654.

Országgyűlési határozati javaslat

Az Országgyűlés

.../2003 ( ) OGY

h a t á r o z a t i javaslata

Dr. Bartha László országgyűlési képviselő mentelmi ügyében

A Magyar Köztársaság Országgyűlése dr. Bartha László országgyűlési képviselő mentelmi jogát a Legfőbb Ügyész KF.1620/2003/3-III. számú megkeresésével érintett ügyben felfüggeszti.

INDOKOLÁS

A Mentelmi bizottság az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény 5. § (5) bekezdése, valamint a Házszabály 130. § (5) bekezdés b. pontja és a 87. § (3) bekezdése alapján a fenti - indokolással ellátott - határozati javaslatot nyújtja be az Országgyűlésnek.

A Legfőbb Ügyész az Országgyűlés Elnökéhez intézett KF. 1620/2003/3-III. számú átiratában indítványozta dr. Bartha László országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését nagyobb kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás és nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntetteinek megalapozott gyanúja miatt.

Az indítvány szerint: dr. Bartha László Szeged Megyei Jogú Város volt polgármestereként eltöltött hivatali ideje alatt (1998.X.-2002.X.) követte el a bűncselekményeket.

A csalásra vonatkozóan az indítványban megadott tényállás a következő:

Dr. Bartha László hivatalba lépését követően a személyzeti nyilvántartás számára kitöltötte az "Adatfelvételi lap a munkavállaló törzsadatairól" című nyomtatványt, és az adatok valódiságát aláírásával igazolta. Az adatfelvételi lap első oldalára "Középfokú angol C típusú nyelvvizsga 9.300.-Ft" felírat került. (A felírat szöveges részét dr. Bartha László személyi titkára, míg az összeget a személyzeti osztályvezető ismeretlen időpontban vezette az iratra.)Ezek után után dr. Bartha László részére 1998. október 18-ától 2002. október 20-áig az önkormányzat havonta nyelvpótlékot számfejtetett és fizettetett ki a Területi Államháztartási Hivatallal. A nyelvpótlék összegét munkabérének növekedésével folyamatosan, arányosan emelték. Az önkormányzat, mint munkáltató dr. Bartha Lászlónak hivatali ideje alatt összesen 881.050.-Ft nyelvpótlékot számfejtetett és 435.835.-Ft-ot utaltatott át. Dr. Bartha László középfokú angol nyelvvizsgával nem rendelkezett, "középfokú idegen nyelvi pótlék" felvételére nem volt jogosult, ennek ellenére a fizetésével átutalt pótlékot minden esetben felvette. Cselekményével az önkormányzatnak a fent írt, 881.050.-Ft összegű kárt okozott, ő maga pedig 435.835.-Ft jogtalan haszonra tett szert.

Dr. Bartha László hivatali ideje lejárta előtt a város akkori jegyzőjének a nyelvpótlék alaptalan felvételének tényét feltárta, és a 435.835.-Ft-ot az önkormányzat bankszámlájára befizette. Ezáltal az okozott kár egy része megtérült.

A hűtlen kezelésre vonatkozóan az indítványban megadott tényállás a következő:

Dr. Bartha László 2002. október 8-án írásban árajánlatot kért egy szegedi autókkal kereskedő Kft-től három, az önkormányzat tulajdonában álló személygépkocsira, köztük a személyes használatában lévő Volkswagen Passat típusú személygépkocsira. A Kft. a gépkocsikat másnap megvizsgálta és felértékelte, majd annak eredményét írásban közölte a volt jegyzővel. (A dr. Bartha László használatában lévő Volkswagen Passat-ot 3.347.000.-Ft-ra értékelte.) A jegyző dr. Bartha László tudtával és beleegyezésével a Passat személygépkocsit, annak felértékelését követően, de még ugyanezen a napon, azaz október 9-én szervizbe vitette, ahol azon 327.533.-Ft értékű javítást végeztek el. Ugyancsak a gépkocsi felértékelését követően dr. Bartha László az önkormányzattal négy db. új téli gumit vásároltatott 195.000.-Ft-ért, és a régi gumikat lecseréltette. A javítás és a gumicsere után a jegyző a gépkocsit október 16-án a jelzett Kft telephelyére vitette, ahol azt a felértékelésben közölt áron eladták egy budapesti székhelyű Bt.-nek. Ezt követően - hat nappal később - dr. Bartha László a személygépkocsit 3.447.000.-Ft értékben megvásárolta. Dr. Bartha László azzal a magatartásával, hogy a gépkocsi felértékelése után hozzájárult annak javításához, és arra új gumiköpenyeket vásároltatott, majd a korábbi árajánlatnak megfelelő áron történt értékesítéséhez hozzájárult, vagyonkezelői kötelezettségét megszegte, és ez által az önkormányzatnak 522.533.-Ft vagyoni hátrányt okozott, amely nem térült meg.

A Mentelmi bizottság az ügyet a 2003. szeptember 23-i ülésén tárgyalta, ahol megjelent dr. Bartha László képviselő.

A nyelvvizsgapótlékkal kapcsolatosan előadta, hogy a hibát saját maga fedezte fel, amikor a TÁKISZ-tól a TÁK-hoz került át a bérszámfejtés, és akkor kérték tőle: milyen jogcímen kap pénzt és ezen a papíron volt rajta az, hogy nyelvvizsgapótlékként is kap juttatást. Ekkor szembesült először ezzel a kérdéssel. Elismerte: életszerűtlennek tűnhet az, hogy négy éven keresztül nem nézte meg saját bérszámfejtő lapját. Nem volt tudomása tehát arról, hogy nyelvvizsgapótlékot kap. Utalt arra, hogy bankkártyájával vesz fel pénzt, és számláját nem szokta megnézni. Megemlítette még, hogy adóbevallásait sem ő készítette, éppen most egy APEH értesítőből szerzett csak tudomást túlfizetéséről.

A gépkocsi üggyel kapcsolatosan előadta, hogy a szegedi önkormányzati hivatal az ISO 9001-es minősítéssel dolgozott az elmúlt négy évben és az itt alkalmazott szigorú eljárási rend szerint neki ilyen ügyekben semmilyen beavatkozási lehetősége nem volt. A gépkocsit ő vezette, sofőrje nem volt. Amikor szólt az ellátmányozási osztály, hogy le kell adnia a gépkocsi kulcsát, mert azt szervizbe viszik, akkor a hivatal egy másik autójával, vagy a sajátjával közlekedett. Tehát arról, hogy az ügyben ki milyen sorrendiségben járt el, vett anyagokat, nem tudott és nem is volt egyébként ez a kötelessége.

Kijelentette, hogy kéri mentelmi jogának felfüggesztését, mivel szeretné, ha végérvényesen lezáródnának azok a vádak és álügyek, amelyeket az elmúlt időszakban kreáltak ellene.

A bizottság a közvádas ügyekben szinte kivétel nélkül mindig a mentelmi jog felfüggesztését javasolja, mivel ez szolgálja az Országgyűlés tekintélyének megóvását és az érintett képviselő érdeke is egyértelműen azt kívánja, hogy a gyanú megalapozottsága, vagy alaptalansága az erre hivatott igazságszolgáltatási szervek előtti eljárásban tisztázódjék.

Mindezek alapján a Mentelmi bizottság egyhangú szavazattal azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy

dr. Bartha László országgyűlési képviselő

mentelmi jogát az adott ügyben függessze fel

Előadó: Dr. Kerényi János

Budapest, 2003. október 1.

Dr. Géczi József Alajos

a bizottság elnöke