K/5625.

Írásbeli Kérdés

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

"Mit tud tenni a Mosonmagyaróvári kórház rekonstrukciójának megvalósulásáért?" címmel a Házszabály 91. §-a alapján kérdést kívánok benyújtani Dr. Kökény Mihály Egészségügyi, Szociális és Családügyi miniszterhez. A kérdésre a választ írásban kérem.

Tisztelt Miniszter Úr!

Mosonmagyaróvár lakói hét évet vártak arra, hogy a kórház rekonstrukciója megkezdődjön. Sokak álma vált valóra, amikor az Országgyűlés 2001 végén megszavazta a címzett támogatást, 2 milliárd forinttal. Ennek eredménye képen elkezdődhetett a rekonstrukció első üteme, amely a 2002 és 2004 éve között valósul meg.

A munka nagy része az idei évre esik és vele együtt a gondok megjelenése is. Ezek között mindjárt az első a pénz hiánya, amikor is a költség és a forrás között a különbség több mint 350 millió forint. Ez az összeg csak több lehet és az egész rekonstrukció alatt meghaladhatja félmilliárd forintot is. Ez nem pazarlásból vagy rossz gazdálkodásból ered, hanem olyan pótmunkákból, amelyek előre nem voltak láthatóak és tervezhetőek. Így például a gépészeti vezetékek cseréje, ablakszerkezet, vizes helyiségek és egyéb épületszerkezeti gondok megoldása.

Tisztelt Miniszter Úr!

A legnagyobb gondot a pénz hiánya jelenti, ezért azt kérdezem, hogy az Ön tárcája miben tud segíteni?

Milyen megoldások jöhetnek szóba a helyzet rendezése érdekében?

Azt ugye Ön is elfogadja, hogy a rekonstrukció első ütemének sikere nem múlhat a nem várt problémák okozta pénzhiányon?

Végezetül engedje meg, hogy azután érdeklődjem, milyen esélyt lát arra, hogy a rekonstrukció 2005-től folytatódjon a második ütemmel?

Tisztelettel várom válaszát, minden jót kívánok Önnek.

Budapest. 2003. szeptember 29.

Dr. Pap János