ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
MSZP

T/5478/185.
Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. §-a és 102. § (1) bekezdése alapján módosító javaslatot terjesztek elő az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról szóló T/5478. sz. törvényjavaslathoz:

A törvényjavaslat 87. §-ának elhagyását javaslom:

[ " 87. § Az áfa- törvény 38. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) Az adóalany köteles a levonható és a le nem vonható előzetesen felszámított adó összegét nyilvántartásában egymástól elkülönítetten kimutatni (tételes elkülönítés). A 22. § (1) és (2) bekezdése alapján adóalapot nem képező államháztartási támogatásban részesülő adóalany - feltéve, hogy az éves költségvetési törvény eltérően nem rendelkezik - a részben vagy egészben ilyen támogatásból finanszírozott, adólevonásra jogosító tevékenységéhez közvetlenül kapcsolódó beszerzéseire kizárólag a nem támogatott hányad erejéig érvényesítheti az adólevonási jogot.

(2) Ha az adóalany adólevonásra jogosító és adólevonásra nem jogosító termékértékesítést és szolgáltatásnyújtást egyaránt végez és az (1) bekezdés szerinti szabály alkalmazásával a termékértékesítéshez és szolgáltatásnyújtáshoz kapcsolódó előzetesen felszámított adó összege maradéktalanul nem különíthető el, az el nem különített adó összegét az arányosítás szabályai szerint kell megosztani levonható és le nem vonható részre. Az arányosítás szabályait a 3. számú melléklet I. része tartalmazza.

(3) A 22. § (1) és (2) bekezdése alapján adóalapot nem képező államháztartási támogatásban részesülő adóalany - feltéve, hogy az éves költségvetési törvény eltérően nem rendelkezik - az (1) bekezdés szerint tételesen el nem különíthető előzetesen felszámított adót kizárólag a 3. számú melléklet I. részében foglalt rendelkezések alapján állapítja meg, azzal, hogy az adóalapot nem képező államháztartási támogatások az adólevonásra nem jogosító tevékenységgel esnek egy tekintet alá.

(4) A 4/A. § (7) bekezdésében, valamint a 33. § (6) bekezdésében meghatározott tevékenység a (2) és (3) bekezdés, illetve a 39. § alkalmazásában az adólevonásra nem jogosító termékértékesítéssel és szolgáltatásnyújtással esik egy tekintet alá."]

Indokolás

A törvénymódosítási javaslat első sorban a kulturális intézményeket, színházakat, közgyűjteményeket érintő, az eddigi állami támogatási gyakorlatot változtatja meg.

A javaslat, az Áfa megosztásból fakadóan, az intézményekben jelentős adminisztratív többletfeladatot jelent, és szakmailag is nehezen teljesíthető feladatok elé állítja az intézményeket.

A javaslatból fakadó költségvetési megtakarítás várhatóan 2-2,5 mrd Ft - ami ugyanekkora forrás kiesést is jelent az intézményekben -, nincs arányban a várható társadalmi és intézményi hatásával.

Budapest, 2003. október 9.

Mandur László
MSZP