Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és a 102. § (1) bekezdése alapján az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról szóló T/5478. számú törvényjavaslathoz az alábbi

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztjük elő:

A törvényjavaslat 7. számú melléklet 3. pontjának az alábbi módosítását javasoljuk:

3. A Tao. 1. számú melléklete a következő 13. ponttal egészül ki:

"13. A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 3. § (5) bekezdésének 1/c. pontja alapján nyilvántartásba vett tárgyi eszközhöz kapcsolódó üzleti vagy cégérték bekerülési értékének - a nyilvántartásba vételt követő, az adózó részvételével történő egyesülés esetén - az egyesülés napjáig elszámolt terv szerinti értékcsökkenéssel csökkentett összegét az adózás előtti eredmény csökkentéseként elszámolt értékcsökkenési leírásnak kell tekinteni, ha az egyesülés során a megvásárolt társaság az eszközeit nem értékeli át piaci értékre."

Indokolás

A módosító törvény 7. számú mellékletének 3. pontja, a Tao törvény 1. számú mellékletének 13. ponttal történő kiegészítésével egyesülések esetén megtiltja a cégérték értékcsökkenési leírását. A törvényjavaslat indokolásából kiderül, hogy a szabályozás módosításával a törvényjavaslat azt az adóelkerülési módszert kívánja megakadályozni, amikor egy társaság a tőzsdére be nem vezetett cég megvásárlásakor cégértéket vesz nyilvántartásba, és ezt követően a két cég egyesül, de a megvásárolt cég vagyonát az átalakulás keretében nem értékelik át piaci értékre. Az indokolás szerint cégvásárláskor a cégérték jellemzően a megszerzett társaság eszközei között a piaci ár alatt nyilvántartott ingatlan miatt keletkezik, amely ingatlan az egyesüléssel a részesedést megszerző vállalkozáshoz kerül úgy, hogy a cégérték "helyettesíti" a piaci értékre történő felértékelést.

A szabályozásnak az a feltevése hogy cégérték tipikusan csak ingatlanokhoz kapcsolódik, nem realisztikus, így az értékcsökkenési elszámolásának tiltása minden egyesülés során továbbvitt cégérték esetében nem indokolt.

Budapest, 2003. október 9.

Molnár Albert Podolák György

országgyűlési képviselő országgyűlési képviselő

MSZP MSZP