K/5421/1.

Halász János képviselő úr

részére

Tisztelt Képviselő Úr!

K/5421. számú, "Európa terv 3" címen benyújtott kérdésére az alábbiakról tájékoztatom:

Mint Ön is tudja, a Millenáris Programiroda Kht. jelenleg a Miniszterelnöki Hivatal felügyeleti körébe tartozik, ahogy azt előző kormányzat kialakította. A Medgyessy kabineten belül azonban működik a koordináció, az információk kölcsönös megosztása, ezért különösebb nehézségek nélkül adhatok felvilágosítást képviselő úr kérdésére.

Amennyiben "megszorító intézkedések" alatt, az előző kormány által meg nem lépett, ám a Medgyessy kormány által végrehajtott, munkavállalók rendkívül széles rétegét érintő, 50 %-os béremelés forrásainak biztosítását, valamint a kormányprogramban meghirdetett fejlesztések finanszírozhatóságát, továbbá az Önök kormánya által előre elköltött pénzek visszapótlása érdekében tett lépéseket gondolja, akkor értelmezhető a kérdése.

A kultúra fejlesztése körültekintő forrástervezést és átgondolt finanszírozást igényel. Ez a Millenáris Park esetében az előző kormányzat által hátrahagyott, jogilag, pénzügyileg, szakmailag rendezetlen helyzet rendezésére irányul.A jogi természetű teendők közé tartozik például, a kaotikus ingatlanhelyzet megoldása.

A terület a főváros és a II. kerület frekventált területe, ezért nem szabad megismételni az előző kormányciklusban elkövetett hibát, hogy az érintett önkormányzatokat megkerülve, szempontjaikat figyelembe nem véve induljon meg bármilyen fejlesztés. A Kormánynak fontos, hogy az országos hatású fejlesztések, egyidejűleg, a közvetlen befogadó környezet számára is kedvezőek legyenek.

Akár kizárólagosan közszolgálati-, akár részben közszolgálati, részben üzleti hasznosításra kerülnek a Park létesítményei; több, a megvalósítás során elmaradt, illetve sorra nem került beruházás lebonyolítása szükséges. Határozott álláspontunk szerint fejlesztés az is, ha számos félbehagyott munka befejeződik. Olyan munkák, amelyek hiányában a Park sem rövid, sem hosszútávon nem válhat a látogatók kedvelt helyévé. Az előző kormány nemcsak a Park működése szempontjából nélkülözhetetlen módon beépített stúdió kifizetésének terhét hagyta az új kormányra, nem biztosította a működés forrásait sem. Többek között ezért volt szükséges kormánygarancia mellett, - az egyébként semmiféle fedezettel nem rendelkező - Millenáris Programiroda Kht-nak, 1,5 milliárd forint hitelt felvennie, amelyet 2003-ban kell visszafizetni. Ez kamataival együtt, csaknem 1,7 milliárd forinttal terheli meg a költségvetést. Részben tehát a kulturális intézmény forráshiánya miatt volt szükséges a hitel, részben pedig azért, mert a másfél milliárdos költségvetéséből 2002 március és május közepe között, a Kht. közel nyolcszáz millió forintot elköltött. Talán nem szükséges emlékeztetnem arra, hogy ezidőben jellemzően a FIDESz választási kampányához illeszkedő rendezvények zajlottak a Parkban. Így hát nem a valóságtól elrugaszkodott kijelentés, hogy jórészt a 2002. évi FIDESz kampány árát fizeti meg a jelenlegi kormány és a választópolgár akkor, amikor 2003 végén a központi büdzsé terhére rendezi a Millenáris Kht. adósságát.

Az Európa Terv keretében, illetve az uniós csatlakozáshoz kötötten a Millenáris parkhoz kapcsolódóan, döntés előtti fázisba került több, önmagában véve is jelentős méretű projekt. Ezekre, illetve a tervezett kiállítással összefüggő, esetleges pályázati kiírásokra tárcaközi együttműködés keretében születik meg a válasz. Mindez igényli ugyanis a kulturális-, az informatikai-, az oktatási-, a gyermek-és ifjúsági tárca szoros, továbbá a munkaügyi, illetve a gazdasági tárca összefogását.

Budapest, 2003.szeptember 18.

Tisztelettel:
Dr. Hiller István