K/4376/1.

Nagy Gábor Tamás úr

országgyűlési képviselő részére

Fidesz - MPSz képviselőcsoportja

B u d a p e s t

Tisztelt Képviselő Úr!

K/4376. számon benyújtott írásbeli kérdésével kapcsolatban az alábbiakról szeretném Önt tájékoztatni.

A kedvezménytörvény módosításának előkészítése során a Külügyminisztérium folyamatosan kapcsolatot tartott és szakmai egyeztetést folytatott az EBESZ kisebbségi főbiztosával és hivatalával. A főbiztossal a törvénymódosítás helyzetéről az elmúlt fél évben két alkalommal személyes megbeszélést is folytattam.

A főbiztos jószolgálati küldetését, amely elsősorban a kedvezménytörvény ügyében kialakult nézeteltérések feloldását és a közös megoldás keresését célozza, a nyilvánosságtól visszavonultan, a klasszikus diplomácia eszközeivel folytatja. Tárgyalásairól, az azok napirendjén szereplő ügyek érdeméről - a küldetés sikere érdekében - a nyilvánosság számára csak rendkívül szűkre szabottan kíván tájékoztatást adni. A tekintélyes diplomata ez irányú szándékait a magyar kormány mindvégig tiszteletben tartotta, hiszen a kedvezménytörvény módosítási folyamatában diplomáciai tevékenysége rendkívül kedvezően hatott a problémák feloldására.

A főbiztos igényével összhangban, a klasszikus diplomácia eszközeivel folytatott tárgyalásait övező diszkréció biztosítása mellett Képviselő úr a Külügyminisztérium Európai Uniós Jogi Főosztályán a tárgyra vonatkozó levelekbe betekintést nyerhet.

Budapest, 2003. július " "

Üdvözlettel:
( Kovács László )