H/4326/6.

Az Országgyűlés

Ügyrendi
bizottságának

a j á n l á s a

a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete vizsgálatának eredményeként ismeretessé vált, a Pannonplast Rt. részvényeinek megvásárlása körülményeinek, valamint a részvénytársaságban jelentős befolyás szerzése érdekében lefolytatott pénzügyi tranzakcióban való esetleges állami részvételnek kivizsgálására országgyűlési vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló H/4326. sz. határozati javaslat

r é s z l e t e s

vitájához

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés Ügyrendi bizottsága megvitatta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete vizsgálatának eredményeként ismeretessé vált, a Pannonplast Rt. részvényeinek megvásárlása körülményeinek, valamint a részvénytársaságban jelentős befolyás szerzése érdekében lefolytatott pénzügyi tranzakcióban való esetleges állami részvételnek kivizsgálására országgyűlési vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló H/4326. számon beterjesztett határozati javaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott H/4326/4-5. számú módosító javaslatokat.

Megjegyzés: A határozati javaslat szövegéből elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettől eltérő jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévő képviselők egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a határozati javaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerűen megváltoznak a határozati javaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történő külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b) pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fűzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló határozati javaslat esetén az ajánlás-tervezet akkor tartalmaz utalást a HSZ. 94. § (3) bekezdésére, ha a benyújtott módosító javaslat a módosítandó törvény határozati javaslattal nem érintett §-ára vonatkozik, és ezért a módosító javaslat házszabályszerűségéről bizottsági döntés szükséges.
Az ajánlás abban az esetben tartalmazza a fenti joghelyre történő utalást, ha az első helyen kijelölt bizottság megállapítja, hogy a módosító javaslat ellentétes a HSZ. 94. § (3) bekezdésében foglaltakkal.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselő által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselő által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerű dönteni.

Azokat a módosító javaslatokat, amelyek egy gépelt oldalnál hosszabb szövegrész elhagyására tesznek javaslatot, terjedelmi okokból csak a jogszabályhelyre történő hivatkozással tesszük közzé.

  1. Szabó Lajos képviselő a határozati javaslat II. pontja 5. alpontjának elhagyását javasolja:
    /II. A vizsgálóbizottság feladata az alábbiak megvizsgálása:/
    "["5)A PSZÁF elnökéről folytatott adatgyűjtés és az ezzel kapcsolatban készült dokumentumok összefüggésben vannak-e az 1)-4) pontokkal?"]"
    Indokolás: Lásd a H/4326/5. sz. módosító javaslat indokolását.
    A módosító javaslatot(tal):- az Ügyrendi biz. támogatja
    - az Előterjesztő képviselője nem volt jelen
  2. Göndör István képviselő a határozati javaslat IX. pontjának a következő módosítását javasolja:

"IX.A bizottság megbízatása [feladatának elvégzéséig tart] a bizottsági jelentésnek az Országgyűléshez történő benyújtásig, de legkésőbb a bizottság megalakulásától számított 60. napig tart. A jelentés előterjesztője - a bizottság megszűnését követően is - a bizottság elnöke."

Indokolás: Lásd a H/4326/4. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal):- az Ügyrendi biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem volt jelen

Összeállította: az Országgyűlés Jogi Főosztálya

Budapest, 2003. szeptember 04.

Dr. Csiha Judit s.k.,
az Ügyrendi bizottság elnöke