Az Országgyűlés Alkotmány- és
igazságügyi bizottsága

H/4205.

Bizottsági önálló indítvány!

Az Országgyűlés
...../2003.(.....) OGY határozata
Az Európai Unióhoz történő csatlakozásról tartott 2003. április 12-i országos népszavazásról
szóló beszámoló elfogadásáról

Az Országgyűlés

1. elfogadja a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 34. § (2) bekezdés m) pontja értelmében az Országos Választási Bizottságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásról tartott 2003. április 12-i országos népszavazásról szóló beszámolóját,

2. megállapítja, hogy az Európai Unióhoz történő csatlakozásról tartott 2003. április 12-i országos népszavazás törvényes rendben zajlott le,

3. köszönetét fejezi ki a népszavazás megszervezésében és lebonyolításában közreműködő helyi és területi választási szerveknek, az Országos Választási Bizottság tagjainak, a köztisztviselőknek, valamennyi állami és társadalmi szervnek és intézménynek akik, illetve amelyek hozzájárultak a népszavazás törvényes lebonyolításához.

I n d o k o l á s

Az Országgyűlés, mint alkotmányozó hatalom 2002. december 23-án, a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvénynek - a 2002. évi LIX. törvény 10. §-ával megállapított - 79.§-ával ügydöntő országos népszavazást rendelt el a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő, a csatlakozási szerződés szerinti csatlakozásáról.

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 34. § (2) bekezdés m) pontja értelmében az Országos Választási Bizottság köteles beszámolni az Országgyűlésnek az Európai Unióhoz történő csatlakozásról tartott 2003. április 12-i országos népszavazásról.

E kötelezettségének az Országos Választási Bizottság eleget tett: elkészítette és az Országgyűlés elé terjesztette az Európai Unióhoz történő csatlakozásról tartott 2003. április 12-i országos népszavazásról szóló beszámolóját. (J/4067. sz.)

Az országos népszavazás az egész országban törvényes rendben, a legteljesebb nyilvánosság mellett zajlott le, a népszavazás eredményét befolyásoló törvénysértés, rendzavarás nem volt.

Az Országos Választási Bizottság a választási bizottságok és a választási irodák szavazás lezárását követő gyors és hibátlan munkájának köszönhetően az országos népszavazás összesített végleges eredményét 2003. április 13-án egyhangúlag elfogadta.

Az Országgyűlés Alkotmány- és igazságügyi Bizottsága az Európai Unióhoz történő csatlakozásról tartott 2003. április 12-i országos népszavazásról szóló J/4067. számú beszámolót 2003. június 4-ei ülésén megtárgyalta és azzal egyetértett.

Javasolja az Országgyűlésnek, hogy a beszámolót és a bizottság önálló indítványaként előterjesztett országgyűlési határozati javaslatot fogadja el.

B u d a p e s t, 2003. június 4.

Dr. Vastagh Pál
a Bizottság Elnöke