Az Országgyűlés Alkotmány- és
igazságügyi bizottsága

H/4204.

Bizottsági önálló indítvány!

Az Országgyűlés
...../2003.(.....) OGY határozata
A 2003. április 12-i országos ügydöntő népszavazással kapcsolatos állami feladatok megszervezéséről és lebonyolításáról szóló beszámoló elfogadásáról

Az Országgyűlés

1. elfogadja a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 153. §-ának (3) bekezdése értelmében a belügyminiszternek az Európai Uniós csatlakozás tárgyában, 2003. április 12-én megtartott országos ügydöntő népszavazással kapcsolatos állami feladatok megszervezéséről és lebonyolításáról szóló beszámolóját,

2. megállapítja, az Európai Uniós csatlakozás tárgyában, 2003. április 12-én megtartott országos ügydöntő népszavazás törvényes rendben zajlott le,

3. köszönetét fejezi ki a népszavazás megszervezésében és lebonyolításában közreműködő helyi és területi választási szervek tagjainak, a Belügyminisztérium illetékes szervezetei tisztségviselőinek odaadó és lelkiismeretes tevékenységéért,

4. köszönetet nyilvánít a népszavazás tisztaságát és törvényességét felügyelő nemzetközi megfigyelők lelkiismeretes és szakszerű munkájáért.

I n d o k o l á s

Az Országgyűlés, mint alkotmányozó hatalom 2002. december 23-án, a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvénynek - a 2002. évi LIX. törvény 10. §-ával megállapított - 79.§-ával ügydöntő országos népszavazást rendelt el a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő, a csatlakozási szerződés szerinti csatlakozásáról.

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 153. §-ának (3) bekezdése értelmében a belügyminiszter köteles beszámolni a 2003. április 12-i országos ügydöntő népszavazással kapcsolatos állami feladatok megszervezéséről és lebonyolításáról.

E kötelezettségének a belügyminiszter eleget tett, elkészítette és az Országgyűlés elé terjesztette a 2003. április 12-i országos ügydöntő népszavazással kapcsolatos állami feladatok megszervezéséről és lebonyolításáról szóló beszámolót. (J/4066. sz.)

A beszámoló alapján megállapítható, hogy a népszavazás az egész országban jogszerűen, a törvényes rendnek megfelelően zajlott le, mely a választási szervek szakszerű és lelkiismeretes tevékenységének is köszönhető. Segítette a népszavazás gördülékeny lebonyolítását, hogy a népszavazás jogi hátterét alkotó jogszabályok a megfelelő időben elfogadásra kerültek. A népszavazás jelentőségére tekintettel a tavalyi év decemberében - az Alkotmány módosításával - a népszavazás időpontja és a feltett kérdés szövege az alaptörvényben került megfogalmazásra.

A 2003. április 12-én lezajlott európai uniós népszavazás lebonyolítása nemzetközi megítélés szerint is kimagasló színvonalú volt. A népszavazásra akkreditált 105 nemzetközi megfigyelő elismeréssel szólt választás jogi és igazgatási hátteréről, a választást támogató informatikai rendszerről, és külön kiemelték a gyors eredménymegállapítást.

Az Országgyűlés Alkotmány- és igazságügyi bizottsága a 2003. április 12-i országos ügydöntő népszavazással kapcsolatos állami feladatok megszervezéséről és lebonyolításáról szóló J/4066. számú beszámolót a 2003. június 4-ei ülésén megtárgyalta, és azzal egyetértett. Javasolja az Országgyűlésnek, hogy a beszámolót és a bizottság önálló indítványaként előterjesztett országgyűlési határozati javaslatot fogadja el.

B u d a p e s t, 2003. június 4.

Dr. Vastagh Pál
a Bizottság Elnöke