ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

T/4144/29.

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés elnökének

Módosító javaslat

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és a 102. § (1) bekezdése alapján a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény módosításáról szóló T/4144.
számú törvényjavaslathoz az alábbi

módosító javaslatot

terjesztem elő:

A javaslat 3. §-át a következők szerint javaslom módosítani

A Szátv. 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"2. § (1) A határon túli magyar közösségek szülőföldjükön való megmaradását, [és] anyagi gyarapodását, a folyamatos kapcsolattartást, a kulturális, gazdasági és családi kapcsolatok fenntartását továbbá a kulturális és nyelvi azonosságtudat megőrzését a Magyar Köztársaság a törvény hatálya alatt álló, magát magyar nemzetiségűnek valló személyeknek vagy szervezeteiknek az e törvényben meghatározott kedvezmények nyújtásával és támogatások folyósításával kívánja elősegíteni.

(2) A törvény rendelkezéseit a Magyar Köztársaság nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségeivel összhangban, továbbá a nemzetközi jog általánosan elismert elveinek tiszteletben tartásával kell alkalmazni, különös tekintettel az államok területi szuverenitásának, a szerződések kötelező erejének és jóhiszemű végrehajtásának, az államok közötti baráti kapcsolatoknak, valamint az emberi jogok tiszteletben tartásának elvére, beleértve a hátrányos megkülönböztetés tilalmának elvét is."

Indokolás

A törvény nem mondhat le arról, hogy egyértelműen megnevezze, kiknek a megmaradását és gyarapodását, és milyen szempontok szerint hivatott elsősorban támogatni. A Javaslat "kikerüli" az explicit fogalmazást e kérdésben.

Az anyagi gyarapodás szerepeltetése a törvényben megteremtené a nagy értékű határon túli beruházások, támogatások folytatásának elvi alapjait.

A módosítás e mellett visszahozza azokat a célokat, melyek a törvény megalkotását annak idején indokolták a Javaslatból azonban kimaradtak.

Budapest, 2003. június 16.

Dr. Dávid Ibolya
MDF