H/4101.

Képviselői önálló indítvány

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

Mellékelten - 87. § (2) bekezdése alapján - benyújtjuk a nemzeti lovas programot előkészítő eseti bizottság létrehozásáról szóló országgyűlési határozati javaslatot.

A nemzeti lovas programot előkészítő eseti bizottság létrehozásáról

1. Az Országgyűlés a Házszabály 34. §-ának (1) bekezdése és 35. §-a alapján, a lótenyésztés a tartás és hasznosítás hatékonyságának javítása érdekében eseti bizottságot hoz létre, amelynek neve: A lótenyésztéstől a hasznosításig eseti bizottság (a továbbiakban: Bizottság).

2. A Bizottság feladata: a hazai tenyésztés figyelemmel kisérése, a tartás és hasznosítás feltételrendszerének javítása. A Bizottság munkája eredményéről országgyűlési határozati javaslatban évente tájékoztatja az Országgyűlést, amelyben szükség szerint javaslatot tesz a hatályos szabályozás megváltóztatására.

3. A Bizottság tagjai:

A Bizottságba minden képviselőcsoport képviselőket és szakértőket delegálhat azzal, hogy a képviselőcsoportokat frakciónként egy szavazat illeti meg.

4. A Bizottság elnökére az MSZP képviselőcsoportja három alelnökére a bizottság munkájában résztvevő képviselőcsoportok tesznek javaslatot.

5. A Bizottság tagjai munkájukért díjazásban nem részesülnek.

6. A Bizottság határozatképességéhez minden képviselőcsoport legalább egy képviselőjének jelenléte szükséges. A Bizottság határozatait legalább három egyetértő szavazattal hozza meg.

7. A Bizottság munkájában - szavazati jog nélkül - részt vehetnek a Kormány képviselői.

8. A Bizottság működési költségeit az Országgyűlés költségvetéséből kell fedezni.

9. A Bizottság ügyrendjét maga állapítja meg.

10. E határozatot az elfogadása napjától kell alkalmazni.

I n d o k l á s

Magyarország nagy hagyományokkal rendelkezik a lótenyésztés a tartás és a hasznosítás terén. Jelentős a még állami tulajdonban megmaradt lóállomány és az ehhez kapcsolódó ingatlanvagyon, továbbá ide sorolható az állam által támogatott lovas intézmények, tevékenységek, valamint a szellemi és tárgyi örökség. Ugyanakkor növekszik a jelentősége és szerepe a különböző - tenyésztés, oktatás, sport, hobbi turizmus stb. - céllal tartott lovaknak és a tartást szolgáló ingatlanállománynak, valamint az ebből élőknek.

A XXI. század számára újra kell fogalmazni ló hasznosítását a történeti és szellemi hagyományok, a természeti a gazdasági és a társadalmi kihívások figyelembe vételével. Ebben a mezőgazdaság mellett több ágazatnak szerepe van. Ez ehhez szükséges koordináció indokolja az eseti bizottság létrehozását.

Budapest, 2003 május 22.

Göndör István
MSZP

Farkas Sándor
Fidesz-MPSZ

Dr. Szent-Iványi István
SZDSZ

Dr. Horváth Balázs
MDF