AZ ORSZÁGGYŰLÉS MENTELMI,
ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI ÉS
MANDÁTUMVIZSGÁLÓ BIZOTTSÁGA

Országgyűlési határozati javaslat

H/4059.

Az Országgyűlés

.../2003.( ) OGY

h a t á r o z a t i javaslata

Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő mentelmi ügyében

A Magyar Köztársaság Országgyűlése Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő mentelmi jogát a Nyírbátori Városi Bíróság B.106/2003/5. számú megkeresésével érintett ügyben nem függeszti fel.

INDOKOLÁS

A Mentelmi bizottság az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény 5. § (5) bekezdése, valamint a Házszabály 130. § (5) bekezdés b. pontja és a 87. § (3) bekezdése alapján a fenti - indokolással ellátott - határozati javaslatot nyújtja be az Országgyűlésnek.

A Nyírbátori Városi Bíróság B.106/2003/5. számú megkeresésében kérte az Országgyűlés döntését Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése tárgyában, mivel ellene Gami Andrásné nyírbogáti lakos feljelentést tett könnyű testi sértés vétsége miatt.

A feljelentés szerint: Dr. Simon Miklós képviselő, nyírbogáti polgármester 2003. február. 12-én a hivatal épületében az iroda ajtaját szándékosan rázárta a feljelentő lábára, aki ebből kifolyólag 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett a jobb bokáján.

A Mentelmi bizottság az ügyet a 2003. május 6-i ülésén tárgyalta. Az ülésen megjelent képviselő elmondta, hogy a feljelentő a helyi kisebbségi önkormányzat képviselője. Vele már több éve rossz a kapcsolata. Ennek oka a feljelentő viselkedése, aki nemcsak őt, hanem a hivatal dolgozóit is már többször durván megfenyegette. Az üggyel kapcsolatosan előadta: Ezen a napon a feljelentő és a helyi kisebbségi önkormányzat két képviselője járt nála. A megbeszélés elfajult, a feljelentő és társai kiabáltak, ordítoztak, ezért szólt nekik, hogy hagyják el a hivatalt. Amikor az irodája ajtaját csukta be, a feljelentő visszalépett és ezért szorult oda a lába. Határozottan cáfolta, hogy ezt szándékosan követte volna el. A feljelentést színjátéknak minősítette, amelynek az a célja, hogy őt lejárassák. Mentelmi jogával kapcsolatosan úgy nyilatkozott, hogy a bizottság, illetve az Országgyűlés döntésének aláveti magát.

A Mentelmi bizottság május 6-i ülésén a mentelmi jog felfüggesztése tárgyában 5 igen és 5 nem szavazat miatt nem alakult ki a mentelmi jog felfüggesztését javasoló többségi álláspont.

A mentelmi jog felfüggesztésére igennel szavazók álláspontja szerint: A képviselő érdeke és az Országgyűlés tekintélyének megőrzése miatt szükséges, hogy az ügy az erre rendelt igazságszolgáltatási szervek, jelesül a bíróság előtti eljárásban tisztázódjon, különös tekintettel az ismertetett tényállásra.

Ugyanakkor a nemmel szavazók álláspontja szerint: Az ügy büntetőjogi értékelésére irányuló törekvés az ügy jellegére és súlyára tekintettel indokolatlan.

Mindezek alapján többségi döntés hiányában a Mentelmi bizottság az Országgyűlésnek

nem javasolja Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő mentelmi jogának

felfüggesztését.

A mentelmi jog felfüggesztésére igennel szavazók álláspontjának előadója: dr. Géczi József Alajos

A mentelmi jog felfüggesztésére nemmel szavazók álláspontjának előadója: dr. Isépy Tamás

Budapest, 2003. május. 21.

Dr. Géczi József Alajos
elnök