H/3996/11.
EGYSÉGES JAVASLAT
országgyűlési vizsgálóbizottság létrehozásáról

a paksi atomerőműben történt súlyos üzemzavar körülményeinek és annak elhárítására tett intézkedéseknek, valamint a kieső villamos energia pótlási lehetőségeinek megvizsgálására-ról szóló H/3996. országgyűlési határozat javaslat
zárószavazásához

Előterjesztő:
Dr. Turi-Kovács Béla
Parragh Dénes

Ellenjegyezte:
Dr. Turi-Kovács Béla

......../2003. ( ) OGY határozat
országgyűlési vizsgálóbizottság létrehozásáról,
a paksi atomerőműben történt súlyos üzemzavar körülményeinek és annak elhárítására tett intézkedéseknek, valamint a kieső villamos energia pótlási lehetőségeinek megvizsgálására

  1. Az Országgyűlés Házszabálya 34. §-ának (1) bekezdése alapján vizsgálóbizottságot hoz létre a paksi atomerőműben bekövetkezett súlyos üzemzavar megvizsgálására.
  2. A vizsgálóbizottság felállításának célja, hogy megvizsgálja:

Fidesz - Magyar Polgári Párt

3 fő

MSZP

3 fő

MDF

1 fő

SZDSZ

1 fő

  1. A bizottság tagjainak megválasztására a képviselőcsoportok ajánlásai alapján az Országgyűlés elé a Házbizottság terjeszt elő javaslatot. A bizottság elnökére az ellenzéki, alelnökére a kormánypárti képviselőcsoportok a bizottsági tagságra jelöltek köréből terjesztenek elő javaslatot.
  2. A bizottság megbízatása kiterjed minden, a súlyos üzemzavart megelőző és a reaktor tisztításával összefüggő intézkedés, tevőleges magatartás, szerződéskötés vizsgálatára és az ennek alapján szükséges intézkedésekre vonatkozó javaslattételre. A bizottság a munkája során a feladatával összefüggésben meghallgatásokat tarthat, iratokat kérhet be. A kért adatokat mindenki köteles a bizottság rendelkezésére bocsátani, illetőleg köteles a bizottság előtt megjelenni.
  3. A bizottság feladatának ellátásához szakértőket vehet igénybe, működésének költségeit az Országgyűlés költségvetéséből fedezi.
  4. A bizottság működésének rendjét maga állapítja meg.
  5. A bizottság a megállapításairól és a szükséges intézkedésekre vonatkozó javaslatairól jelentést készít, amelyet legkésőbb a bizottság megalakulásától számított 60. napig az Országgyűlés elé terjeszt.
  6. A bizottság megbízatása a bizottsági jelentésnek az Országgyűléshez történő benyújtásig, de legkésőbb a 8. pontban meghatározott időpontig tart. A jelentés előterjesztője - a bizottság megszűnését követően is - a bizottság elnöke.