K/3962/1.

Szám: 18-13/64/2/2003.

Válasz a K/3962. sz. írásbeli kérdésre:
"Belügyi kommunikációs zavar?"

Dr. Nyitrai Zsolt úr

országgyűlési képviselő

Budapest

Tisztelt Képviselő Úr!

Az az újságcikk, amelyre Ön az írásbeli kérdésében hivatkozik, sajnos téves információkat tartalmaz. A Határőrségi Bevetés-Irányítási Rendszer (HBIR) semmilyen tekintetben nem alternatívája az Egységes Digitális Rádiórendszernek.

Az Egységes Digitális Rádiórendszer (vagy ahogyan azt korábban nevezték Tetra-rendszer) megvalósítása, a belügyi fejlesztésektől elkülönült, kormányzati hatáskörbe tartozó feladat.

A határőrségi rendszer alapvetően alkalmazásfejlesztés eredményeképpen megvalósuló adatbázis és rendszerintegrációt jelent. A fejlesztésről a Belügyminisztérium a Miniszterelnöki Hivatallal egyeztetett, a határőrségi rendszer a kihirdetett kormányzati moratóriumot nem sérti, egészen más terület fejlesztését célozza. A cél egy olyan határrendészeti tevékenységet támogató rendszer kialakítása, amely a Határőrségnél meglévő különböző nyilvántartások, adatbázisok, illetve a jelenleg alkalmazott analóg rádiórendszer informatikai összefűzését jelenti, beleértve a jövőbeni diszpécserközpontok épületeken belüli kialakítását is.

A közbeszerzési eljárás lebonyolítására szóló megbízás 2003. február 17-én történt.

Az előminősítés szakaszára vonatkozó részvételi felhívás a Közbeszerzési Értesítőben 2003. április 9-én jelent meg. Szakmai vélemények szerint a kiírás egyes elemeiben félreérthető volt, ezért a Belügyminisztérium a törvényes határidőn belül április 30-án a pályázati felhívást visszavonta. A pontosított kiírás a közeljövőben jelenik meg.

Budapest, 2003. május " "

Üdvözlettel:
Dr. Lamperth Mónika