AZ ORSZÁGGYŰLÉS MENTELMI,
ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI ÉS
MANDÁTUMVIZSGÁLÓ BIZOTTSÁGA

H/3701.

Országgyűlési határozati javaslat

Az Országgyűlés
.../2003.( ) OGY
h a t á r o z a t i javaslata

Ékes József országgyűlési képviselő mentelmi ügyében

A Magyar Köztársaság Országgyűlése Ékes József országgyűlési képviselő mentelmi jogát a Tapolcai Városi Bíróság 3.B.438/2002/10. számú megkeresésével érintett ügyben nem függeszti fel.

INDOKOLÁS

A Mentelmi bizottság az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény 5. § (5) bekezdése, valamint a Házszabály 130. § (5) bekezdés b) pontja és a 87. § (3) bekezdése alapján a fenti - indokolással ellátott - határozati javaslatot nyújtja be az Országgyűlésnek.

A Tapolcai Városi Bíróság 3.B.438/2002/10. számú megkeresésében indítványozta Ékes József országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, magánvádas, rágalmazás vétsége miatti feljelentés alapján.

Ebben a feljelentő Schwartz Béla előadta, hogy országgyűlési képviselő jelöltként indult a 2002. évi választásokon Veszprém megye 1. számú Választó Kerületében. A választások második fordulója előtt 2002. április 19-én került terjesztésre választókörzetében "A jövő elkezdődött" című kiadvány, amelyben a "Schwartz ist schwartz?" című anonim cikkben több olyan mondat, állítás szerepelt, amely valótlanságot, becsületét súlyosan sértő kijelentéseket tartalmazott. Ezért rágalmazás vétsége miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az ajkai bíróságon. A bíróság a helyi rendőrkapitányságot bízta meg a nyomozás lefolytatásával. Ennek során megállapítás nyert, hogy "A jövő elkezdődött" című, Ékes József választási kampányát támogató kiadványt egy celldömölki nyomdában készíttették az ajkai Fidesz-MDF szervezet vezetői, így - többek között - Ékes József.

A Mentelmi bizottság az ügyet a 2003. április 8-i ülésén tárgyalta. Az ülésen a meghívott Ékes József előadta, hogy Schwartz Bélával a választások előtt megállapodtak arról, hogy: egymás személyét nem érintő kampányt fognak folytatni. Ezt azonban riválisai nem tartották be, mivel az első forduló előtt róla sok mindent megjelentettek. Közölte továbbá, hogy a rendőrségi nyomozás során őt nem kérdezték, nem hallgatták ki.

Mentelmi jogával kapcsolatosan úgy nyilatkozott, hogy tiszteletben tartja, elfogadja a bizottság javaslatát, illetve az Országgyűlés döntését.

A Mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem jogosult állás foglalni a büntetőjogi felelősség kérdésében, továbbá ebből a szempontból nem vizsgálhatja a tényállást.

A bizottság megállapította, hogy az ügy közszereplők egymás közötti vitáiról szól, illetőleg a választási kampányok során tapasztalt stílus keretei között mozgott a vita.

Mindezek alapján a Mentelmi bizottság 9 igen 1 tartózkodás szavazattal azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy

Ékes József országgyűlési képviselő
mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel.

A bizottság előadója: dr. Csákabonyi Balázs

Budapest, 2003. április 10.

Dr. Géczi József Alajos
elnök