ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

K/3699.

Írásbeli választ igénylő kérdés

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

"Mi lesz a somogyi gyümölcstermelőkkel?" címmel a Házszabály 91.§-a alapján írásbeli választ igénylő kérdést kívánok benyújtani Dr. Németh Imre földművelésügyi- és vidékfejlesztési miniszterhez.

Tisztelt Miniszter Úr!

A választókerületemet járva / Somogy megye 5. választókerületet /, a termelőkkel, gazdálkodókkal találkozva komoly problémákkal szembesültem. Így többek között az egyik legsúlyosabb gond Nemesdéden merült fel, amely település hagyományos alma- és gyümölcstermelő település. Az ottani termelőkkel történt beszélgetés lényege, hogy nagyon sérelmezik azt a kormányzati intézkedést, amely 2003-tól kezdődően a szőlő- és gyümölcsültetvényekre járó földalapú támogatást megszüntette. Az intézkedést a minisztérium azzal indokolja, hogy azért szüntette meg ezt a támogatási formát, mert az Európai Unióban sincs ilyen. Ez igaz, ugyanakkor az is tény, hogy az Európai Unióban számtalan más formájú, ilyen tevékenységet érintő támogatási rendszer működik / például: raktározási, ültetvény kivágási, mustsűrítési, exporttámogató vagy éppen mellékterméki támogatási forma /.

Kérdezem tehát Miniszter urat, hogy miért szüntette meg a Kormány illetve a minisztérium a szőlő- és gyümölcsültetvényekre járó földalapú támogatást?

Kérdezem Miniszter urat, hogy ha a Kormány meg is szüntette a földalapú támogatást az Európai Unió támogatási rendszerére hivatkozva, ezzel párhuzamosan 2003-tól kezdődően miért nem vezette be azokat az egyéb uniós támogatási formákat, melyek a kilátástalan helyzetbe került termelőket segíthette volna a túlélésben?

Miniszter úr milyen konkrét segítséget kíván adni ebben az esztendőben, hogy a gyümölcstermelő gazdák nagyon nehéz helyzetén segítsen?

Várva Miniszter úr pozitív válaszát, maradok tisztelettel:

Budapest, 2003. április 9.

Szászfalvi László
országgyűlési képviselő
/MDF/