ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

T/3560/43.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és a 102. § (1) bekezdése alapján a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény, a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény, a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény, valamint egyéb törvények módosításáról szóló T/3560. számú határozati javaslathoz a következő

módosító javaslatot

terjesztjük elő:

Az előterjesztés 98. §-a a következőképpen módosul:

"A Htj. 67.§-a egy új (3) bekezdéssel egészül ki:

(3) A végkielégítés (2) bekezdésében meghatározott mértéke négyhavi távolléti díj összegével emelkedik, ha a hivatásos állomány tagjának szolgálati jogviszonya a 59. § (1) bekezdés a), b) pontjaiban valamint az 59. § (2) bekezdés b) pontja alapján a szolgálati nyugellátásra való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szűnik meg. "

A bekezdések további számozása értelemszerűen változik.

Indokolás

A jelenleg alkalmazott hivatásos végkielégítés nem teszi lehetővé a zökkenőmentes újrakezdést. A leszerelési segély összege többszörösen meghaladja a végkielégítés összegét. Végkielégítés szempontjából olyan garanciális szabály beépítése szükséges, amely kötelezővé teszi az állam számára az önhibáján kívül felmentett hivatásos katona társadalomba való beilleszkedésének költségátvállalását (pl: emelt összegű végkielégítés).

Budapest, 2003. május 6.

Karsai Péter
MDF

Németh Zsolt
MDF

Csampa Zsolt
MDF