MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA

H/3239.
számú
országgyűlési határozati javaslat

az Európai Uniós közvetlen mezőgazdasági támogatások nemzeti kiegészítéséről

Előadó: Dr. Németh Imre
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

Budapest, 2003. március


Az Országgyűlés
.../2003. ( ) OGY határozata
az Európai Uniós közvetlen mezőgazdasági támogatások
nemzeti kiegészítéséről

Az Országgyűlés - figyelemmel a csatlakozási tárgyalások lezárására - a magyar agrártermelők uniós csatlakozást követő stabil és kiszámítható helyzetének biztosítására, a közös agrárpolitika vívmányainak zökkenőmentes átvételére, a vidék népességmegtartó képességének megőrzésére, az agrártermelők versenyképességének biztosítására és jövedelemtermelő képességének javítására tekintettel az alábbi határozatot hozza:

1. Az Országgyűlés kifejezi azt a meggyőződését, hogy az agrártermelők Európai Unióba való zökkenőmentes beilleszkedése és az ebből származó előnyök maximális kihasználása nemzeti érdek, amit eredményesen szolgálnak a rendszerváltást követő adósságrendezési programok. A programok eredményeként több mint 100 000 őstermelő, családi gazdálkodó, gazdasági társaság és szövetkezet uniós versenyképessége nőtt érzékelhetően és vidéki munkahelyek tízezrei maradtak fenn.

2. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy a benyújtásra kerülő költségvetési törvényjavaslatokban - a 2002. december 12-13-i koppenhágai megállapodással összhangban - biztosítson fedezetet az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alapból (EMOGA) folyósítandó közvetlen mezőgazdasági támogatások 30 százalékpontnyi kiegészítésére.

INDOKOLÁS

Az Európai Uniós csatlakozásról szóló koppenhágai megállapodást követően a mezőgazdasági termelőkkel folytatott konzultációk során visszatérő kérdésként merült fel, hogy a termelők mennyiben számíthatnak az uniós közvetlen mezőgazdasági támogatások lehetővé tett nemzeti kiegészítésére. A koppenhágai csúcs tárgyalási eredményeként lehetőség nyílt az Európai Unió által 2004-re előirányzott - a jelenlegi tagállamokhoz mért - 25 százalékos, majd évente növekvő közvetlen támogatás nemzeti forrásból történő legfeljebb további 30 százalékos kiegészítésére. A termelői igények közvetítéseként az érdekképviseletek és az agrárkamara részéről is kezdeményezték az ezzel kapcsolatos állami kötelezettségvállalás megteremtését.

A Kormány a termelők versenyhátrányának ledolgozása érdekében megindított konszolidációs csomagjai elősegítik a termelés korszerűsítését, munkahelyek ezreinek megtartását. Az így elért eredményekről fontos megemlékezni, bizonyítva a Kormány és az Országgyűlés termelők iránti egyértelmű elkötelezettségét.

A termelők egyértelmű és megnyugtató tájékoztatása érdekében szükségesnek mutatkozik egy ilyen tartalmú országgyűlési határozat elfogadása, amely világossá teszi a Kormány és az Országgyűlés e kérdéssel kapcsolatos álláspontját.