T/2822/12.

Az Országgyűlés

Költségvetési és pénzügyi
bizottságának

Gazdasági
bizottságának

a j á n l á s a

a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény módosításáról szóló T/2822. sz. törvényjavaslat

r é s z l e t e s

vitájához

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés Költségvetési és pénzügyi bizottsága (továbbiakban: Költségvetési bizottság) - mint első helyen kijelölt bizottság -, valamint Gazdasági bizottsága megvitatta a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény módosításáról szóló, T/2822. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/2822/2-11. számú módosító javaslatokat.

Megjegyzés: A törvényjavaslat szövegéből elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettől eltérő jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévő képviselők egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerűen megváltoznak a törvényjavaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történő külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b) pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fűzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló törvényjavaslat esetén az ajánlás-tervezet akkor tartalmaz utalást a HSZ. 94. § (3) bekezdésére, ha a benyújtott módosító javaslat a módosítandó törvény törvényjavaslattal nem érintett §-ára vonatkozik, és ezért a módosító javaslat házszabályszerűségéről bizottsági döntés szükséges.
Az ajánlás abban az esetben tartalmazza a fenti joghelyre történő utalást, ha az első helyen kijelölt bizottság megállapítja, hogy a módosító javaslat ellentétes a HSZ. 94. § (3) bekezdésében foglaltakkal.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselő által benyújtott módosító javaslatokról, vagy több képviselő által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerű dönteni.

Azokat a módosító javaslatokat, amelyek egy gépelt oldalnál hosszabb szövegrész elhagyására tesznek javaslatot, terjedelmi okokból csak a jogszabályhelyre történő hivatkozással tesszük közzé.

  1. Gőgös Zoltán képviselő a törvényjavaslatot új 2. §-sal a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Hpt.) 2. § (1) bekezdését új h) ponttal kiegészíteni javasolja: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további §-ok számozása értelemszerűen változik)
  2. "2. § A Hpt. 2. §-a (1) bekezdésének h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

    [E törvény rendelkezései nem terjednek ki:]

    "h) A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány Országos Mikrohitel Alapból történő pénzkölcsön nyújtási tevékenységére, illetőleg a megyei és fővárosi vállalkozásfejlesztési alapítványok mikrohitelezési tevékenységére.""

    Indokolás: Lásd a T/2822/11. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

    - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  3. Dr. Dancsó József képviselő a törvényjavaslat 2. §-ának a Hpt. 13/A. § (13) bekezdésének a következő elhagyását javasolja: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további §-ok számozása értelemszerűen változik)
  4. "["2. § A Hpt. 13/A. §-a a következő (13) bekezdéssel egészül ki:

    "(13) Pénzügyi vállalkozás a Felügyelethez történő bejelentés nélkül szervezheti ki ügyviteli tevékenységét, ha azonban a kiszervezni kívánt ügyviteli tevékenység banktitkot is érint, akkor az (1)-(12) bekezdésben foglaltakat megfelelően alkalmazni kell.""]"

    Indokolás: Lásd a T/2822/10. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. nem támogatja

    - a Gazdasági biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  5. Szabó Lajos, Dr. Bőhm András és Gőgös Zoltán képviselők a törvényjavaslat 15. §-ában a Hpt. 90. § (2) bekezdés b) pontjának a következő módosítását javasolják:
  6. /A Hpt. 90. §-át megelőző cím, valamint 90. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

    "A hitelintézetek összevont alapú felügyelete

    (2) Az összevont alapú felügyelet kiterjed az összevont alapú felügyelet alá tartozó hitelintézetre és/

    "b) az (1) bekezdés b) pontja szerinti a pénzügyi holding társaságra és annak [az (1) bekezdés b) pontja szerinti] olyan hitelintézetére, pénzügyi vállalkozására, befektetési vállalkozására és járulékos vállalkozására, amelyben ellenőrző befolyással vagy részesedési viszonnyal rendelkezik."

    Indokolás: Lásd a T/2822/4. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

    - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  7. Szabó Lajos, Dr. Bőhm András és Gőgös Zoltán képviselők a törvényjavaslat 18. §-ában a Hpt. 93. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
  8. /A Hpt. 93. §-át megelőző cím, valamint 93. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

    "Az összevont alapú felügyelet alá tartozó hitelintézet kockázatvállalása és tőkemegfelelése/

    "(3) A kockázatvállalási és tőkemegfelelési előírásoknak való összevont alapú megfelelést az összevont alapú felügyelet alá tartozó hitelintézet, illetőleg a pénzügyi holding társaság számítja ki. A pénzügyi holding társaság köteles a számításokat átadni az összevont alapú felügyelet alá tartozó hitelintézetnek. A pénzügyi holding társaság összevont alapú felügyelet alá tartozó hitelintézet leányvállalata az összevont alapú számításokhoz szükséges egyedi adatokat köteles elkülönítetten kezelni és azokat nem használhatja fel más célra."

    Indokolás: Lásd a T/2822/5. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

    - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  9. Szabó Lajos, Dr. Bőhm András és Gőgös Zoltán képviselők a törvényjavaslat 20. §-ában a Hpt. 95. §-ának a következő módosítását javasolják:

"A Hpt. 95. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"95. (1) Az olyan hitelintézet, pénzügyi vállalkozás, befektetési vállalkozás és járulékos vállalkozás, amelyben az összevont alapú felügyelet alá tartozó hitelintézet, illetőleg a pénzügyi holding társaság ellenőrző befolyással vagy részesedési viszonnyal rendelkezik - ha jogszabály másként nem rendelkezik -, köteles az összevont alapú felügyelet alá tartozó hitelintézet, illetőleg a pénzügyi holding társaság részére az összevont alapú felügyelet érdekében szükséges minden adatot és információt megadni. Ezen egyedi adatot és információt köteles az összevont alapú felügyelet alá tartozó hitelintézet, illetőleg a pénzügyi holding társaság elkülönítetten - az adatvédelmi előírások betartásával - kezelni.

(2) Az olyan hitelintézettől, pénzügyi vállalkozástól, befektetési vállalkozástól és járulékos vállalkozástól, amelyben az összevont alapú felügyelet alá tartozó hitelintézet, illetőleg a pénzügyi holding társaság ellenőrző befolyással vagy részesedési viszonnyal rendelkezik, a Felügyelet közvetlenül is kérhet az összevont alapú felügyelet érdekében szükségessé váló adatot és információt.

(3) A Felügyelet az összevont alapú felügyelettel kapcsolatban felmerülő feladatai ellátása érdekében a következő személyektől is kérhet - közvetlenül vagy az összevont alapú felügyelet alá tartozó hitelintézeten keresztül közvetve - [információt] adatot, aki(amely) - ha jogszabály másként nem rendelkezik - köteles azt a Felügyeletnek megadni:

 

 

  1. az összevont alapú felügyelet alá tartozó hitelintézettel szoros kapcsolatban álló személy,
  2. az összevont alapú felügyelet alá tartozó hitelintézet anyavállalatával vagy a hitelintézetben részesedési viszonnyal rendelkező személlyel más szoros kapcsolatban álló személy és
  3. a 91. § (3) bekezdése alapján mentesített hitelintézet, pénzügyi vállalkozás, befektetési vállalkozás vagy járulékos vállalkozás.

(4) Az összevont alapú felügyelet alá tartozó hitelintézetnek, illetőleg a pénzügyi holding társaságnak rendelkeznie kell a felügyelet érdekében szükséges adatok és információk szolgáltatására alkalmas információs rendszerrel, illetőleg azok megbízhatóságát biztosító informatikai és belső ellenőrzési rendszerrel."

Indokolás: Lásd a T/2822/6. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője egyetért

  1. Szabó Lajos, Dr. Bőhm András és Gőgös Zoltán képviselők a törvényjavaslat 29. §-ában a Hpt. 144. §-ának a következő módosítását javasolják:
  2. "A Hpt. a 144. §-t követően a következő 144/A. §-sal egészül ki:

    "144/A. § [(1) Ha egy hitelintézet anyavállalata vegyes tevékenységű holding társaság, a Felügyelet - a vegyes tevékenységű holding társaságtól közvetlenül, illetőleg a hitelintézet leányvállalaton keresztül közvetve - a hitelintézet leányvállalat felügyelete érdekében szükségessé váló adatot vagy információt kérhet.

    (2)] A magyarországi bejegyzésű hitelintézet köteles bejelenteni [az (1) bekezdés szerinti leányvállalati viszony létrejöttét, módosulását, illetve megszűnését], ha anyavállalata vegyes tevékenységű holding társaság lett vagy ezen viszony módosul, illetőleg megszűnik."

    Indokolás: Lásd a T/2822/7. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

    - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  3. Szabó Lajos, Dr. Bőhm András és Gőgös Zoltán képviselők a törvényjavaslat 40. §-ában a Hpt. 186. §-ának a következő módosítását javasolják:

40. § [A Hpt. 186. § (2) bekezdésének jelenlegi f)-l) pontja helyébe a következő f)-n) pont lép:

[A Felügyelet nyilvántartásba veszi a pénzügyi intézmény következő adatait:]

"f) az összevont alapú felügyelet alá tartozó hitelintézettel szoros kapcsolatban álló személy;

g) az összevont alapú felügyelet alá tartozó hitelintézet anyavállalatával szoros kapcsolatban álló személy;

h) a vezető állású személy neve;

  1. a pénzügyi szolgáltatások megkezdésének időpontja;
  2. a magyarországi fiókteleppel rendelkező külföldi pénzügyi intézmény vezető állású személyének neve;
  3. a hitelintézet leányvállalata, külföldi bankképviselete, illetve külföldi fióktelepe létesítésének időpontja és helye;
  4. a k) pontban felsoroltak vezetésével megbízott személyek neve;
  5. a 3. § (9) és (10) bekezdésében meghatározott ügynökök;
  6. az a)-m) pontokban felsorolt adatokban történt változások."]

"A Hpt. 186. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

"(3) A Felügyelet nyilvántartásba veszi:

  1. az összevont alapú felügyelet alá tartozó hitelintézettel szoros kapcsolatban álló személy adatait,
  2. az összevont alapú felügyelet alá tartozó hitelintézet anyavállalatával szoros kapcsolatban álló személy adatait,
  3. a hitelintézet anyavállalatának - ha az vegyes tevékenységű holding társaság - azon adatait, amelyek a hitelintézet felügyelete érdekében szükségesek.""

Indokolás: Lásd a T/2822/8. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője egyetért

  1. Szabó Lajos, Dr. Bőhm András és Gőgös Zoltán képviselők a törvényjavaslat 41. §-ában a Hpt. 190. §-ának a következő módosítását javasolják:

"41. § (1) A Hpt. 190. §-a (1) bekezdésének a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A Felügyelet az e törvényben meghatározott feladatai ellátásához a 186-187. §-ban meghatározott, valamint az általa elrendelt adatszolgáltatások alapján nyilvántartja:]

"a) a pénzügyi intézményeket, bankképviseleteket, valamint járulékos vállalkozásokat,"

"(2) A Hpt. 190. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(2) A nyilvántartás a 3. számú mellékletben megjelölt azonosító adatokon túl a következőket tartalmazza:

  1. a befolyásoló részesedéssel összefüggésben a befolyásoló részesedés arányát, valamint a befolyás gyakorlását biztosító szerződést,
  2. a 186. § (3) bekezdésének a)-b) pontja szerinti szoros kapcsolattal összefüggésben a szoros kapcsolat mértékét, valamint a szoros kapcsolat gyakorlását biztosító szerződést,
  3. a vezető állású személy tisztségét, a betöltött munkakört, a megbízás tárgyát, a jogviszony jellegét, a szakmai önéletrajzot, továbbá a Felügyelet által alkalmazott, a nyilvántartottal kapcsolatos intézkedéseket,
  4. az engedély kiadásával vagy visszaadásával kapcsolatos kérelem tartalmát, továbbá a kérelem elbírálásához csatolt dokumentum adatait,
  5. a hitelintézet belső szabályait, így különösen az alapszabályt, az üzletszabályzatot, az adós vagy hitelminősítési szabályzatot, a fizetőképesség biztosítására vonatkozó szabályzatot, a belső hitelszabályzatot,
  6. a pénzügyi intézmény éves beszámolóját, valamint az eredmény felhasználására vonatkozó határozatot,
  7. a hitelintézet közgyűléséről, az igazgatóság és a felügyelő bizottsági üléséről készült jegyzőkönyveket,
  8. a panasz vagy közérdekű bejelentés esetén a panasztevő által megjelölt személyes adatokat és a panaszra okot adó eseményt és pénzügyi intézményt,
  9. a szavatoló tőke és a tőkemegfelelés kiszámításának dokumentálását,
  10. a nagykockázat, belső hitel, kapcsolódó hitel, befektetési korlát és kockázati céltartalék képzés ellenőrzéséhez szükséges adatokat,
  11. a fióktelep formájában működő hitelintézet esetében az a)-j) pontokon túl az eszközfenntartási mutató ellenőrzéséhez szükséges adatokat.""

Indokolás: Lásd a T/2822/9. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője egyetért

  1. Szabó Lajos, Dr. Bőhm András, Farkas Imre és Gőgös Zoltán képviselők a törvényjavaslat 51. §-ának a következő módosítását javasolják:
  2. "(1) A szövetkezetekről szóló 1992. évi I. törvény (a továbbiakban: Szt.) 4. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki:

    "(2) Szövetkezeti hitelintézet kivételével [T]tilos a szövetkezet tagjait nyilvános felhívás útján gyűjteni."

    (2) Az Szt. 54. §-a a következő (4)- [és (5)] (6) bekezdéssel egészül ki:

    "(4) A tagi kölcsön igénybevételének lehetőségét, a kölcsön feltételeit - így különösen a kölcsön után a tag részére fizetett kamat (hozam) mértékét -, illetve a szövetkezet eredményéből való tagi részesedésre vonatkozó hozamígéretet - szövetkezeti hitelintézet kivételével - tilos hirdetés útján közzétenni.

    (5) E § alkalmazásában hirdetés: a tagi kölcsön igénybevételének lehetőségére, vagy a már igénybevett tagi kölcsön feltételeinek változására, továbbá a szövetkezet eredményéből való tagi részesedésre irányuló hozamígéretre vonatkozó, kereskedelmi úton történő figyelemfelhívás, tekintet nélkül arra, hogy az az országban megjelenő sajtótermék vagy a posta útján, címke, kártya, matrica, szórólap, hanglemez, katalógus, árjegyzék vagy egyéb nyomtatott (nyomott) anyag szétosztásával, mozi-, az ország területén sugárzott, belföldi műsorszolgáltató rendelésére közvetített televízió- vagy rádióműsor előadásával, telekommunikációs csatorna igénybevételével vagy bármi más módon történik, ideértve az olyan hirdetést is, amely olyan cikkben, műsorban jelenik meg, amelynek nem a hirdetés az elsődleges célja, ha a cikk, illetve a műsorrészlet a szövetkezet kezdeményezésére vagy támogatásával jött létre.["]

    (6) A (2), (3)-(4) bekezdések tekintetében a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, illetve a megyei (fővárosi) fogyasztóvédelmi felügyelőségek (a továbbiakban: fogyasztóvédelmi felügyelőség) járnak el a gazdasági reklámtevékenységről szóló 1997. évi LVIII. törvény szabályai szerint.""

    Indokolás: Lásd a T/2822/2. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

    - a Gazdasági biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  3. Szabó Lajos, Dr. Bőhm András, Farkas Imre és Gőgös Zoltán képviselők a törvényjavaslat 52. §-ának a következő módosítását javasolják:

"(1) Az új szövetkezetekről szóló 2000. évi CXLI. törvény (a továbbiakban: Úszt.) 6. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(2) Szövetkezeti hitelintézet kivételével tilos a szövetkezet tagjait nyilvános felhívás útján gyűjteni."

(2) Az Úszt. 55. §-a a következő (3)- [és (4)](5) bekezdéssel egészül ki:

"(3) A tagi kölcsön igénybevételének lehetőségét, a kölcsön feltételeit - így különösen a kölcsön után a tag részére fizetett kamat (hozam) mértékét -, illetve a szövetkezet eredményéből való tagi részesedésre vonatkozó hozamígéretet - szövetkezeti hitelintézet kivételével - tilos hirdetés útján közzétenni.

(4) E § alkalmazásában hirdetés: a tagi kölcsön igénybevételének lehetőségére, vagy a már igénybevett tagi kölcsön feltételeinek változására, továbbá a szövetkezet eredményéből való tagi részesedésre irányuló hozamígéretre vonatkozó, kereskedelmi úton történő figyelemfelhívás, tekintet nélkül arra, hogy az az országban megjelenő sajtótermék vagy a posta útján, címke, kártya, matrica, szórólap, hanglemez, katalógus, árjegyzék vagy egyéb nyomtatott (nyomott) anyag szétosztásával, mozi-, az ország területén sugárzott, belföldi műsorszolgáltató rendelésére közvetített televízió- vagy rádióműsor előadásával, telekommunikációs csatorna igénybevételével vagy bármi más módon történik, ideértve az olyan hirdetést is, amely olyan cikkben, műsorban jelenik meg, amelynek nem a hirdetés az elsődleges célja, ha a cikk, illetve a műsorrészlet a szövetkezet kezdeményezésére vagy támogatásával jött létre. ["]

(5) A (3)-(4) bekezdések tekintetében a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, illetve a megyei (fővárosi) fogyasztóvédelmi felügyelőségek (a továbbiakban: fogyasztóvédelmi felügyelőség) járnak el a gazdasági reklámtevékenységről szóló 1997. évi LVIII. törvény szabályai szerint.""

Indokolás: Lásd a T/2822/3. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője egyetért

Összeállította: az Országgyűlés Jogi Főosztálya

Budapest, 2003. május 14.

Varga Mihálys.k.,
a Költségvetési és pénzügyi bizottság elnöke

Puch László s.k.,
a Gazdasági bizottság elnöke