Országgyűlési képviselő

T/2702/109.

Kapcsolódó módosító javaslat

Dr. Szili Katalin asszonynak,

az Országgyűlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése és 102. §-ának (1) bekezdése alapján az egészségügyi szolgáltatókról és az egészségügyi közszolgáltatások szervezéséről szóló, T/2702. számú törvényjavaslathoz benyújtott T/2702/62. sz. módosító javaslathoz a következő

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztem elő:

A törvényjavaslat 26. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(1) A felek a határozatlan időre kötött egészségügyi ellátási szerződést [a (16.§ (1) bekezdésében vagy a szerződésben meghatározott határidő lejárta előtt] a másik félhez írásban intézett felmondással megszüntethetik. A felmondási határidő a (2) -(3) bekezdésben foglalt azonnali felmondási eseteket kivéve - 6 hónapnál nem lehet rövidebb. A határozatlan időre szóló egészségügyi ellátási szerződés a hatályba lépésétől számított 3 évig rendes felmondással nem szüntethető meg.

Indokolás

Egyes egészségügyi szolgáltatásoknál az ellátás biztonsága, továbbá az ellátást szolgáló ingatlanokba, nagy értékű tárgyi eszközökbe fektetett beruházás megtérülése érdekében a törvényjavaslatban szereplő 15 éves, sőt a módosító indítványban javasolt 20 éves határidőnél jóval hosszabb szerződéses kapcsolatokra van szükség. Ezért a kapcsolódó módosító javaslat - az egészségügyi közszolgáltatások rendkívül eltérő jellegére tekintettel - a felek megállapodására bízza az egészségügyi ellátási szerződés időtartamának meghatározását. Az ellátás biztonságát szolgálja azonban, hogy a határozatlan időtartamú szerződéseket sem lehet három évig csak rendkívüli felmondással megszüntetni, továbbá az általános hathónapos felmondási határidő. A jelen § módosítására a 16. § (1) bekezdés módosítása miatt van szükség.

Budapest, 2003-05-12

Dr. Schvarcz Tibor
(MSZP)

Dr. Vojnik Mária
(MSZP)

Kárpáti Zsuzsa
(MSZP)

Dr. Nyul István
(MSZP)

Dr. Tóth István
(MSZP)

Dr. Vidorné Dr. Szabó Györgyi
MSZP

Dr. Mézes Éva
(SZDSZ)