ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

T/2702/75.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az egészségügyi szolgáltatókról és az egészségügyi közszolgáltatások szervezéséről szóló T/2702. számú törvény/országgyűlési határozati javaslathoz a következő

módosító javaslatot

terjesztem elő:

A törvényjavaslat 6.§ (1), (2) bekezdés az alábbiak szerint változik:

(1) Az egyetemi egészségügyi képzés, szakképzés és továbbképzés gyakorlati szakmai ismereteit - az egyetemmel kötött szerződés alapján - olyan gyógyintézet, szolgáltató is nyújthatja, amely nem minősül egyetemi klinikának. A háziorvosi, házi gyermekorvosi gyakorlat megszerzésére az egyetem háziorvosi, házi gyermekorvosi, otthoni szakápolási szolgálat működtetőjével is megállapodhat.

(2) Az (1) bekezdés szerinti gyógyintézet vagy háziorvos a szerződésben foglaltak szerint használhatja az "oktató kórház" vagy "oktató rendelőintézet", oktató ápolási intézet, illetőleg az "oktató háziorvos (házi gyermekorvos) " , "oktató szakápolási szolgálat" elnevezést.

(3) Amennyiben a képzési feladatokat csak a kórház egyes szervezeti egységei látják el, az (1)-(2) bekezdésben foglalt szabályok értelemszerű alkalmazásával ezen szervezeti egységek jogosultak az "oktató kórházi osztály" vagy az "oktató kórházi egység" elnevezés használatára.

(4) Egyéb egészségügyi képzést, szakképzést és továbbképzést nyújtó felsőoktatási vagy oktatási intézmény is megállapodhat - a külön jogszabályban meghatározott szakmai feltételeknek megfelelő - szakellátást végző egészségügyi szolgáltatóval, gyógyintézettel a képzéséhez előírt gyakorlati ismeretek nyújtására. A megállapodás alapján az egészségügyi szolgáltató használhatja a "gyakorló kórház", "gyakorló rendelőintézet", "gyakorló ápolási intézet", "gyakorló szakápolási szakellátás" elnevezéseket.

Indokolás

Az ápolás-gondozás önálló diszciplina. Az önálló kompetenciának megfelelő feladatok elsajátítása, a dokumentáció kézség szintű ismerete, szakképzés, továbbképzés a gyakorlati szakmai ismeretei, a gyakorlati ismeretek nyújtására kompetenciával rendelkező szakellátást végző szolgáltatónál lehetséges. Az otthoni szakápolás-, mint szakfeladat - és az ápolás - mint egészségügyi szakma - szakterület önállóan jelen van az egészségügyi ellátó rendszerben, ezért indokolt a törvényjavaslatba beillesztésük.

Budapest, 2003. április 29.

Kárpáti Zsuzsa
(MSZP)

Dr. Vojnik Mária
(MSZP)

Dr. Schvarcz Tibor
(MSZP)

Dr. Czinege Imre
(MSZP)

Dr. Tóth István
(MSZP)

Dr. Nyul István
(MSZP)

Dr. Vidorné Dr. Szabó Györgyi
(MSZP)

Dr. Mézes Éva
(SZDSZ)