T/2702/23.

Dr. Szili Katalin asszony részére

Az Országgyűlés elnöke

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony !

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102.§ (1) bekezdése alapján " az egészségügyi szolgáltatókról és az egészségügyi közszolgáltatások szervezéséről " szóló T/2702. számú törvényjavaslathoz a következő

módosító javaslatot

terjesztjük elő:

A törvényjavaslat 12. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosuljon:

"(2) Állami, önkormányzati valamint egyházi egészségügyi szolgáltatónak minősül továbbá az Országgyűlés vagy a Kormány, illetőleg a helyi önkormányzat vagy egyház által, egészségügyi közszolgáltatások nyújtására létrehozott közalapítvány is."

Indokolás:

Az egészségügyi vagyon közalapítványba történő bevitelét nagyon kockázatosnak tartjuk (lásd üdülési vagyon), ezért ennek a törvényből történő törlésére egy másik módosító indítványban javaslatot teszünk. Abban az esetben, ha az előterjesztő a 12. § (2) bekezdésének törlésére irányuló javaslatunkat nem fogadja el, a közalapítványi működtetés lehetőségének kiterjesztését szükségesnek tartjuk, hisz az egyházak alkotmányerejű törvény, valamint nemzetközi megállapodás alapján alanyi jogon jogosultak egészségügyi szolgáltatás nyújtására. Ezzel az egészségügyi közszolgáltatás szerves részévé váltak. Akkor amikor az állam alkotmányból fakadó kötelezettségének tesz eleget az egészségügyi szolgálat szervezését illetően, azt csak az egyházakkal együttműködve teheti meg. A módosítás ennek az elvnek kíván megfelelni.

Budapest, 2003. május 6.

Sisák Imre János
MDF

Dr.Csáky András
MDF