H/2546/10.

Az Országgyűlés

Ügyrendi
bizottságának

a j á n l á s a

az országgyűlési vizsgálóbizottság létrehozásáról, külföldi fegyveres erők Magyarország területén és légterében való áthaladásának megvizsgálásáról szóló H/2546. sz. határozati javaslat

r é s z l e t e s

vitájához

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés Ügyrendi bizottsága megvitatta az országgyűlési vizsgálóbizottság létrehozásáról, külföldi fegyveres erők Magyarország területén és légterében való áthaladásának megvizsgálásáról szóló, H/2546. számon beterjesztett határozati javaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott H/2546/2-7. számú módosító javaslatokat.

Megjegyzés: A határozati javaslat szövegéből elhagyni javasolt szöveget [ ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettől eltérő jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévő képviselők egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a határozati javaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerűen megváltoznak a határozati javaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történő külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b) pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fűzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló határozati javaslat esetén az ajánlás-tervezet akkor tartalmaz utalást a HSZ. 94. § (3) bekezdésére, ha a benyújtott módosító javaslat a módosítandó törvény határozati javaslattal nem érintett §-ára vonatkozik, és ezért a módosító javaslat házszabályszerűségéről bizottsági döntés szükséges.
Az ajánlás abban az esetben tartalmazza a fenti joghelyre történő utalást, ha az első helyen kijelölt bizottság megállapítja, hogy a módosító javaslat ellentétes a HSZ. 94. § (3) bekezdésében foglaltakkal.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselő által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselő által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerű dönteni.

Azokat a módosító javaslatokat, amelyek egy gépelt oldalnál hosszabb szövegrész elhagyására tesznek javaslatot, terjedelmi okokból csak a jogszabályhelyre történő hivatkozással tesszük közzé.

A határozati javaslat pontjainak számozása téves sorrendet követ, az ajánlás ezt figyelmen kívül hagyva a megfelelő számsorrendet követi!

  1. Göndör István képviselő a határozati javaslat 3. pontjának a következő módosítását javasolja:
  2. "3. A vizsgálóbizottság [8] 6 főből áll, a bizottság tagjaira a képviselőcsoportok vezetői tesznek ajánlást a következők szerint:

    Fidesz - Magyar Polgári Párt

    [3] 2

    MSZP

    [3] 2

    MDF

    1 fő

    SZDSZ

    1 fő"

    Indokolás: Lásd a H/2546/7. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Ügyrendi biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  3. Göndör István képviselő a határozati javaslat 5. pontjának a következő módosítását javasolja:
  4. "5. A bizottság megbízatása kiterjed minden, az e határozat 1. és 2. pontját érintő 1992. március 11-e és 2003. március 1-je közötti [2003. január 1-jét követő] áthaladások és átrepülések vizsgálatára, és az ennek alapján szükséges intézkedésekre vonatkozó javaslattételre. A bizottság a munkája során a feladatával összefüggésben meghallgatásokat tarthat, iratokat kérhet be. A kért adatokat mindenki a minősített adatok jogszabályoknak megfelelő kezelésével köteles a bizottság rendelkezésére bocsátani, illetőleg köteles a bizottság előtt megjelenni."

    Megjegyzés: A Bizottság a Házszabály 34. § (2) bekezdése alapján a módosító javaslatot házszabályszerűnek találta.

    Indokolás: Lásd a H/2546/6. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Ügyrendi biz. egyharmada sem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  5. Göndör István képviselő a határozati javaslat 5. pontjának a következő módosítását javasolja:
  6. "5. A bizottság megbízatása kiterjed minden, az e határozat 1. és 2. pontját érintő 1995. december 1-je és 2003. március 1-je közötti [2003. január 1-jét követő] áthaladások és átrepülések vizsgálatára, és az ennek alapján szükséges intézkedésekre vonatkozó javaslattételre. A bizottság a munkája során a feladatával összefüggésben meghallgatásokat tarthat, iratokat kérhet be. A kért adatokat mindenki a minősített adatok jogszabályoknak megfelelő kezelésével köteles a bizottság rendelkezésére bocsátani, illetőleg köteles a bizottság előtt megjelenni."

    Megjegyzés: A Bizottság a Házszabály 34. § (2) bekezdése alapján a módosító javaslatot házszabályszerűnek találta.

    Indokolás: Lásd a H/2546/2. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Ügyrendi biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  7. Göndör István képviselő a határozati javaslat 8. pontjának a következő módosítását javasolja:
  8. "8. A bizottság a megállapításairól és a szükséges intézkedésekre vonatkozó javaslatairól jelentést készít, amelyet legkésőbb [2003. december 31-ig, és azt követően évente] a megalakulást követő harmadik hónap végéig az Országgyűlés elé terjeszt."

    Indokolás: Lásd a H/2546/3. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Ügyrendi biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  9. Göndör István képviselő a határozati javaslat 8. pontjának a következő módosítását javasolja:
  10. "8. A bizottság a megállapításairól és a szükséges intézkedésekre vonatkozó javaslatairól jelentést készít, amelyet legkésőbb 2003. [december 31-ig] november 30-áig[, és azt követően évente] az Országgyűlés elé terjeszt."

    Indokolás: Lásd a H/2546/5. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Ügyrendi biz. egyharmada sem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  11. Göndör István képviselő a határozati javaslat 9. pontjának elhagyását javasolja:
  12. "[9. A bizottság megbízatása a külföldi fegyveres erők Magyarországon való áthaladását engedélyező országgyűlési határozatok bármelyikének hatályosságáig tart.]"

    Indokolás: Lásd a H/2546/4. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Ügyrendi biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  13. Göndör István képviselő a határozati javaslat 9. pontjának a következő módosítását javasolja:

"9. A bizottság megbízatása [a külföldi fegyveres erők Magyarországon való áthaladását engedélyező országgyűlési határozatok bármelyikének hatályosságáig tart] feladatának elvégzéséig, de legfeljebb 2003. december 31-éig tart."

Indokolás: Lásd a H/2546/5. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ügyrendi biz. nem támogatja

- az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

Összeállította: az Országgyűlés Jogi Főosztálya

Budapest, 2003. április 07.

Dr. Csiha Judit s.k.,
az Ügyrendi bizottság elnöke