T/2380/186.

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102. § (1) bekezdése alapján a földgázellátásról szóló T/2380. számú törvényjavaslathoz - a T/2380/17. számon benyújtott módosító javaslathoz (T/2380/155. számú bizottsági ajánlás 51. pont) kapcsolódva - a következő

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztjük elő:

A törvényjavaslat 16. § (2) bekezdésének az alábbi módosítását javasoljuk:

(2) A rendszerirányító engedélyes feladata:

  1. a nemzetközi üzemviteli kapcsolatok irányítása és koordinálása,
  2. a szállítóvezetékhez való átlátható és diszkriminációmentes hozzáférés biztosítása,
  3. a rendszerszintű szolgáltatások tervezése, biztosítása, igénybevételének szabályozása és mennyiségi és pénzügyi elszámolása, különös tekintettel a rendszeregyensúly biztosításának eszközeire (többek között a napon belüli kereskedelem összehangolása, a megszakítható kapacitások, valamint tárolói készletek feletti rendelkezés az üzemi és kereskedelmi szabályzatban és a szerződésekben előírtak szerint),
  4. az együttműködő földgázrendszer biztonságos és hatékony működése érdekében az időszakos és kiegyenlítő fogyasztók ellátási menetrendjének megtervezése, valamint a szükséges fogyasztást korlátozó intézkedések elrendelése, az üzemi és kereskedelmi szabályzatban rögzített elvek szerint.

e) az e törvényben meghatározott feladatok teljesítéséhez olyan technológiai távközlési és kommunikációs rendszert kell alkalmazni, amely biztosítja az együttműködő rendszer biztonságos üzemeltetését.

Indokolás:

A gázrendszer biztonságos üzemeltetésére vonatkozóan a törvényi szabályozásban kell rögzíteni a távközlési- kommunikációs rendszer igényét. Ennek hiányában különböző kiépítési lehetőségek valósulhatnak meg, amelynek következtében az eltérő színvonal miatt zavarok, problémák léphetnek fel a gázellátásban, az adatok, információk áramlásában.

Budapest, 2003. április 15.

Podolák György
MSZP

Dr.Bőhm András
SZDSZ

Dr.Dávid Gyula
MSZP

Kovács Tíbor
MSZP

Szabó Jőzsef
MSZP

Józsa István
MSZP