T/2380/170.

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102. § (1) bekezdése alapján a földgázellátásról szóló T/2380. számú törvényjavaslathoz - a T/2380/121. számon benyújtott módosító javaslathoz (T/2380/155. számú bizottsági ajánlás 91. pont) kapcsolódva - a következő

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztjük elő:

A törvényjavaslat 36.§ (3) bekezdésének az alábbi módosítását javasoljuk:

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott fogyasztó közüzemi szerződését 2003. október 31-ig a törvény hatálybalépésének időpontjára felmondhatja. Amennyiben nem élt ezzel a jogával, a közüzemi szerződését tárgyév [május] március 31-ig mondhatja fel, a [felmondást követő év június 30-i] tárgyév október 1-i hatállyal.

Indokolás:

A feljogosított fogyasztók szabad piacra történő kilépése extrém esetben akár két év is lehet. Ahhoz, hogy a feljogosított fogyasztók élni tudjanak a szabad piac által nyújtott lehetőségekkel, szükséges a kilépési időintervallumnak a realitásokat figyelembevevő, de jelentős lerövidítése.

A törvényjavaslatban a feljogosított fogyasztó közüzemi rendszerbe történő visszatérésére előírt másfél év indokolatlanul hosszú, ugyanakkor az egy évnél rövidebb idő alatti visszatérést nem célszerű megengedni, tekintettel arra, hogy a földgáz ár éves szezonális ingadozására spekuláló feljogosított fogyasztó mind a közüzemi, mind a versenypiacon jelentős károkat okozhatna.

Budapest, 2003. április 15.

Podolák György
MSZP

Dr.Bőhm András
SZDSZ

Dr.Dávid Gyula
MSZP

Kovács Tíbor
MSZP

Szabó Jőzsef
MSZP

Józsa István
MSZP