Módosító javaslat

T/2380/142.

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102.§ (1) bekezdése alapján a földgázellátásról szóló T/2380. számú törvényjavaslathoz az alábbi

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztjük elő:

A törvényjavaslat 84. §-ának az alábbi módosítását javasoljuk:

"84. §

(1) A gázszolgáltatásról szóló 1994. évi XLI. törvény (a továbbiakban: Gszt.) alapján engedéllyel rendelkezők, illetve jogutódjaik, vagy az általuk földgázszállítói, -tárolói, -elosztói és -kereskedelmi tevékenység folytatására létesített vagy általuk irányított és e tevékenységeknek vagy ezek valamelyikének folytatására kijelölt társaságok e törvény előírásainak megfelelő engedély iránti kérelmet kötelesek e rendelkezés hatálybalépésétől számított 90 napon belül a Hivatalhoz benyújtani. E kötelezettségük kiterjed a Gszt. alapján kiadott gázértékesítői és gázszolgáltatói engedélyekben meghatározott fogyasztók részére, illetve településen, településrészen, területen végzett engedélyköteles tevékenységre. A Hivatal a jogszabályoknak megfelelő kérelem esetén harminc napon belül köteles a kérelemnek megfelelő tartalommal az engedély tárgyában érdemi határozatot hozni. Amennyiben a kérelem a jogszabályoknak és az engedélyes még érvényben lévő működési engedélyének - az e törvényben előírt átalakulások figyelembevételével - megfelel, a Hivatal köteles az engedélyt kiadni. A Gszt. alapján kibocsátott engedélyek alapján 2003. december 31-ig végezhető tevékenység.

(2) [E törvény végrehajtása érdekében a] A Gszt. alapján engedéllyel rendelkező gazdasági társaságok, jogutódjaik vagy általuk e törvény hatálybalépéséig földgázszállítói, -tárolói, -elosztói és -kereskedelmi tevékenység folytatására létesített, vagy általuk irányított és e tevékenységeknek vagy ezek valamelyikének folytatására kijelölt társaságok részére [e törvény végrehajtása érdekében ellenérték nélkül] rendelkezésre bocsátott vagyonnal összefüggésben illetékfizetési kötelezettség nem keletkezik, kivéve a cégbírósági illetéket.

(3) A (2) bekezdés szerint létrehozott társaságok számára biztosított vagyontárgyak és vagyoni értékű jogok átadása tekintetében a létrehozott társaságok általános forgalmi adó visszaigénylésénél az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény 48. § (4) és (5) bekezdésében foglalt feltételeket teljesítettnek kell tekinteni.

(4) A (2) bekezdés szerinti társaságokat - az e törvény szerinti engedélyezők megszerzésének feltételével - a Gszt. alapján kiadott engedéllyel rendelkező alapítójuknak, illetőleg az őket irányító ilyen vállalkozásnak az e társaságok által az e törvényben írt engedélyek alapján folytatott földgázipari tevékenységet érintő jogviszonyai tekintetében a Gszt alapján kiadott engedéllyel rendelkező alapítójuk, illetőleg az őket irányító ilyen vállalkozás jogutódjainak kell tekinteni.

[(4)] (5) Az e törvény hatálybalépésekor érvényes működési engedéllyel rendelkező engedélyeseknek legkésőbb 2008. január 1-től kell megfelelni a 9. § (3) bekezdésében előírt feltételeknek.

[(5)] (6) A Magyar Köztársaság Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napjáig tranzitnak minősül a Magyar Köztársaság területén keresztül történő olyan szállítás, amelynek kezdő- és végpontja a Magyar Köztársaság területén kívül van.

[(6)] (7) E törvény hatálybalépése nem érinti [a Gszt. Alapján] az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett szolgalmi jogokat, azok gyakorlását.

[(7)] (8) E törvény hatálybalépését megelőzően megépült gázelosztó-vezeték szolgalmi joggal még nem rendelkező idegen ingatlant érintő biztonsági övezetére a szolgalmi jogot a jogosultnak e törvény hatálybalépésétől számított három éven belül be kell jegyeztetni az ingatlan-nyilvántartásba. Nem vonatkozik ez a közterületen elhelyezett gázelosztó-vezeték idegen ingatlant érintő biztonsági övezetére.

[(8)] (9) Földgázszállító- és -elosztóvezeték megszűnése esetén a szolgalmi jog ingatlan-nyilvántartásból való törlését a jogosult köteles kérni, annak elmulasztása esetén azt a jogosult költségére az ingatlan tulajdonosa is kérheti. Az ingatlantulajdonos törlési kérelmének teljesítéséhez szükséges nyilatkozatot a vezetékjog jogosultja köteles kiadni."

Indokolás

A javasolt módosítások indoka, hogy a leányvállalatok kedvezményeit célszerű biztosítani a nem kifejezetten e célra alapított, de a továbbiakban e célból működtetett vállalkozásokra is. Az apportálás nem minősül ellenérték nélküli átengedésnek.

A Ptk., a Bt., a Gt. és a földgázipari tevékenységfolytatásával kapcsolatos jogszabályok együttes rezsimje nem teszi lehetővé a korábbi, Gszt. szerinti engedélyes valamennyi jogviszonyának átruházását, az átruházásra alkalmas jogviszonyok nagy száma pedig a fennmaradó esetekben technikailag kivitelezhetetlenné teszi az érintett jogviszonyok egyenként történő módosítását. Az e törvény szerinti tevékenységi engedély megszerzése, mint a jogutódlás előfeltétele, tekintettel az engedélyek kiadásának jogszabályban előírt feltételeire, megfelelő védelmet biztosít a jogutódlással érintett hitelezők és fogyasztók részére.

Nem szabad bizonytalanságot teremteni azzal, hogy esetleg más bányaszolgalmi bejegyzést érinthet a törvény hatályba lépése.

Budapest, 2003. március 31.

Podolák György
országgyűlési képviselő

Józsa István
országgyűlési képviselő

Kovács Tibor
országgyűlési képviselő

Göndör István
országgyűlési képviselő

dr. Bőhm András
országgyűlési képviselő