Módosító javaslat

T/2380/123.

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102.§ (1) bekezdése alapján a földgázellátásról szóló T/2380. számú törvényjavaslathoz az alábbi

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elő:

A törvényjavaslat 41.§ b) pontjának az alábbi módosítását javaslom:

/(1) A közüzemi szolgáltató a közüzemi gázszolgáltatás megkezdését vagy a már megkezdett gázszolgáltatás folytatását megtagadhatja, ha/

"b) a fogyasztó a közüzemi szolgáltatási szerződésben megállapított kötelezettségének a [gázszolgáltató] közüzemi szolgáltató felszólítása ellenére nem tett eleget, különösen, ha a nyomásszabályozó, a gázmérő működését befolyásolja, azok ellenőrzését, illetve a mérő leolvasását a [gázszolgáltató] elosztói engedélyes vagy megbízottja részére nem teszi lehetővé, a fogyasztói berendezést nem rendeltetésszerűen vagy az életet, a testi épséget, az egészséget, a vagyonbiztonságot veszélyeztető módon használja."

Indokolás

Álláspontom szerint, mivel a törvényjavaslat fogalomrendszerében a gázszolgáltató, mint fogalom nem szerepel, ennek a definíciónak a használata indokolatlan és értelmezési zavarokhoz vezethet. A gázszolgáltató fogalom helyett javasolom a fenti jogszabályhely első fordulatában a törvényjavaslat fogalomrendszerében megtalálható közüzemi szolgáltató megjelölést. A másik fordulatban ugyanezen fogalom helyett javaslom a mérő leolvasásra kötelezett elosztói engedélyes megnevezést.

A második fordulatban javasolt változtatás alátámasztására hivatkozom a 42. § (5) bekezdését mely kimondja, hogy a közüzemi fogyasztó köteles az elosztói engedélyes részére a mérő leolvasását és ellenőrzését lehetővé tenni, továbbá a 20. § (1) bekezdést, mely szerint az elosztói engedélyes köteles elvégezni a jogszabályban, az üzemi és a kereskedelmi szabályzatban meghatározott méréseket az engedélyesek és a feljogosított fogyasztók közötti szerződések teljesítésének megfelelő alátámasztása érdekében. A gázpiac működése szempontjából tehát alapvető fontosságú, hogy a teljes gázelosztó rendszeren végzett tevékenység ellenőrzéséhez szükséges eszközrendszer az elosztói engedélyes rendelkezésére álljon, hiszen ellenkező esetben nem kontrollálható a rendszeren nyújtott szolgáltatás. A hivatkozásokból egyértelműen következik, hogy a rendszeren nyújtott szolgáltatás teljesítésének és elszámolásának érdekében az elosztói engedélyes feladata a mérő leolvasása és ellenőrzése.

Mindezek alapján a fentiek szerint javaslom pontosítani a jelen jogszabályhelyt.

Budapest, 2003.április.1.

Podolák György
országgyűlési képviselő

Józsa István
országgyűlési képviselő

Kovács Tibor
országgyűlési képviselő

Szabó József
országgyűlési képviselő

dr. Bőhm András
országgyűlési képviselő