Módosító javaslat

T/2380/116.

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102.§ (1) bekezdése alapján a földgázellátásról szóló T/2380. számú törvényjavaslathoz az alábbi

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztjük elő:

A törvényjavaslat 31. §-ának az alábbi módosítását javasoljuk:

"31. §

(1) A háztartási fogyasztók és a külön jogszabályban meghatározott kommunális fogyasztók ellátását szolgáló földgáz tárolása, szállítása, elosztása elsőbbséget élvez.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott fogyasztókat követően a nem feljogosított közüzemi fogyasztók ellátását szolgáló földgáz tárolása, szállítása, elosztása elsőbbséget élvez.

[(2)] (3) A szállítói, az elosztói és a tárolói engedélyes az üzemeltetésében lévő rendszerhez való hozzáférést visszautasíthatja, ha

  1. az igény kielégítéséhez szükséges szabad kapacitás hiányzik,
  2. a hozzáférés az (1) vagy a (2) bekezdésben meghatározott fogyasztók földgázellátását akadályozza,
  3. az együttműködő földgázrendszer súlyos üzemzavara, válsághelyzete következik be,
  4. a rendszerbe betáplálni kívánt földgáz minősége az üzemi és kereskedelmi szabályzatban foglalt követelményeknek nem felel meg.

[(3)] (4) A tárolói, a szállítói engedélyes az üzemeltetésében lévő rendszer kapacitását először a közüzemi nagykereskedőnek, illetve az elosztói engedélyes a közüzemi szolgáltatónak köteles felajánlani az (1) bekezdésben meghatározott fogyasztók ellátása céljából, és az ehhez szükséges szerződést megkötni. Az (1) bekezdésben meghatározott fogyasztók tárolási, szállítási és elosztási igényének kielégítése után rendelkezésre álló szabad kapacitásokat köteles a tárolói, a szállítói és az elosztói engedélyes a többi közüzemi fogyasztó ellátása érdekében a közüzemi nagykereskedőnek, illetőleg a közüzemi szolgáltatónak, az ezt követően még rendelkezésre álló szabad kapacitásokat a kereskedőknek és a feljogosított fogyasztóknak hozzáférhetővé tenni.

[(4)] (5) Amennyiben a Hivatal a 38. § (4) bekezdés alapján a határon keresztüli szállítóvezetékhez való hozzáférést megtiltotta, a földgázszállítói, az -elosztói és a -tárolói engedélyes a rendszerhez való hozzáférést a vonatkozó mennyiség tekintetében köteles visszautasítani.

[(5)] (6) A hozzáférés megtagadását indokolni kell.

[(6)] (7) A Hivatal a rendszerhasználó kérelmére 8 napon belül megvizsgálja és elbírálja, hogy a megtagadás feltételei fennálltak-e.

[(7)] (8) Amennyiben a megtagadás feltétele nem áll fenn, a Hivatal határozatában bírságot szabhat ki és az engedélyest kötelezi a hozzáférés biztosítására. A Hivatal a határozatot azonnal végrehajthatóvá nyilváníthatja."

Indokolás

A módosítás célja a közüzemi fogyasztók ellátásának biztonságát szolgáló garancia beépítése. A törvényjavaslat a részleges keresleti oldali piacnyitás mellett fenntartja a közüzemi szolgáltatás közszolgáltatási jellegét és prioritást biztosít az ellátásbiztonság garantálásának a közüzemi lakossági-háztartási fogyasztók esetére. Ugyanakkor azonban a közüzemi körben nem csak a lakossági, hanem az 500m3/h alatti fogyasztású ipari felhasználók is megmaradnak, és a nagyobb fogyasztású feljogosított fogyasztók számára is biztosított az a választási lehetőség, hogy továbbra is közüzemi fogyasztók maradjanak. Amíg tehát a feljogosított fogyasztók számára a törvényjavaslat új lehetőségeket kínál arra, hogy a fogyasztásukhoz szükséges földgázt a szabad piacról szerezhessék be, indokolt és szükséges a másik oldalon a javasolt módosítás szerinti, közszolgáltatási-ellátásbiztonsági célú prioritást adni a közüzemi fogyasztók ellátásának.

Budapest, 2003. március 31.

Podolák György
országgyűlési képviselő

dr. Bőhm András
országgyűlési képviselő

Kovács Tibor
országgyűlési képviselő

dr. Dávid Gyula
országgyűlési képviselő