ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

H/2376.

Képviselői önálló indítvány

Dr. Szili Katalin asszonynak
az Országgyűlés elnökének

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 85. § (2) bekezdése valamint a 87. § (2) bekezdése alapján a nagy mennyiségben történő cukor felhasználások ellenőrzéséről országgyűlési határozati javaslatot nyújtok be.

Kérem javaslatom önálló napirendi pontként történő felvételét és megtárgyalását.

Az Országgyűlési ...../2000. (....) OGY számú határozata
a nagy mennyiségben történő cukor felhasználások ellenőrzéséről

Az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy a - jelen javaslat elfogadásától számítva hat hónapon belül - dolgozzon ki olyan jogszabályokat, amelyek megnehezítik a cukortermékek (Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-73/437 sz. - Cukortermékek) szesz- és borhamisítás célját szolgáló nagymennyiségű vásárlásának lehetőségét.

A jogszabályi változások kidolgozásánál az Európai Unió egyes tagállamaiban eredményesen alkalmazott megoldások is legyenek figyelembe véve.

I n d o k o l á s

A szesz és a borhamisítás nagy károkat okoz a nemzetgazdaságnak. Egyrészről adó bevételtől esik el a költségvetés, másrészről rontja a magyar szesztermékek és borok hírnevét, valamint az ellenőrizetlenül forgalomba került hamis bor- és szesztermékek súlyos károkat okoznak a fogyasztók egészségében. Az eddig felderített hamisítások alapján egyértelmű, hogy a hamisítók nagy volumenben hamisítanak (több tízezer-százezer literben). A hamisítás alapanyaga túlnyomórészt cukor cefre, ez azt jelenti, hogy több ezer kg cukrot-invertcukrot vásárolnak és tárolnak tevékenységük során. Ezért szükséges a nagytömegű cukortermék forgalmazás- és felhasználás szabályozásának kidolgozása, amelyre a javasolt OGY határozat kéri fel a kormányt. A VPOP 2001. őszén elkészítette olaszországi tanulmányútja alapján a cukortermékek forgalmazására tett javaslatát, amely kitűnő alapja lehet a magyarországi jogszabályok előkészítésének.

Budapest, 2003. február 19.

Font Sándor
MDF