MAGYAR KÖZTÁRSASÁG
KORMÁNYA

H/2296.

ORSZÁGGYŰLÉSI
HATÁROZATI JAVASLAT

a NATO irányítása alatt végrehajtott balkáni katonai békefenntartó műveletekhez történő magyar hozzájárulásról szóló
94/2001. (XII. 21.) OGY határozatnak az Európai Unió balkáni katonai rendezésben való szerepvállalására tekintettel szükségessé váló módosításáról

Előadó:Juhász Ferenc
honvédelmi miniszter

2003. február


Az Országgyűlés
......./2003. (.......) OGY
határozata
a NATO irányítása alatt végrehajtott balkáni katonai békefenntartó műveletekhez történő magyar hozzájárulásról szóló
94/2001. (XII. 21.) OGY határozatnak az Európai Unió balkáni katonai rendezésben való szerepvállalására tekintettel szükségessé váló módosításáról

1. A NATO irányítása alatt végrehajtott balkáni katonai békefenntartó műveletekhez történő magyar hozzájárulásról szóló 94/2001. (XII. 21.) OGY határozat az alábbi új 6. ponttal egészül ki:

"6. hozzájárul ahhoz, hogy az 1-5. pontjában adott felhatalmazások és engedélyek a NATO irányítású műveleteknek az Európai Unió által történő átvétele esetére is vonatkozzanak."

2. Jelen határozat az elfogadása napján lép hatályba.

INDOKOLÁS

Az EU 2002. decemberi koppenhágai csúcsértekezletén az Európai Tanács újból megerősítette az Unió készségét a macedóniai - eddig - a NATO keretében folytatott katonai művelet mielőbbi átvételére, valamint ezzel kapcsolatban a közelmúltban elfogadásra kerültek a meghatározó EU, illetve NATO dokumentumok is. Mindezek miatt szükségessé vált annak felülvizsgálata, hogy ez mennyiben érinti a magyar katonák balkáni (macedóniai) jelenlétét.

Magyar részről jelenleg egy 40 fős a NATO skopjei vezetési pontját védő őr- és biztosító kontingensünket továbbra is fent kívánjuk tartani Macedóniában. Az EU és a NATO illetékesek döntése alapján azonban az EU vezetési pont is ugyanebbe az objektumba települ amellett, hogy ez az objektum a NATO vezetési pontjaként is tovább funkcionál. Ennek következtében az EU hivatalosan kérte, hogy a Macedón misszióban részt vállaló nemzetek a hozzájárulásukat az EU irányában is fejezzék ki, illetve erősítsék meg.

A magyar őr- és biztosító kontingens kettős akkreditálásának kinyilvánításához a NATO irányítása alatt végrehajtott balkáni katonai békefenntartó műveletekhez történő magyar hozzájárulásról szóló 94/2001. (XII. 21.) OGY határozat módosítása válik szükségessé, tekintettel arra, hogy ez a határozat egyértelműen csak a NATO által szervezett és irányított műveletekkel kapcsolatban rendelkezik.

A határozati javaslat azonban minden az EU által átvenni szándékozott - az eredeti határozat által nevesített - jelenleg még NATO irányítású művelettel kapcsolatos magyar hozzájárulásra vonatkozó közjogi engedély tekintetében rendelkezik. A kiegészítő rendelkezés - új 6. pont - szerint a közjogi engedélyek azokra a jövőbeli esetekre is vonatkoznak, amikor a határozatban nevesített feladatokat az EU átveszi.

Ennek az az indoka, hogy az EU belátható időn belül a teljes balkáni katonai rendezéssel kapcsolatos feladatkört és irányítást át kívánja vállalni (elsőként a Macedón, majd a közeljövőben az SFOR tevékenységi kört).