AZ ORSZÁGGYŰLÉS MENTELMI,
ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI ÉS MANDÁTUMVIZSGÁLÓ
BIZOTTSÁGA

Országgyűlési határozati javaslat

H/2154.

Az Országgyűlés
.../2003.( ) OGY
h a t á r o z a t i javaslata
Páva Zoltán mentelmi ügyében

A Magyar Köztársaság Országgyűlése Páva Zoltán országgyűlési képviselő mentelmi jogát a Komlói Városi Bíróság I. B. 442/2002/2. számú megkeresésével érintett ügyben nem függeszti fel.

INDOKOLÁS

A Mentelmi bizottság az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény 5. § (5) bekezdése, valamint a Házszabály 130. § (5) bekezdés b. pontja és a 87. § (3) bekezdése alapján a fenti - indokolással ellátott - határozati javaslatot nyújtja be az Országgyűlésnek.

A Komlói Városi Bíróság I. B. 442/2002/2. szám alatti megkeresésében kérte az Országgyűlés állásfoglalását Páva Zoltán országgyűlési képviselő mentelmi joga felfüggesztése tárgyában, mivel ellene Zima István Szágy Község polgármestere feljelentést tett becsületsértés vétsége miatt.

A feljelentés szerint: Páva Zoltán egy 2002. október 9-i keltezésű levelében kétségbevonta feljelentő értelmi képességeit, amikor butának nevezte. (Az indítványtevő szerint ezt a levelet a Szágyi Polgármesteri Hivatalba és még legalább négy személynek küldte el.) Feljelentő szerint ilyen kifejezések és hangnem használatára még egy országgyűlési képviselőt sem jogosítanak fel a választási küzdelmek.

A Mentelmi bizottság az ügyet a 2003. február 5-i ülésén tárgyalta.

A Mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem foglalkozott a büntetőjogi felelősség kérdésével, és ebben a vonatkozásban nem vizsgálta a tényállást.

Megállapította viszont, hogy a feljelentéshez mellékelt levél szerint képviselő úr a munkáját végezte, amikor az általa visszásnak tartott helyzetekre, állapotokra hívta fel a polgármester úr figyelmét.

A bizottság az inkriminált kifejezéstől, a levél stílusától elhatárolódik, mivel a kifogásolt kijelentések két politikai közszereplő választási kampány során keletkezett hosszas és heves politikai vitájának részmozzanatát képezik, ezért a 36/1994. (VI.24.) AB határozat vonatkozó állásfoglalására is tekintettel a bizottság döntő többsége úgy ítélte meg, hogy a mentelmi jog felfüggesztése az adott ügyben nem indokolt. A politikai viták büntetőeljárási útra terelése az Országgyűlés tekintélyének megóvása érdekében aggodalmasnak mondható. Mindazonáltal az országgyűlési képviselők esetében fontos, hogy a leghevesebb viták közegében is őrizzék meg higgadtságukat, és fokozott önuralmat tanúsítva segítsék a parlamenti demokrácia erősítését.

Mindezek alapján figyelemmel arra is, hogy az ügy az önkormányzati választási kampány időszakában keletkezett a Mentelmi bizottság többségi (9 igen, 1 tartózkodás) szavazattal azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy

Páva Zoltán országgyűlési képviselő
mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel

Előadó: Tatai-Tóth András

Budapest, 2003. február 6.

Dr. Géczi József Alajos
elnök