H/1989/4.

Az Országgyűlés
Honvédelmi bizottságának

a j á n l á s a

a Nemzetőrség létrehozásáról szóló 100/2001. (XII. 21.) OGY határozat hatályon kívül helyezéséről szóló H/1989. számú országgyűlési határozati javaslat

r é s z l e t e s

vitájához

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés Honvédelmi bizottsága megvitatta a Nemzetőrség létrehozásáról szóló 100/2001. (XII. 21.) OGY határozat hatályon kívül helyezéséről szóló, H/1989. számon beterjesztett határozati javaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott H/1989/1-3. számú módosító javaslatokat.

Megjegyzés: Az országgyűlési határozati javaslat szövegéből elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettől eltérő jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévő képviselők egyharmadának támogatását megkapta.

Amennyiben a módosító javaslat az országgyűlési határozati javaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerűen megváltoznak az országgyűlési határozati javaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történő külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b/ pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fűzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló törvényjavaslat esetén az ajánlás-tervezet akkor tartalmaz utalást a HSZ. 94. § (3) bekezdésére, ha a benyújtott módosító javaslat a módosítandó törvény törvényjavaslattal nem érintett §-ára vonatkozik, és ezért a módosító javaslat házszabályszerűségéről bizottsági döntés szükséges.
Az ajánlás abban az esetben tartalmazza a fenti joghelyre történő utalást, ha az első helyen kijelölt bizottság megállapítja, hogy a módosító javaslat ellentétes a HSZ. 94. § (3) bekezdésében foglaltakkal.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselő által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselő által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerű dönteni.

Azokat a módosító javaslatokat, amelyek egy gépelt oldalnál hosszabb szövegrész elhagyására tesznek javaslatot, terjedelmi okokból csak a jogszabályhelyre történő hivatkozással tesszük közzé.

    1. Karsai Péter képviselő az országgyűlési határozati javaslat címének a következő módosítását javasolja:
    2. " [a] A Nemzetőrség létrehozásáról szóló 100/2001. (XII. 21.) OGY határozat [hatályon kívül helyezéséről] megerősítéséről"

      Megjegyzés: Ez a módosító javaslat összefügg az ajánlás következő pontjában szereplő módosító javaslattal.

      Megjegyzés: A képviselői szándék - amely az alap határozat fenntartására irányul - ezzel a módosító javaslattal nem érhető el; az ilyen tartalmú képviselői szándékot kizárólag a végszavazás során leadandó "nem" szavazattal lehet érvényre juttatni

      Indokolás: Lásd a H/1989/2/1. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslat: - a Honvédelmi bizottság döntése szerint a módosító

      javaslat a Házszabály 94. § (1) bekezdéséhez fűzött 1/1998-2002. ÜB állásfoglalásra tekintettel nem házszabályszerű.

    3. Karsai Péter képviselő az országgyűlési határozati javaslat 1. pontjának a következő módosítását javasolja:
    4. "1. [Hatályát veszti a] A Nemzetőrség létrehozásáról szóló 100/2001. (XII. 21.) OGY határozatot az Országgyűlés megerősíti."

      Megjegyzés: Ez a módosító javaslat összefügg az ajánlás előző pontjában szereplő módosító javaslattal.

      Megjegyzés: A képviselői szándék - amely az alap határozat fenntartására irányul - ezzel a módosító javaslattal nem érhető el; az ilyen tartalmú képviselői szándékot kizárólag a végszavazás során leadandó "nem" szavazattal lehet érvényre juttatni.

      Indokolás: Lásd a H/1989/2/2. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslat: - a Honvédelmi bizottság döntése szerint a módosító

      javaslat a Házszabály 94. § (1) bekezdéséhez fűzött 1/1998-2002. ÜB állásfoglalásra tekintettel nem házszabályszerű.

    5. Csampa Zsolt és dr. Simicskó István képviselők az országgyűlési határozati javaslat 1. pontjának a következő kiegészítését javasolják:

"1. Hatályát veszti a Nemzetőrség létrehozásáról szóló 100/2001. (XII. 21.) OGY határozat 2050. december 31-én."

Megjegyzés: A fenti indítvány új változat a H/1989/1. számú módosító indítvány helyett.

Indokolás: Lásd a H/1989/3. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Honvédelmi biz. nem támogatja

- Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

Összeállította: az Országgyűlés Jogi Főosztálya

Budapest, 2003. február 13.

Keleti György s.k.,
a Honvédelmi bizottság elnöke