ORSZÁGGYÜLÉSI KÉPVISELŐ

Magyar Demokrata Fórum

dr. Medgyasszay László

K/1945.

ÍRÁSBELI KÉRDÉS

Dr. Szili Katalin elnök asszonynak
az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 91. § alapján kérdést kívánok feltenni dr. Lamperth Mónika miniszter asszonynak, melyre ülésen kívül, írásban várom Miniszter Asszony válaszát.

A kérdés címe: "Hogyan biztosítja a Kormány a Győr-Moson-Sopron megyei intézmények feladatainak ellátásához szükséges többletforrásokat, melyekre a megyéhez csatlakozott településekkel kapcsolatos feladatnövekedés miatt van szükség?", szövege az alábbi:

Tisztelt Miniszter Asszony!

Szíves segítségét kérem a következő ügyben.

Az 1991-2002-ig tartó időszakban az Országgyűlés 11 község Veszprém megyétől Győr-Moson-Sopron megyéhez csatolásáról döntött. Ezek a következők:

Ogy. határozat

Település neve

Átcsatolás időpontja

72/1991. /XII. 29./

Csikvánd
Gyarmat
Szerecseny

1992. január 1.

50/1999. /VI. 3./

Bakonypéterd
Lázi

1999. VI. 30.

47/2001. /VI. 18./

Bakonygyirót
Bakonyszentlászló
Fenyőfő
Románd
Sikátor
Veszprémvarsány

2002. évi önkormányzati választás napján

A megye lakossága a 11 település lélekszámával 7.881 fővel emelkedett.

Valamennyi átcsatolt település a megyeszékhelytől minimum 30 km-es távolságban található, amely önmagában lényegesen megnöveli pl. a dologi kiadásokat /pl. üzemanyag-költség, gépjárművek amortizációja, stb./ Minden államigazgatási, fegyveres és rendészeti szerv tekintetében azonban nemcsak működésbeli, hanem létszám többlet-igény is felmerül.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság vonatkozásában indokolt átcsoportosítani 7 fő körzeti megbízott illetményét 19.500.000 Ft összegben, a feladat-ellátáshoz 3 gépkocsi vásárlása szükséges 9.486.000 Ft összegben, a dologi kiadásokra pedig 1.800.000 Ft lenne szükséges. Mindösszesen: 30.786.000 Ft a felmerült többlet-költség.

A Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tekintetében a többletmunka ellátása 1 fő létszám növelését indokolja, 4.303.000 Ft összegben.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Közigazgatási Hivatal összetett feladatai több területen is többlet-munka növekedését jelentik a 11 település átcsatolásával kapcsolatban. Lényeges munkaterhet jelent a 11 település törvényességi ellenőrzése, hiszen jelenleg is - a BM Önkormányzati Főosztálya által 2002-ben történt felmérés szerint is - egy ügyintézőre a megyében 29 önkormányzat ellenőrzése jut, amely lényegesen meghaladja az összes közigazgatási hivatal összehasonlító adatai szerinti település-számot.

A Győr-Moson-Sopron megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének a létszámgondjai már hosszú idő óta jelentkeznek. A más hivataloknál történt létszámemeléshez képest ezen a Felügyelőségen az egyre növekvő vállalkozások száma ellenére semmiféle fejlesztés nem történhetett. A megyében 2001 végén közel 40 ezer vállalkozás működött, míg a csatlakozó településeken ebből 390, ami többletmunkát eredményez annak költségvonzatával együtt.

Mind a Hivatal Törvényességi Főosztályán, mind pedig a Fogyasztóvédelmi Felügyelőségén 1-1 létszámnövekedés óhatatlanul szükségessé válna. A 11 település átcsatolásával összefüggésben a funkcionális feladatok növekedése is indokolttá teszi további 1 összesen 3 fő biztosítását 11.569.000 Ft összegben, a dologi kiadások 3.144.000 Ft összegben, mindösszesen 14.713.000 Ft összegben.

Mint a térség országgyűlési képviselője fontosnak tartom, hogy az átcsatolt települések lakosságának az ügyei legalább olyan színvonalon kerüljenek ellátásra, mint a megye többi településeié. Az viszont nem lehet vitás, hogy a 12 év alatt átkerült 11 település nyilvánvalóan többlet-feladatot és ebből adódóan többlet-költséget jelent a velük foglalkozó szerveknek.

Biztos vagyok abban, hogy Ön megérti a felvázolt helyzet nehézségeit és szándékában áll ezen szervek anyagi helyzetének jogos indok alapján történő javítása.

Meggyőződésem, hogy a Belügyminisztérium fejezetén belül található olyan mozgástér, amely a három szerv többlet-feladatából adódó költségek elismerésére megnyugtató megoldást talál.

Tisztelt Miniszter Asszony!

Szíves tájékoztatását kérem arról, hogy a felvetett szervek tekintetében a feladat-növekedésből eredő többletköltség elismerésére történt-e előremutató intézkedés.

G y ő r, 2003. január 6.

Tisztelettel
dr. Medgyasszay László