T/1870/29.

Módosító javaslat

dr. Szili Katalinnak

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az agrárpiaci rendtartásról szóló T/1870. számú törvényjavaslathoz a következő

módosító javaslatot

terjesztjük elő:

  1. A törvényjavaslat 29. §-a új bekezdéssel egészül ki:

"29. § (1) A termelő, a feldolgozó, a viszonteladó és a forgalmazó, egymás között megkötött, a törvény hatálya alá tartózó mezőgazdasági és élelmiszeripari termék - a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásáról szóló 1997. évi CIII. törvény 3. § (2) bekezdés b)-g) pontjában meghatározott termékek kivételével - átruházására irányuló szerződéseiben (a továbbiakban: szerződés) a felek által meghatározott - a számlának a vevőhöz történő beérkezése napjától számított - fizetési határidő a 30 napot nem haladhatja meg.

(2) Amennyiben az (1) bekezdésben meghatározott határidőn belül a fizetési teljesítésre nem kerül sor, a fizetésre kötelezett köteles a termék ellenértékét a jegybanki alapkamat kétszeresével növelt kamattal megfizetni.

(3) A szerződésben a felek kötelesek a fizetésre kötelezett terhére az (1) bekezdésben meghatározott határidő be nem tartása esetére azonnali beszedési megbízást kikötni.

(4) A törvény hatálya alá tartozó mezőgazdasági és élelmiszeripari termék lakossági célú kereskedelmi értékesítési ára nem lehet alacsonyabb, mint a szerződésben meghatározott számlázott átadási ára.

(5) A (4) bekezdésben meghatározott szabály alól kivételt képez, ha a kereskedő vállalkozásának felszámolása vagy profilváltás miatt kerül sor az árukészlet kiárusítására, továbbá a valamilyen oknál fogva nem teljes értékű termék értékesítése. Profilváltás esetén a kiárusítás tényére és kezdő időpontjára vonatkozóan a forgalmazónak bejelentési kötelezettsége van a minisztérium felé. A profilváltás keretében történő kiárusítás ideje a 15 naptári napot nem haladhatja meg.

(6) Az akit a (4) bekezdésben előírt feltételek fennállása hátrányosan érint, a termék lakossági célú kereskedelmi értékesítésétől számított 60 napon belül a megyei (fővárosi) földművelésügyi hivatalhoz (a továbbiakban: Hivatal) írásban fordulhat. A Hivatal az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló 1957. IV. törvény alapján hozott határozattal kötelezheti a feldolgozót, a viszonteladót, illetve a forgalmazót a szerződésben meghatározott számlázott átadási ár alatt értékesített termék teljes mennyiségére vonatkozóan a termék, szerződésben meghatározott, számlázott átadási ára és a termék lakossági célú kereskedelmi értékesítési ára közötti különbözet kétszeresének a 7. § (1) bekezdés c) pontjában megnevezett számlára történő befizetésére.

(7) Az (1)-(6) bekezdések rendelkezéseit a folyamatban lévő szerződések még nem teljesített részére is alkalmazni kell."

Indokolás

Ez a módosítás lehetővé teszi, hogy a folyamatban lévő szerződésekre is érvényes legyen a 30 napos határidő, különben a forgalmazó jogosult lenne 120 nap után fizetni a beszállítónak.

Budapest, 2003. február 18.

Vadász István
MSZP

Karakas János
MSZP

Pásztohy András
MSZP

Gőgös Zoltán
MSZP

Gráf József
MSZP

Godó Lajos
MSZP

Herbály Imre
MSZP

dr. Karsai József
MSZP

Kis Péter
MSZP

 

dr. Orosz Sándor
MSZP