ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Képviselőcsoportja

K/1770.

Írásbeli kérdés

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

"Mikor tervezi a Kormány a Hód-Mezőgazda Rt. privatizációját?" címmel a Házszabály 91. §-a alapján írásbeli kérdést kívánok benyújtani Dr. Németh Imre, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek.

Tisztelt Miniszter Úr!

A Hód-Mezőgazda Rt. Délkelet-Magyarország meghatározó mezőgazdasági nagyüzeme. A jogelődöket is beleértve már 1950 óta folytat mezőgazdasági alaptevékenységet, jelenleg 7500 hektáron gazdálkodik. A részvénytársaság mindig is jelentős szerepet töltött be a térség integrációs feladatainak ellátásában és a korszerű, minőséget preferáló gazdálkodás kialakításában.

A részvénytársaság Hódmezővásárhely, valamint kistérsége tekintetében csaknem ezer főt foglalkoztat, több családnak jelent egyedüli megélhetési forrást a működése. A hódmezővásárhelyi kistérség munkaerő-piaci helyzetét - az Alföld többi kistérségéhez hasonlóan - döntően a mezőgazdasági tevékenység határozza meg, így kiemelkedő fontossággal bír az a kérdés, hogy a részvénytársaság jövőbeni privatizációját követően a foglalkoztatottak további sorsa hogyan alakul.

A Hód-Mezőgazda Rt. privatizációjának hatása sokak számára jelenthet létbizonytalanságot. Mivel a térségben ilyen méretű mezőgazdasági nagyüzem nem működik, képzettségüknél fogva igen nehéz az esetlegesen elbocsátottak munkaerő-piaci reintegrációja.

Tisztelt Miniszter Úr!

Kérem, hogy részletesen tájékoztasson arról, hogy milyen álláspontot képvisel a minisztérium a privatizációt illetően. Van-e kidolgozott stratégia a Hód-Mezőgazda Rt. privatizációja hátrányainak helyi kezelésére, enyhítésére.

Várom megtisztelő válaszát.

Budapest, 2002. december 4.

Dr. Lázár János