K/1728.

Kérdés

Dr. Szili Katalin asszonynak,

az Országgyűlés elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 91. §-a alapján kérdést kívánok benyújtani a környezetvédelmi és vízgazdálkodási miniszterhez, Dr. Kóródi Mária miniszter asszonyoz "2003-ban végre megkezdődnek-e Tát és Visegrád között a Duna elmaradt árvízvédelmi munkálatai" címmel.

A választ írásban kérem!

Tisztelt Miniszter Asszony!

Mintegy harmincéves vita, hogy a Duna hajózásának biztosításához nélkülözhetetlen vízlépcsők építése. Ez a vita nemcsak a vízügyi szakemberek és a környezetvédők között zajlott, hanem alapvetően mozgósította a társadalmat is.

Azzal, hogy az elmúlt tíz év során a magyar kormányok sorra elzárkóztak agy Nagymaros és Visegrád között megépítendő vízlépcsőről, ez a téma lényegében lekerült a politika színteréről is.

Lekerült, de úgy, hogy közben a megkezdett árvízvédelmi munkálatok nem fejeződtek be.

Az elmúlt években a Tisza vízgyűjtő-területén lehullott nagymennyiségű csapadék és a határainkon kívüli erdőirtások eredményeként sajnálatos árvízi katasztrófa okozta károk elhárítására és az árvízvédelmi rendszer újjáépítésére a Felső-Tisza vidékén rendkívül komoly mértékű anyagi ráfordítás történt.

Sajnos a Duna vízgyűjtőterületén az idén lehullott csapadék mennyisége két ízben is olyan mértékű áradást hozott, ami elérte, sőt meghaladta az 1965-ös katasztrofális méretű árvízszintet.

Mivel Tát és Visegrád között a "nagymarosi gát" megvalósulásának elmaradása miatt leálltak e térség árvízmentesítő munkálatai is, így nem véletlen, hogy az idei nyári árvíz óriási erőfeszítéseket követelt Tát, Esztergom, Pilismarót, Dömös és Visegrád védelmének biztosítására. Hogy nagyobb baj nem történt az elsősorban a helyi polgármesterek helyzetfelismerő képességének és a "vízügyes" dolgozóknak a helyi lakossággal vállvetett heroikus harcának volt köszönhető.

A 2003. évi költségvetési törvény-tervezetbe a kormány nem állított be olyan nagyságú forrást, ami a Tát-Visegrád közötti Duna-szakasz árvízvédelmi munkáinak elvégzésére szükséges lenne. Sőt, felelősen állítható, hogy a költségvetés-tervezet semmilyen formában sem tartalmaz árvízvédelemre elegendő nagyságú forrást.

Ezért készítettem módosító javaslatot a költségvetési törvény-tervezethez, amelyben kezdeményeztem, hogy a Duna Tát és Visegrád közötti szakaszán, a már részben megkezdett árvízvédelmi munkálatok végre megkezdődjenek és belátható időn belül be is fejeződjenek.

Sajnos a kormány nem támogatta javaslatomat és kormánypárti képviselőtársaim azt leszavazták. Így nem látok lehetőséget a Táton, Esztergomban, Pilismaróton, Dömösön és Visegrádon élők biztonságának megvédésére.

Tisztelettel kérem ezért Miniszter asszony szíves írásbeli válaszát, hogy

Várom Miniszter asszony válaszát és mielőbbi intézkedését.

Budapest, 2002. december 9.

Tisztelettel köszönti:

Dr. Latorcai János

Fidesz Magyar Polgári Párt

Képviselőcsoportja

2

ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ