K/1723.

Kérdés

Dr. Szili Katalin asszonynak,

az Országgyűlés elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 91. §-a alapján kérdést kívánok benyújtani a gazdasági és közlekedési miniszterhez, Dr. Csillag István miniszter úrhoz "A kormány nemzetközi kötelezettségvállalásának megfelelően mikor épül meg Esztergomban a Prímás-szigeten az Európai Unió elvárásainak megfelelő nemzetközi hajókikötő" címmel.

A választ írásban kérem!

Tisztelt Miniszter Úr!

Az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk egyik kényes feltétele az ország infrastruktúrájának nagyarányú javítása.

Ennek egyik fontos része a nemzetközi hajózás és annak keretében a dunai határkikötők.

A kormány hatályos határozatában kötelezettséget vállalt négy dunai - köztük Esztergomban, a Prímás-szigeten - az Európai Unió feltételeinek megfelelő határkikötő és hajóállomás megépítésére, aminek szükségességét a megnövekedett folyamhajózási turistaforgalom is alátámasztja.

Például Esztergom kiemelkedő idegenforgalmi értékét az is jelzi, hogy évente mintegy 160 ezer külföldi érkezik személyhajón és itt lép be hazánk területére.

A négy határkikötő fejlesztésére a 2003. évi költségvetési törvényjavaslatban csak jelképes összeg áll rendelkezésre, ami érdemi megvalósítást sem a hajóállomások, sem a kapcsolódó Duna-parti kikötői védőfalak megépítését nem teszi lehetővé. Ezért kezdeményeztem a költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatomban, hogy az Esztergom Prímás-szigeti Kikötő építéséhez szükséges források a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium költségvetésében önálló soron jelenjenek meg. Sajnos kormánypárti képviselőtársaim ezt a javaslatot leszavazták, így a kikötő gyors és ütemezett megépülésére már nem látok lehetőséget.

Tisztelettel kérem ezért Miniszter úr szíves írásbeli válaszát, hogy

Várom Miniszter úr válaszát és mielőbbi intézkedésé.

Budapest, 2002. december 9.

Tisztelettel köszönti:

Dr. Latorcai János
Fidesz Magyar Polgári Párt