K/1709/1.

Végh László úr

országgyűlési képviselő

Fidesz-MPP Országgyűlési Képviselőcsoportja

Országgyűlés Irodaháza

BUDAPEST

Széchenyi rkp. 19.

1358

Tisztelt Képviselő Úr!

A Házszabály 91. §-a alapján K/1709 számon hozzám benyújtott, "Mennyi életjáradék adható egy átlagos aranykorona értékű, 1 Ha föld után?" című írásbeli kérdésére a következő választ adom.

A Kormány 2002. november 29-i ülésén fogadta el a termőföld állam által életjáradék fizetése ellenében történő megvásárlásáról szóló kormányrendeletet, amelynek Magyar Közlönyben való megjelenése a közeljövőben várható. E jogszabály alapján az állam a 60 évnél idősebb személyektől 1 és 20 Ha területnagyság között, de legfeljebb 3 millió forint összeghatárig életjáradék fizetése ellenében vásárol termőföldet. A feltételek kidolgozásakor a Kormány mind szociálpolitikai, mind birtokpolitikai szempontokat együttesen mérlegelt. Az így felvásárolt termőföldek hasznosításába pedig be kívánjuk vonni a helyi birtokhasznosítási bizottságokat is, melynek munkájában - mint ismeretes - a helyi gazdák képviselői is részt vesznek.

Kérdése arra irányult, hogy a jogosult milyen összegű életjáradékot kaphat 1 Ha átlagos aranykorona értékű földje után.

Természetesen a föld átlagára az országon belül régiónként, sőt azon belül is jelentős eltéréseket mutathat. Ismereteink szerint termőföldet 100-800 ezer forint közötti árakon adnak el, illetve vesznek meg. A különleges természeti adottságokkal bíró termőföldek esetében a vételár még ennél is magasabb lehet.

Kérdésére a választ egy képzeletbeli példán keresztül szeretném bemutatni.

Egy 60 éves férfi 1 Ha 20 AK értékű termőföld tulajdonnal rendelkezik, melynek a piaci ára 300 ezer forint. Ez a személy úgy dönt, hogy ezt a földjét életjáradék fizetése ellenében a Nemzeti Földalapkezelő Szervezeten keresztül eladja az államnak. A hivatalos (független) értékbecslő megállapítja, hogy a vételár reális, a terület tehermentes, továbbá nincs semmi olyan akadálya (pl: környezeti szennyeződés), ami a tulajdonszerzést akadályozná. A kormányrendelet értelmében az életjáradék alapjául szolgáló összeg a vételár kétszerese, azaz 600 ezer forint. Mivel a jogszabály értelmében egy 60 éves férfi 100 ezer forint életjáradék alapjául szolgáló összeg esetén havi 1.430 forint életjáradékot kap, így a konkrét esetben az életjáradék havi összege 8.580 forint.

Abban az esetben, ha nem változna az SZJA szabályozás, ezt az összeget 20 % forrásadó terhelné. A Kormány a konstrukció kedvezőbbé tétele érdekében azonban úgy döntött, hogy az SZJA legközelebbi módosításával egyidejűleg meg kell vizsgálni annak a lehetőségét, hogy az életjáradék vagy adómentes legyen, vagy rá további kedvezményes adózási feltételek vonatkozzanak. Az már látható, hogy a Kormány alapvetően nyitott a kedvezmények biztosítása irányában.

Őszintén remélem, hogy egyrészt Tisztelt Képviselő Úr kielégítőnek tartja a válaszom, másrészt bízom abban is, hogy ez az új életjáradéki konstrukció eredményes lesz és így az állam lehetőség szerint nem hatósági, közhatalmi eszközökkel, hanem átlátható és ellenőrizhető földpiaci műveletekkel segíti elő azt a tagosítási folyamatot, amely EU csatlakozásunk után eredményesen segíteni tudja a versenyképes méretű mezőgazdasági üzemek kialakítását.

Budapest, 2002. december " "

Tisztelettel
Németh Imre