ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Képviselőcsoportja

K/1658.

Kérdés

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

"Lesz-e Esztergomban - a miniszteri ígéretnek megfelelően-kihelyezett gazdasági főiskolai képzés?" címmel a Házszabály 91. §-a alapján kérdést kívánok benyújtani Dr. Magyar Bálint oktatási miniszter úrhoz. A választ írásban kérem.

Tisztelt Miniszter Úr!

A Budapesti Gazdasági Főiskola (a továbbiakban a Főiskola) az Esztergom-Budapesti Érsekség és Esztergom Város Önkormányzatának segítségével kihelyezett közgazdász képzést kívánt indítani Esztergomban a régi Szemináriumnak XIX. századi épületében a korábbi Kormányzat hozzájárulásával, támogatásával

Dr. Pálinkás József oktatási miniszter 2002. szeptember 1-jétől engedélyezte a kihelyezett gazdasági szakember-képzést a 2001. november 30-án kelt 49.346/1/2001. sz. levelében.

A kijelölt - a Főegyházmegye tulajdonában lévő - épületrész (az egykori szovjet katonai kórház) rendkívül rossz állapotban van, noha a Főegyházmegye már az eddigiek során is sok millió forintot költött az épület renoválására. Az épület teljes felújítása meghaladja az egyház lehetőségét, s ezért is kérték a Kormányzat támogatását, annak oktatási célra történő hasznosításához.

Az Oktatási Minisztérium megbízásából a Főiskola az esztergomi közgazdász képzés elhelyezésével kapcsolatos kivitelezési munkálatok műszaki-pénzügyi szükségletére több változatban költségvetést készíttetett. A sokszori egyeztetés utáni bruttó rekonstrukciós költség előirányzat mintegy 650 millió forint. (Információim szerint a részletes dokumentumok az OM Beruházási Főosztályán is rendelkezésre állnak.)

Ennek részbeni finanszírozására a Főiskola 2001-ben pályázatot készített. A Széchenyi Terv forrásaiból sikerült 300 millió forint összegű támogatást kapni (a gazdasági minisztérium a kötelezettségvállalást kiadta!)

A Főiskola még a nyár során megkapta a Támogatási szerződés tervezetet, amelyhez az OM állásfoglalása is szükséges volt.

A Főiskola vezetése, akkor levélben fordult T. Miniszter úrhoz, csatolva a Felsőoktatási Beruházások Kormánybiztosának előzetes kötelezettségvállalását, és kérve a tervezett program teljesítéséhez szükséges, még hiányzó - mintegy - 250 millió forint megszerzéséhez Miniszter úr támogatását.

2002. július 26-án Dr. Mang Béla felsőoktatási helyettes államtitkár úr 27.380/1/2002. sz. levelében úgy ítélte, hogy a nyári felvételi eljárásba államilag finanszírozott képzés meghirdetésére nincs lehetőség, mivel a Kormány által jóváhagyott létszámkeretre a júliusi ponthatárhúzáskor döntés született, s ebből következően a főiskola kihelyezett képzésének lehetőségére - ebben az évben - már lehetőséget sem látott.

A pénzügyi források biztosításának elmaradása miatt a rekonstrukció befejezése problematikussá vált, s a kijelölt időpontra az épületrész felújítása nem volt végrehajtható. Ma már egyértelmű, hogy a Főiskola az oktatás megkezdéséhez szükséges előkészületi munkálatokat megtette, de a képzés csak a rekonstrukció elvégzése után 2003. szeptemberében indítható meg.

De ehhez nélkülözhetetlen, hogy miniszter úr döntsön:

Mindezek hiányában

Tisztelettel kérem Miniszter úr válaszát és segítségét.

Üdvözlettel:

Budapest, 2002. december 4.

Dr. Latorcai János
Fidesz-Magyar Polgári Párt