K/1582/1.

Írásbeli válasz a K/1582.számú kérdésre

Hadházy Sándor úr részére

országgyűlési képviselő

Budapest

Tisztelt Képviselő Úr!

"Dunakanyar egészségügyi intézményeinek fejlesztése II.?" címmel a Házszabály 91. §-a alapján benyújtott írásbeli kérdésére válaszom a következő.

Annak érdekében, hogy lehetőleg az ország teljes területén a sürgős ellátásra szoruló betegek vagy sérültek 15 percen belül hozzájussanak a mentőellátáshoz, még további mentőállomások építésére van szükség. Ezt a koncepciót a jelenlegi Kormány is elfogadta, azonban a földrajzi, az útviszonyok és a településszerkezet figyelembevételével készített felmérések alapján még szükségesnek tartott 43 új mentőállomás felépítése nem egy kormányzati ciklusra ütemezhető feladat.

Azt is figyelembe kell venni, hogy az új mentőállomások létesítése mellett rendkívül fontos és különösen az utóbbi időben sürgetővé vált feladat a meglévő igen leromlott állapotú mentőállomás hálózat rendbetétele. A jelenleg működő 210 mentőállomásból 16-ot építészeti-műszaki szempontból alkalmatlannak minősítettek, további 109 mentőállomás pedig jelentős korszerűsítésre, felújításra szorul, melynek költségkihatása egy-egy mentőállomás esetében több 10 millió forint is lehet.

A visegrádi mentőállomás felépítése szerepel az új mentőállomások létesítését előirányzó tervben, de az Országos Mentőszolgálat vezetése nem sorolta a legsürgősebben létesítendő új mentőállomások közé azzal az indokolással, hogy a Dunakanyar jobb partján lévő települések és üdülőhelyek a szentendrei mentőállomásról, de szükség esetén a szomszéd megyében lévő Esztergomból elég gyorsan elérhetők, sőt nagyobb baj esetén még az esetkocsival ugyancsak rendelkező váci mentőállomás igénybevétele is számításba vehető, bár onnan a Duna túlsó partjának megközelítése eléggé bonyolult.

Figyelembe véve Képviselő Úr érvelését is, meg fogom vizsgáltatni annak lehetőségét, hogy a visegrádi mentőállomás létesítésének kérdése még ebben a kormányzati ciklusban napirendre kerüljön, de ennek elősegítéséhez a térség fejlesztésével foglalkozó szervek és az érintett önkormányzatok részéről történő támogatás is fontos lenne, aminek megszerzéséhez megtesszük a szükséges lépéseket.

Budapest, 2002. december " "

Tisztelettel:
(Dr. Csehák Judit)