MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA

J/1387.
számú
J E L E N T É S

a családok hajléktalanságának megelőzéséről

Előadó: dr. Csehák Judit
egészségügyi, szociális és családügyi miniszter

Budapest, 2002. november

Jelentés
a családok hajléktalanságának megelőzéséről

Az Országgyűlés a 46/2002. (VII. 12.) OGY számú határozatával felkérte a Kormányt, hogy a szociális jogok, a család és a gyermekek védelmére vonatkozó törvények érvényesülésének, valamint az önkormányzatok tulajdonosi jogai alkotmányos védelmének egyidejű és hatékony biztosítása érdekében vizsgálja meg a következőket:

a) a családok milyen körét fenyegeti a hajléktalanná válás veszélye;

b) a hatályos jogi szabályozás és az állami, önkormányzati, illetve civil intézményhálózat milyen módon és mértékben tud hozzájárulni a családok hajléktalanná válásának megelőzéséhez;

c) a családok hajléktalanná válása milyen mértékű - közvetlen és közvetett - költséget eredményez, és e költségek miként terhelik az állami, önkormányzati szerveket és egyéb szervezeteket;

d) az érintett állami és önkormányzati szervek és egyéb szervezetek bevonásával a jogalkalmazási gyakorlatot, különös tekintettel arra, hogy a családok hajléktalanná válása esetén miként érvényesülnek a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) II. fejezetében foglalt gyermeki jogok;

e) az Európai Unió tagállamaiban követett gyakorlatot az állami, önkormányzati tulajdonú lakások esetében, a tulajdonosi jogok védelme, a szociális jogok, a család és a gyermekek védelmét biztosító jogszabályok érvényre juttatása során.

Az Országgyűlés felkérte a Kormányt, hogy a tájékoztatóban tegyen javaslatot azon jogszabályok módosítására, indokolt esetben új jogszabályok alkotására, amelyek

a) az önálló lakáshoz még nem jutott, azt önerőből megépíteni, vagy megvásárolni nem képes családok számára biztosítják az alacsony bérű szociális bérlakáshoz jutás lehetőségét;

b) a családok hajléktalanná válásának megelőzését segítik elő;

c) a hajléktalansággal fenyegetett családok számára is garantálják szociális jogaik érvényesülését, a család és a gyermekek védelmét, ugyanakkor hatékonyan ellátják a tulajdonosi jogok védelmét is.

A Jelentés előkészítése során egyértelművé vált, hogy míg általában a hajléktalanságról, a hajléktalanok helyzetéről viszonylag több adat, gyakorlati ismeret áll rendelkezésre, addig a családok hajléktalansága terén - a hátralékok kezelését, illetve a lakásfenntartási támogatásokat kivéve - szinte teljesen hiányoznak a helyzet felmérésére, az érintettek körének pontos behatárolására és a megoldási koncepció megalapozására alkalmas pontos adatok.

I.

Helyzetkép a családok hajléktalanságáról a rendelkezésre álló adatok és meglévő vizsgálatok eredményei alapján

1. A hajléktalanná válás veszélyének kitett családok

1.1. Hajléktalanná válás anyagi okok miatt

Az elmúlt évtizedben a lakás- és energiaszektorban végbement változások olyan folyamatokat eredményeztek, amelyek a lakosság alsó jövedelmi tizedébe tartozó háztartások eladósodását növelték. Szűkebb körben a lakhatás biztonsága is megrendült, szórványosan kilakoltatásokra is sor került, részben a lakásbérleti jogviszony megszüntetése, részben a hitelszerződések felmondása és a nyújtott hitel árverés útján történő behajtása következtében. A háztartások eladósodása elsősorban, de nem kizárólagosan makrogazdasági okokra vezethető vissza.

a) A vezetékes energiahordozók (gáz, áram) árának emelkedése összesített hatásaként mintegy 80 Mrd Ft-tal növekedett a lakossági fogyasztók kiadása, változatlan fogyasztás mellett. A háztartás nagyságától, a fogyasztás szerkezetétől függően a terhelés széles skálán mozgott, a családok egy részének esetében a KSH 2000. évre vonatkozó adatai szerint 6.700 Ft/hó költséggel kell számolni. A távhőszolgáltatás árában megjelenő hatás átlagosan havi 600-800 Ft többletet eredményezett. Az eseti (naptári évre szóló) szociális kompenzációk csak az adott évre pótolták vissza az áremelkedés kisebb részét (30-40%-át).

b) A lakáshasználattal összefüggő szolgáltatások sajátossága, hogy rendkívül rugalmatlan fogyasztási termékek, természetüknél fogva technikai monopolhelyzetük van. A szolgáltatást más olcsóbb szolgáltatási termékekkel nem vagy csak korlátozottan lehet kiváltani. Az alacsony jövedelmű családok fogyasztói kosarában a lakhatással összefüggő kiadás rendkívül nagy súlyt képez. Ha a lakhatási kiadások aránya meghaladja a 40-50%-ot, a háztartás már más fogyasztásának korlátozásával sem tudja a szolgáltatást megfizetni, és megkezdődik a díjhátralék felhalmozódása.

1998-as adatok szerint a lakásfenntartási támogatásban részesülő háztartások esetében a lakásfenntartási kiadások aránya minden háztartástípusban meghaladta ezt az értéket (1. táblázat).

c) A több évtizedes elmaradásokat pótolandó 1990-1994. között jelentős infrastrukturális fejlesztési programok indultak (gázvezeték-építés, vezetékes ivóvíz- és csatornaberuházás, szabályozott hulladékgyűjtés). A beruházások szükségszerűen az infrastrukturálisan erősebben elmaradott térségekben történtek, elsősorban a keleti, észak-keleti régióban. A programok mintegy 200 ezer háztartást érintettek. Az infrastruktúra fejlesztésének egyébként pozitív, életminőséget javító hatása mellett azonban számos mellékhatás is jelentkezett. Az érintett körzetekben a lakosság jelentős része nem rendelkezett és ma sem rendelkezik a bekapcsolt szolgáltatás megfizetéséhez szükséges jövedelemmel. Több más folyamattal (pl. munkanélküliség alakulása) összefüggésben így a korábbi időszakban nem tapasztalt mértékben növekedett a lakosság közüzemidíj-tartozása.

A felhalmozódott lakossági díjhátralék (áram, gáz) a legjelentősebb energiaszolgáltatók által 2000-2001-ben közzétett adatok szerint reálértékben csökkent, a beszedettségi mutató javult (97,5%, illetve 97,6%). Ez azt jelenti, hogy a lakossági díjhátralék összege az éves számlaérték 2,5%-át, illetve 2,4%-át teszi ki, ami nem tekinthető magasnak. Ennek elsődleges oka azonban az, hogy a gáz- és áramszolgáltatók jogosultak a három hónapon túli számla elmaradással terhelt fogyasztókat a szolgáltatásból kikapcsolni, és ezzel gyakorlatilag megállíthatják a fizetési elmaradások további növekedését.

A távhőszolgáltatás területén ugyanilyen korlátozás műszaki, technológiai okokból nem alkalmazható, ennek következtében a díjhátralékok ezen a szolgáltatási területen tovább emelkedtek.

A közüzemi szolgáltatásból kikapcsolt fogyasztók számának csökkentése érdekében a szolgáltatóknak a közüzemi szolgáltatás átmeneti vagy teljes megszüntetése előtt jelzéssel kellene élniük az önkormányzatok szociális osztályai felé, hogy a szükséges intézkedéseket még időben meg lehessen tenni.

d) A közüzemi díjak mellett a lakhatással kapcsolatos másik nagy kiadási kör a lakáscélú hitelek és kamataik törlesztése. Ismeretes, hogy a lakásépítési hitelekhez kapcsolódó adósságok túlnyomórészt az 1989. előtt felvett hitelekből adódnak. A hitelfelvételek idején igen kedvezményes, alacsony kamatozású volt a lakásépítési kölcsön, de ez a helyzet a rendszerváltozást követően alapvetően megváltozott.

A korábbi szerződések 1990-ben történt egyoldalú felbontását követően az új szerződéseket a legrosszabb feltételekkel éppen azok tudták megkötni, akik a legkevésbé voltak fizetőképesek és ezzel egy azóta is megoldhatatlan adósságspirálba kerültek.

Az ESZCSM megrendelésére végzett TÁRKI kutatás adatai szerint 2002-ben a magyar háztartások mintegy húsz százaléka (780 ezer háztartás) számára gyakran vagy szinte mindig problémát okoz a lakásfenntartással kapcsolatos számlák rendezése. E háztartások közül kb. 260 ezer számára megoldhatatlan terhet jelent a számlák kifizetése, így ezek a háztartások több hónapos hátralékba kerülnek.

A lakáscélú hitelek körében a hátralék tovább növekedett mind összegében, mind az érintettek számát érintően. Az OTP Bank Rt. 2000. szeptemberi adatai szerint mintegy 10-12 Mrd Ft lakáscélú hitelállomány volt problematikusnak tekinthető. Ezen belül a bírósági végrehajtás alatt álló ügyekben a hitelhátralék összege 5,3 Mrd Ft volt.

1.2. Hajléktalanná válás egyéb okok miatt

Mind az egyedülálló, mind a családos hajléktalanok és a hajléktalanná nem válók esetében megfigyelhető, hogy az anyagi nehézségek önmagukban - legalábbis egy bizonyos határig - nem vezetnek feltétlenül hajléktalansághoz, illetve a nehéz anyagi helyzet önmagában nem feltétlenül indokolja, hogy egy személy vagy egy család meginduljon a hajléktalansághoz vezető úton.

A hajléktalanná válás okai között az anyagi ellehetetlenülés mellett jelen vannak a szocializációs, motivációs tényezők, az érték- és érdekmozzanatok. A tapasztalatok szerint az adós háztartások közül elsősorban azok a családok válnak a későbbiekben ténylegesen hajléktalanná, amelyekben a családon belüli kötelékek és funkciók megsérültek vagy gyakorlatilag már nem működnek. A ténylegesen a hajléktalanná válás veszélyének kitett családokban jellemzőek az átmeneti együttélések, a család maga is instabil. A családtagok között magas az alkoholbetegek és a pszichés zavarokkal küzdők aránya. Mindezek következtében e családok nem képesek a belső krízisek megoldására és feldolgozására, többek között a háztartás, a családi gazdálkodás racionális irányítására sem.

A hátralékosok esetében ezért meg kell különböztetni a helyzetük rendezésére törekvők mellett azokat, akik a fenti állapotokkal összefüggésben már nem képesek önerőből megoldást találni, illetve közömbösek a kialakult helyzet és saját további sorsuk iránt, valamint azokat, akik adott esetben spekulatív céllal hagyják felgyűlni tartozásaikat, és valójában nem kívánnak erőfeszítést tenni azok kiegyenlítésére.

A hajléktalanná válás nem csak anyagi okokra visszavezethető formája, amikor a család különböző okok miatt elhagyja addigi otthonát. Ilyen ok lehet, ha a helyi, kis közösségen belüli együttélési, alkalmazkodási problémák a helyben történő kríziskezelés, segítségnyújtás hiányában konstruktívan nem oldhatók meg, és a konfliktus résztvevőinek egy része a helyzetből való teljes kilépéssel, valamelyik nagyvárosba való költözéssel reagál úgy, hogy ott nincs semmilyen lakásmegoldása. Az így kialakuló helyzet nem egyszer kezelhetetlen problémát jelent a települési önkormányzat számára, amelynek sem akkora lakásvagyona, sem olyan ellátórendszere nincs, amellyel ezeknek a családoknak a lakhatását meg tudná oldani. Ugyanakkor az önkormányzat a költségvetési normatívákat sem tudja lehívni a más településen állandó bejelentett lakcímmel rendelkező állampolgárok után. Hajléktalansághoz vezetnek egyéb olyan krízisek (pl. árvíz vagy valamilyen más katasztrófa), amelyek következtében lakhatatlanná válik az ingatlan, továbbá a bűncselekményekhez kapcsolódó ingatlan- és lakásproblémák is generálhatnak hajléktalanságot.

A hajléktalanság elsődlegesen nem anyagi okok miatt következik be azokban az esetekben, amikor a családtagok vagy valamelyik családtag életvitele eredményezi az egész család, vagy valamelyik tagja hajléktalanná válását. Jellemzően ilyen helyzetbe kerülnek a bántalmazott édesanyák, akik általában gyermekükkel, gyermekeikkel együtt szorulnak ki, vagy menekülnek el a közös otthonból. Pontos számadat nem áll rendelkezésre az ilyen helyzetbe került családokról, gyermekekről. Egy részük átmenetileg otthont talál ugyan a családok átmeneti otthonában, de éppen a korlátozott férőhelyszám miatt ismeretlen azoknak a száma, akik szintén elmenekülnének, ha lenne hova.

1.3. Adatok a lakásfenntartási támogatásban részesülőkről

A hajléktalanná válás által érintett családok közül elsősorban azokról állnak rendelkezésre részletesebb szociológiai adatok, amelyek a szociális törvény szerinti lakásfenntartási támogatásban részesülnek. Ez a kör azonban csak részben fedi le a hajléktalanság által veszélyeztetett családokat, hiszen a támogatásban részesülőket - éppen a támogatásnak is köszönhetően - kevésbé fenyegeti a kilakoltatás, az otthon elvesztése.

A lakásfenntartási támogatásban részesülő családok körében a teljes városi népességhez viszonyítva jelentősen felülreprezentáltak az egyszülős családok és a nagycsaládosok. Ugyancsak felülreprezentáltak a 60 év alatti egyedülállók és nagyon magas arányban a 60 év feletti egyedülállók.

A lakásfenntartási támogatásban részesülő családok 30 százaléka egytagú, 20 százalékuk pedig egyszülős család (2. számú táblázat).

A lakásfenntartási támogatásban részesített családok a kialakult válsághelyzet okaként leggyakrabban a lakásrezsi emelkedő költségeit, a munkanélkülivé válást és a gyermekneveléssel kapcsolatos problémákat említették. A 60 év felettiek esetében ehhez járult a nyugdíjazással kapcsolatos jövedelemcsökkenés, a gyermeküket egyedül nevelőknél pedig a válás mint a helyzet kialakulásához vezető legfontosabb okok.

A lakásfenntartási támogatásban részesülő családok lakásainak átlagos alapterülete jellemzően kisebb, mint ami a népesség egészére jellemző. Ennek egyik oka, hogy az önkormányzati rendeletekben megjelenő lakásnagyság-maximálás erősebben sújtja a nagyobb háztartásokat.

Lakásfenntartási támogatást 2000. évben a települések kevesebb mint egyharmada (924 település) nyújtott a lakosság számára, azonban ezeken a településeken élt az össznépesség közel négyötöd része (3. táblázat).

A lakásfenntartási támogatásban részesített háztartások aránya és a támogatási összegek tekintetében jelentős különbség tapasztalható a különböző nagyságú települések között. A lakásfenntartási támogatást legnagyobb számban a 10 ezer fölötti lakosságszámú településeken és a nagyvárosokban vehették igénybe az ott élők. Itt az egy főre jutó éves támogatási összeg is jelentősen meghaladja a kisebb településeken nyújtott összeget (4. táblázat).

Ennek egyik oka, hogy a városi lakásokban a lakásfenntartás költségei súlyosabb problémát jelentenek, mint a falusi háztartásokban. Ugyanakkor a kisebb települések kevesebbet tudnak segélyezésre fordítani, illetve ezeket az összeget más ellátási problémák megoldására kötik le.

1.4. A hajléktalanság által veszélyeztetett családok legnagyobb csoportjai

1. A legnagyobb csoportot azok a családok alkotják, akik a lakhatási lehetőségek megteremtésével, valamint a lakáshasználattal kapcsolatos költségeik megfizetésével hátralékban vannak. E csoportba tartozik a TÁRKI kutatása szerint a magyar háztartások mintegy egyharmada.

E háztartások egy részének jövedelmi adatai nem támasztják alá, hogy "szubjektíve" megterhelőnek érzik a lakásfenntartást. E családok a későbbiekben nem is válnak hajléktalanná, mivel helyzetüket stabilizálni tudják.

2. A fenti körön belül mintegy 50%-ot tesz ki (450-500 ezer háztartás) azoknak a családoknak a száma, amelyek tartozása, adóssága 6 hónapon túli. E családok esetében már nem átmeneti pénzügyi nehézségről van szó, hanem elhúzódó, sokszor tartós fizetésképtelenségről. A helyzetüket stabilizálni nem tudó, vagy újabb krízishelyzetekbe kerülő családok lakáslejtőn való lecsúszása tovább folytatódik, egyre kedvezőtlenebb lakáskörülmények közé költöznek, eredeti lakásvagyonuk értékét fogyasztásra, a deficitek kiegyenlítésére fordítják.

3. A tartósan fizetésképtelen családok között mintegy 140 ezer azoknak a háztartásoknak a száma, amelyek hosszú távon ténylegesen és érdemben fizetésképtelenek.

4. A tartós fizetésképtelenség következtében előbb-utóbb peres eljárás indul az érintett család ellen a követelések behajtására. A peres eljárás alatt álló, valamint a már jogerős ítélettel elmarasztalt, de még ki nem lakoltatott családok száma becslések szerint meghaladja a több tízezret, esetükben elvileg bármikor bekövetkezhet a kilakoltatás. 1998-as adat szerint az OTP 38 ezer család, illetve adós ellen folytatott pert. Ennél frissebb adat szerint csak Budapesten és csak lakbérhátralék miatt több ezer család bérleti jogcímét szüntették meg. Ők már jogcím nélküli lakáshasználóként laknak korábbi lakásukban.

Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy a kilakoltatással, a lakástulajdon elvesztésével járó végrehajtási esetek száma alacsony a bírósági végzéssel végrehajtható ügyek számához képest. Ennek okai többfélék. Egyrészt az érintett szolgáltatók, hitelintézetek (a követelés jogosultjai) csak legvégső esetben élnek a jelzáloggal terhelt ingatlan árverezésének lehetőségével, illetve az önkormányzatok, lakástulajdonosok a kilakoltatással. A külső megítélés, a társadalmi nyomás az adóssal szolidáris, ezért mind a szolgáltatók, mind a bankok, mind az önkormányzatok lehetőleg kerülik az őket kedvezőtlen színben feltüntető megoldásokat. Másrészt 1998-ban, illetve 2001-ben olyan kormányzati adósságkezelési programok indultak, melyektől komoly eredményeket remélve átmenetileg mérsékelték vagy felfüggesztették a végrehajtási intézkedéseiket.

5. Több tízezer az albérletben, tehát egy olyan lakásmegoldásban élő családok száma, amely köztudottan időleges, bizonytalan, gyakorlatilag bármely pillanatban felmondható. A pontos számadatok feltárása ebben a körben is rendkívül nehéz, mivel adózási okok miatt az albérleteknek csak elenyésző része legalizált.

Az albérletben élő családok helyzete különösen kedvezőtlen, mivel sem jogi, érdekvédelmi, sem elhelyezési és anyagi segítségre nem számíthatnak.

6. Az önkényes lakásfoglaló családok tényleges számáról nincs pontos adat. Amióta a 2000. évi XLI. törvény lehetőséget teremtett a bírósági eljárás nélküli, jegyzői hatáskörben végrehajtható kilakoltatásra, a családok még jobban rejtegetik önkényes lakásfoglaló voltukat és többnyire csak véletlenszerűen kerül napfényre egy-egy önkényes lakásfoglalási ügy.

A lakásfoglalások önkényes és jogszabályellenes voltától független, de az ismertté vált kilakoltatásokkal kapcsolatos általános tapasztalat, hogy ezek során szinte minden esetben súlyosan sérülnek a gyermekek Gyvt.-ben biztosított jogai. Ennek oka, hogy a kilakoltató önkormányzat a Gyvt. előírásait többnyire figyelmen kívül hagyja döntése és annak végrehajtása során, továbbá nem hozta létre azt az alapellátó rendszert, amely ezekben az esetekben gondoskodni tudna a szükséghelyzetbe kerülő család elhelyezéséről.

7. A már ténylegesen hajléktalanná vált családok közül 2001-ben összesen 3000 fő (szülő és gyermek) vette igénybe a családok átmeneti otthonait, ahol összesen több mint 2000 férőhely állt rendelkezésre. A családok átmeneti otthonain kívül a hajléktalanok átmeneti szálláshelyein - bár kis számban - ugyancsak élnek gyermekes családok, noha ez a megoldás jogszabályba ütközik.

2. A hatályos jogi szabályozás és az intézményhálózat mint a hajléktalanná válás megelőzésének eszköze

Érzékelve egyes lakossági csoportok fizetési nehézségeit, valamint a közüzemi díjhátralékok növekedését, több kormányzati intézkedés és kezdeményezés történt a lakhatással összefüggő terhek mérséklésére, illetve a felhalmozódott közüzemi és hitelhátralékok kezelésére (1993, 1995, 1998, 2001).

Az előző kormányok által hozott intézkedések ugyanakkor nem alkottak egy koherens rendszert, nem komplexitásában kezelték a hajléktalanná válás összetett kérdését. Ennek következtében az egyes részproblémák megoldására alkalmazott intézkedések ellenére az érintettek köre érdemben nem csökkent, a hajléktalanná válás egész problémakörére eddig nem sikerült átfogó megoldást kidolgozni.

2.1. Alacsony bérű szociális bérlakáshoz jutás lehetőségének biztosítása

A lakások és helyiségek bérletre, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. tv. 3. §-ának (1) bekezdése értelmében az önkormányzatok kötelesek rendeletükben meghatározni az önkormányzati tulajdonú lakás szociális helyzet alapján történő bérbeadásának feltételeit.

E törvényben előírt kötelezettség alapján az önkormányzati bérleti rendeletek tartalmazzák azokat a feltételeket - a szociális rászorultság településen kialakult jövedelmi-vagyoni szintjét, az ehhez rendelhető lakásnagyságot, a bérleti szerződés időtartamát és határozott idő esetén a rászorult családdal való újabb szerződéskötés szabályait -, amelyek az adott településen jelenlévő, lakás nélküli családok elhelyezését biztosítják.

A törvény ugyanakkor olyan kötelezettséget nem írhatott - és a jövőben sem írhat - elő, mely szerint az önkormányzat a tulajdonában lévő meghatározott számú, illetve nagyságrendű lakások bérbeadásával gondoskodjon a szociálisan rászorulók elhelyezéséről. Ennek egyik oka, hogy a tulajdonosi jogok Alkotmányban is védett szabad gyakorlását csak az indokolt mértékig lehet korlátozni; ez az indokolt mérték jelen esetben a rendeleti feltételek kötelező meghatározása. Másrészt az önkormányzat (mint bármely tulajdonos) csak a rendelkezésére álló üres lakásaiból tud gazdálkodni, amit "felülről" behatárolni nem lehet. Ilyen előírás nem is volna végrehajtható, hiszen maga az önkormányzat is csak rövid távon képes előre kalkulálni, hogy - megközelítően - milyen nagyságrendű és minőségű lakásállomány felhasználására számíthat.

2.2. Lakásfenntartási támogatás

A lakásfenntartással és hátralékokkal kapcsolatos probléma kezelésének első jelentős lépése a Szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) által bevezetett "lakásfenntartási támogatás" létrehozása volt. Az Szt. a támogathatóság főszabályaként rögzítette a lakásfenntartással kapcsolatos kiadás és a rendszeres havi jövedelem arányát, hányadosát. Ha a lakásfenntartás indokolt havi költsége eléri vagy meghaladja a háztartás havi összjövedelmének 35%-át, vagy a lakás "fűtési költségének" havi összege eléri vagy meghaladja a háztartás havi összjövedelmének 20%-át, a támogatás megállapítása különösen indokolt (a nyugdíjminimum kétszeresét meg nem haladó egy főre jutó jövedelem mellett).

A törvény a támogatás megállapítását a települési önkormányzatok feladat- és hatáskörébe utalta. Forrását a települési önkormányzatok szociális feladataihoz kapcsolódó normatív állami támogatás biztosította.

A bevezetést követő években mind a támogatásban részesített személyek száma, mind a támogatásra fordított összeg folyamatosan emelkedett, 1998-tól azonban csökken (5. táblázat), az önkormányzatok nem használják fel az erre a célra nyújtott 16-17 milliárd Ft normatív támogatást.

Ennek elsődleges oka, hogy a feladathoz kapcsolódó kezdeti többlettámogatás részaránya a normatív támogatáson belül folyamatosan csökkent, illetve további helyi önkormányzati feladatok is a normatív támogatásra terhelődtek. Másrészt az 1999-es költségvetési évtől a lakásfenntartási támogatáshoz kapcsolódó központi forrás más jogcímen, mint "a lakáshoz jutás és a lakásfenntartás támogatásának feladatai" jelentek meg, amely jogcím számos, a lakásszerzéshez kapcsolódó helyi és központi feladattal terhelt.

Kutatások szerint ugyanakkor a lakásfenntartási támogatások relatíve alacsony hatásfokkal jutnak el azokhoz, akiknek valóban szükségük lenne e támogatásra. 2002-es kutatási eredmények szerint a támogatások majdnem fele olyan családoknak jut, amelyeknek ténylegesen nem szokott gondot okozni a rezsi kifizetése, és a számukra juttatott támogatás összege is meghaladja az átlagot.

Visszautalva az átmenetileg eladósodott (1-6 hónap közötti) háztartások magas számára, indokolt és kívánatos, hogy a lakásfenntartási támogatásban részesítettek száma elérje a 400-450 ezer főt. Ezt támasztja alá a KSH háztartás statisztikai célvizsgálata, mely szerint mintegy 500 ezer háztartás nem képes a lakásfenntartással összefüggő szolgáltatások díjait rendszeresen fizetni. A vizsgálat szerint mintegy 400 ezer háztartás esetében lenne indokolt lakásfenntartási támogatást nyújtani. Csak ilyen prevenciós eszközökkel érhető el a tartós, egy éven túli eladósodás megelőzése, a kezelhetetlen tömegű hátralékok felhalmozódása, mely szükségszerűen bírósági végrehajtáshoz, szűkebb körben a lakás/lakhatás elvesztéséhez vezethet.

2.3. Adósságkezelési program

1998 májusában indult a szociálisan hátrányos helyzetben lévők adósságterhének enyhítéséről szóló 96/1998. (V. 13.) Korm. rendeletben szabályozott adósságkezelési program, amely szerény eredményeket hozott. Mindösszesen 400 helyi önkormányzat indított programot, legnagyobb arányban a városok, megyeszékhely városok, fővárosi kerületek. A várakozásokkal szemben alacsony volt a lakossági aktivitás, a visszafizetésre irányuló szerződéskötési szándék. Mintegy 9000 db szerződés megkötésére került sor, amelynek eredményeként kb. 1,5 Mrd Ft összegű közüzemi díjhátralék visszafizetésére került sor. Mindösszesen 410 MFt központi költségvetési támogatás került felhasználásra, amely nem érte el a tervezett összeg 50%-át.

2.4. Lakáscélú hitelek mérséklése

Mindezekre tekintettel - az Országgyűlés döntése alapján - került kialakításra a lakáscélú hitelhátralékok terheinek mérséklésével kapcsolatos feladatokról szóló 66/2001. (IV. 20.) Korm. rendelet szerinti program.

A támogathatóság főbb feltételei:

a) Olyan adósok részesíthetők támogatásban, akiknek a hitelhátraléka az1989-93. közötti, illetve az 1988. december 31. előtt hatályos jogszabályok alapján felvett lakáscélú hiteleket érinti. További feltétel, hogy a hitelszerződés 2001. január 1-je előtt felmondásra kellett, hogy kerüljön.

b) Az adós vagy adóstársak valamelyike a hitellel érintett lakóingatlanban lakik (fizetésképtelensége a lakhatás biztonságát veszélyezteti).

c) A támogatás típusa és mértéke (összege) differenciált az adós családtagjainak szociális helyzete alapján, illetve a hitel típusa szerint, azonban minden esetben szükséges az adós pénzbeli hozzájárulása a hitel visszafizetéséhez.

A hitelmérséklő program feltételeiről mintegy 55 ezer adós kapott értesítést, a benyújtott támogatási kérelmek száma 31 085 volt (56%-os arány).

Az adósok a részükre megállapított támogatást akkor vehetik igénybe, ha a támogatással csökkentett (fennmaradó) tartozás megfizetésére a hitelintézettel megállapodást kötnek. A szerződéskötések lezárása 2002. szeptember végére várható. A hitelintézet előzetes adatai szerint alacsony szerződéskötési arány várható. Ennek főbb okai:

- az érintett háztartások jelentős részében nincs rendszeres munkajövedelem, az aktív korúak szociális ellátásban részesülnek (szociális járadék, szociális segély, rokkant nyugdíj, illetve közcélú munka, szezonális munkák stb.),

- az átlagosnál magasabb a kiskorú eltartottak aránya, ezen belül magas a tartósan beteg és/vagy fogyatékos gyermekek száma,

- a hitelhátralék mellett a háztartások jelentős közüzemidíj-tartozást halmoztak fel, amely jelzálogteherként bejegyzésre került az ingatlanra.

Az adósságkezelési (-mérséklési) program - feltételeiből következően - csak olyan háztartásoknak tud segítséget nyújtani, amelyek korlátozottan fizetőképesek, illetve a támogatás nyújtásával azzá válnak. A fentebb jellemzett háztartások maximum 3-5 ezer Ft közötti törlesztőrészletet képesek teljesíteni. Ugyanakkor a több éve felmondott, magas kamattartozással terhelt hitelhátralék eredményes visszafizetésének a feltétele a havi 20-30 ezer Ft közötti törlesztőrészlet, amely esetenként eléri a család összbevételének 50-60%-át.

Különleges kezelést igényel az 1988. december 31. előtti jogszabályok alapján felvett hitelekhez tartozó adósságállomány egy része. A hitelek többségének felvétele 15-20 éve történt, az adósok jelentős része középkorú, vagy idős. Az adósságállomány mintegy 60%-a a gazdaságilag elmaradott térségekben került felvételre (Borsod, Szabolcs, Hajdú, Nógrád), jellemzően falvakban, kisebb településeken, ahol a munkalehetőség jelenleg is igen korlátozott. Az ingatlan forgalmi értéke alacsony, többségében kisebb, mint az ingatlanra bejegyzett tőke és kamattartozás. Ebből következően biztonsággal valószínűsíthető, hogy az ingatlan árverezéséből várható bevétel (megtérülés) nem fedezi a hitelintézettel szemben fennálló tartozást. Vagyis elárverezik a család lakását, ugyanakkor továbbra is fennmarad adósságának meghatározott része.

Erre a hitelformára 100%-os állami garancia van érvényben. Amennyiben a követelés az előírt eljárás után sem behajtható, a költségvetés a hitelintézetnek azt megtéríti. Az adós tartozása a továbbiakban is fennáll az állammal szemben. Ugyanakkor elvileg mód van arra, hogy az adósságállomány befagyasztásra kerüljön (tovább nem kamatozik) és az adós tulajdonában (ingatlanában) maradjon.

Összegzésként megállapítható: a jogszabályokkal megteremtett és bizonyos költségvetési forrásokkal is megtámogatott, rövid távú, akciószerű programok eddig nem hoztak/hoznak számottevő eredményt. Szükségesnek látszott ezért a tartós, rendszerszerű és komplex adósságkezelési szolgáltatás feltételeinek megteremtése.

2.5. Adósságkezelési szolgáltatás

Ezt az új szolgáltatást az Szt. módosítása 2003. január 1-jei hatállyal vezette be. A törvényi szabályozás új eleme, hogy az adósságkezelési szolgáltatás egységben kezeli az adósságkezelési tanácsadást és az adósnak nyújtott adósságcsökkentési támogatást. Rendszeres, folyamatos együttműködést ír elő a támogatásban részesített adós és az adósságkezelési tanácsadó között.

Megalapozatlanok azonban azok a várakozások, melyek az adósságkezelési programok gyors sikerével számolnak. A családok (háztartások) nem képesek egyik pillanatról a másikra átértékelni helyzetüket, átalakítani kiadási szerkezetüket és a tartozás visszafizetéséhez új forrásokat teremteni, ami a legfontosabb feltétel lenne. Ez a folyamat ezért sokkal lassúbb, és csak komplex segítségnyújtással hozhat eredményt. Indokolt, hogy az adós családok tanácsadás keretében szakszerű segítséget kapjanak fogyasztási szerkezetük átalakításához, gazdálkodásuk racionalizálásához és munkaerőpiaci helyzetük javításához.

2.6. Gyermekek átmeneti gondozása

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény a Gyermek Jogairól szóló New Yorkban 1989. november 20-án kelt Egyezmény kihirdetéséről szóló 1991. évi LXIV. törvényben, valamint a Magyar Köztársaság Alkotmányában meghatározott gyermeki jogok érvényre juttatása érdekében meghatározza a gyermekek alapvető jogait és e jogok érvényesítésének garanciáit, a gyermekek védelmének rendszerét és alapvető szabályait.

A törvény a gyermekek alapvető jogai körében kimondja, hogy "a gyermeknek joga van a testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését, egészséges felnevelkedését és jólétét biztosító saját családi környezetében történő nevelkedéséhez". Szüleitől vagy más hozzátartozóitól csak saját érdekében, törvényben meghatározott esetekben és módon választható el. A gyermeket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt nem szabad családjától elválasztani.

A gyámhatóság a gyermek veszélyeztetettsége esetén - ha a gyermek nevelkedésének alapvető feltételei, így különösen a lakhatása nem biztosított - a védelembe vétel, a családba fogadás, az átmeneti gondozás, az ideiglenes hatályú elhelyezés és a nevelésbe vétel intézkedéseket alkalmazhatja. A gyermekek átmeneti gondozásba vételére a szülői felügyeletet gyakorló szülő vagy más törvényes képviselő kérelmére vagy beleegyezésével akkor kerülhet sor, ha a szülő egészségügyi körülménye, életvezetési problémája, indokolt távolléte vagy más akadályoztatása miatt a gyermek nevelését a családban nem tudja megoldani.

A gyermekek átmeneti gondozása során a szükséges intézkedések megtétele érdekében értesíteni kell a gyámhivatalt, ha nyilvánvalóvá válik, hogy a gyermek családi környezetébe nem térhet vissza, illetve a szülő a gyermek átmeneti gondozását ugyanazon intézményben két éven belül másodszor is kéri. A törvényi szabályozás ezzel annak a lehetőségét kívánja kizárni, hogy a gyermek szüleivel együtt tartósan fedél nélkül, az utcán, hajléktalan életmódot folytatva vagy átmeneti gondozást nyújtó intézmények között vándorolva nevelkedjen, aminek következménye a bizonytalanság, az ellátatlanság, az egészségügyi és mentális veszélyeztetettség, a gyakori iskolaváltás vagy az iskolai mulasztás.

Tekintettel arra, hogy a törvény kimondja a gyermek jogát a saját családi környezetben való nevelkedésre, az átmeneti gondozásra olyan feltételeket kell biztosítani, amelyek lehetővé teszik, hogy a szülő és a gyermek az átmeneti gondozás idejére is együtt maradhasson. Ezt a célt szolgálja a Gyvt. által bevezetett családok átmeneti otthona.

2.7. Családok átmeneti otthona

Az otthontalanná vált szülő, illetőleg szülők a gyermek átmeneti gondozása során a Gyvt. 2003. január 1-jén hatályba lépő módosító rendelkezése értelmében helyzetük rendezéséhez legfeljebb tizenkettő hónap időtartamra vehetik igénybe a családok átmeneti otthonában való elhelyezést. Indokolt esetben ez hat hónappal, szükség esetén a tanítási év végéig meghosszabbítható. Ha a szülők a maximális gondozási időtartam elteltével sem tudják biztosítani gyermekük lakhatását és ezzel összefüggésben életkori szükségleteinek megfelelő ellátását, a gyermeknek a gyermekvédelmi gondoskodás rendszerében otthont nyújtó ellátást kell biztosítani.

A családok átmeneti otthonában való elhelyezés a gyermek érdekében tett intézkedés annak érdekében, hogy lakhatási lehetőség hiányában is együtt maradhasson a család, és ne kelljen emiatt a gyermeket elválasztani szülőjétől. A családok átmeneti otthona a gyermek és a felnőtt együttes ellátása során

a) befogadja az életvezetési problémák vagy más szociális krízis miatt otthontalanná vált, továbbá védelmet kereső szülőt és gyermekét,

b) biztosítja az ellátást igénylő gyermek átmeneti gondozását és befogadja otthontalanná vált szüleit,

c) segítséget nyújt a szülőnek gyermeke teljes körű ellátásához, gondozásához, neveléséhez,

d) biztosítja a szülő számára a gyermekével való együttes lakhatást és szükség szerinti ellátást,

e) a szülőknek az ellátás mellett jogi, pszichológiai és mentálhigiénés segítséget nyújt,

f) közreműködik - a gyermekjóléti szolgálattal együttműködve - az átmeneti gondozást szükségessé tevő okok megszüntetésében, a család helyzetének rendezésében, otthontalanságának megszüntetésében.

g) befogadja a válsághelyzetben levő bántalmazott vagy várandós anyákat, illetve a szülészetről kikerülő anyát és gyermekét.

A családok átmeneti otthona a jelenleg működő szociális és gyermekvédelmi ellátó rendszer egyetlen intézménye, amely az otthontalanság, hajléktalanság problémakörét komplex módon közelíti meg. A családok átmeneti otthonának az otthonnyújtás, gondoskodás mellett fő feladata, hogy segítséget nyújtson az otthontalanná válás okainak megszüntetéséhez, a régi otthon visszaszerzéséhez vagy valamilyen új lakásmegoldás megtalálásához. Ez egyszerre jelenti az anyagi körülmények és az emberi tényezőkben rejlő okok feltárását és lehetőség szerint a kezelését is.

A családok átmeneti otthonába felvételt kérő családok társadalmi helyzete, korábbi életkörülményei és családi kapcsolati rendszere igen eltérő lehet és ezek a tényezők alapvetően meghatározzák a "kigondozás" sikerét, illetve esetleges kudarcát. Súlyosabb esetekben pusztán a lakhatási feltétel megteremtése nem elégséges a bekerülési probléma rendezéséhez, mivel a szülő életmódja, életvezetése már a bentlakás alatt is gyermekvédelmi hatósági intézkedést tesz szükségessé.

A családok átmeneti otthonába felvételt kérő szülők helyzetének családgondozással történő rendezése igen eltérő hatékonyságú és eredményességű. A családgondozás sikere jelentős mértékben attól függ, hogy milyenek az otthon és a település adottságai. Mivel a családok átmeneti otthonainak száma országszerte alacsony (6. táblázat) és az otthonok több mint fele a fővárosban található, az otthonok jelentős része a törvényi szabályozással ellentétben országos vagy térségi feladatot lát el. Különösen érvényes ez a civil szervezetek fenntartásában lévő otthonokra, amelyeknek aránya szintén magas az ellátórendszeren belül. A család eredeti lakóhelyétől távolabb eső intézmény ugyanakkor egyre kevésbé tud az eredeti lakóhely erőforrásaira, a hátrahagyott családi kapcsolatokra és a helyben lehetséges megoldásokra támaszkodni. A közeli vagy távoli nagyobb városokba való elvándorlás a rossz szociális helyzetű családok esetében jelentős mértékben növeli a hajléktalanná válás veszélyét. Ugyanakkor a család lakóhelyén hiányzó ellátások és szociális szolgáltatások, támogatások szintén fokozzák a hajléktalanná válás veszélyét, így kényszerítve őket más településeken működő otthonokba.

Az otthonok között jelentős számban vannak olyanok, amelyek ténylegesen csak anyákat és gyermekeket fogadnak be. Amennyiben bántalmazott anyákról van szó, akkor ez a gyakorlat el is fogadható. Ha azonban e kizárólagosság vagy az alacsony férőhelyszám megakadályozza, hogy a rászoruló apa is befogadást nyerjen az otthonba, akkor ezzel sérül a gyermek törvényben szabályozott joga a teljes családdal való együttélésre. A jelenleginél nagyobb arányban van szükség tehát olyan átmeneti otthonokra, amelyek valóban fogadókészek a család valamennyi tagja felé.

Az ellátórendszeren belüli ellentmondást tükrözi, hogy bár a Gyvt. is családok átmeneti otthonáról beszél, család alatt kizárólag a kiskorú gyermekkel bíró családot érti, noha a család fogalma egyébként minden más esetben magában foglalja a gyermek nélküli párokat is. A gyermekek nélkül élő házastársak, élettársak együttes elhelyezésére a jelenleg működő ellátórendszer jellemzően nem képes, noha erre nekik épp olyan joguk lenne, mint gyermekes társaiknak.

Az intézményekben jelenleg együtt vannak elhelyezve a gazdasági okok miatt lakásukat elveszítő családok, a lakáshoz nem jutó anyák, valamint a bántalmazott, gyermekükkel menekülő anyák. E három csoport eltérő kezelési és segítségnyújtási módot igényel. Ennek megfelelően differenciálni kell a nekik nyújtott szolgáltatásokat: a gazdasági okok miatt hajléktalanná váltaknak elsősorban jövedelemre és mihamarabb önálló lakásra van szükségük, míg a bántalmazott anyák és gyermekek számára a védett terápiás közeg és a kapcsolatrendszer rendezése az elsődleges fontosságú.

Mindez indokolttá és szükségessé teszi, hogy a jövőben az intézményes ellátási forma mellett nagyobb hangsúlyt kapjanak azok a megoldások, amelyek lehetővé teszik, hogy a családok az átmeneti gondozás idejét is önálló lakásban töltsék el, és csak azok részesüljenek intézményi ellátásban, akiknél ez állapotuk, helyzetük miatt különösen indokolt.

A Gyvt.-nek a 2002. évi IX. törvénnyel történt módosítása már lehetővé teszi, hogy a családok átmeneti otthona mellett telephelyként lakások működjenek, amelyekben az arra szoruló családok elhelyezhetőek. Ez a megoldás amellett, hogy csökkenti a hospitalizációt, tiszteletben tartja a család autonómiáját és hatékonyabban segíti a reintegrációt, továbbá gazdaságossági szempontból is kedvezőbb az intézményi elhelyezésnél.

A családok átmeneti otthona - akár intézményi formában, akár önálló lakásokkal kiegészülve - azonban önmagában nem képes a családos hajléktalanság egészének kezelésére, megelőzésére. További, elsősorban anyagi erőforrások hiányában nem tudja megoldani az átmenetileg otthontalanná vált család tartós hajléktalanná válásának megelőzését, legfeljebb ideig-óráig késleltetheti csak azt. Ehhez elsősorban olyan bérlakások szükségesek minden egyes településen, amelyek elfogadható otthont, a család jövedelmi helyzetéhez illeszkedő támogatás igénybevételével kifizethető lakhatási költségeket jelentenek e családok számára.

Amennyiben e külső források és segítségek nem biztosíthatóak, akkor a családok átmeneti otthonai, lakásai viszonylag rövid idő után telítődnek, vagy a családok az átmeneti konszolidálódás után visszakerülnek ugyanabba a helyzetbe, amelyből annak idején bekerültek az otthonba.

A családok átmeneti otthonai, lakásai tehát a hajléktalanság kezelésének, a kiút megtalálásának nélkülözhetetlen eszközei, azonban nem alkalmasak arra, hogy a családos hajléktalanság problémakörét önmagában megoldják.

A kiépülő rendszer ugyanakkor lehetőséget nyújt a településen belüli problémakezelésre és segítségnyújtásra, valamint a családgondozás tartalmi elemeinek hangsúlyozására. Ennek lényege a krízishelyzetű család reális helyzetfelismerésének és adekvát cselekvésének támogatása a családi kapcsolatok rendezésén és az eredeti lakókörnyezetben való megmaradáson, illetve az ahhoz való visszatérésen keresztül.

A családok átmeneti otthonainak működésével kapcsolatos nyitott kérdések ellenére egyértelmű, hogy az intézmény fontos és komplex szolgáltatást nyújt a rászoruló családok számára. A jelenleg működő több mint 2000 férőhelyen 2001. év folyamán összesen 3000 szülő és gyermek részesült gondozásban (6. táblázat). A gyermekek és családok érdekeinek sérelmét jelenti ugyanakkor, hogy ezt az alapellátást nyújtó szolgáltatást a törvényi kötelezettség ellenére az önkormányzatok többsége nem biztosítja.

A korábbi Szociális és Családügyi Minisztérium pályázati úton elnyerhető támogatása ellenére is csupán kevés önkormányzat vállalta a családok átmeneti otthonának létrehozását. Ennek következtében a meglévő és működő intézmények jelentős hányadát civil és egyházi szervezetek tartják fenn (7. és 8. táblázat).

Ezen a helyzeten változtat várhatóan a Gyvt. 2004. január 1-jén hatályba lépő módosító rendelkezése, melynek értelmében a fenti határidőig minden 30.000 fő lakosságszámú településen létre kell hozni a családok átmeneti otthonait és el kell érni, hogy a kisebb lakosságszámú települések is biztosítsák - társulásban vagy ellátási szerződés útján - az ellátást.

Sajátos helyzetet jelent ugyanakkor, hogy míg a magányos, egyedülálló hajléktalanok ellátására csak kevés országban vállalnak állami garanciát és az többnyire csak a karitatív szervezetek felelőssége marad, addig Magyarországon éppen fordítva épült ki az ellátás.

Az egyedülálló hajléktalanok intézményei eltérő, a karitatív szervezetek lehetőségeinek megfelelő színvonalon és hatékonysággal, ám jogilag körülírt módon és állami garanciák segítségével működnek.

Ezzel szemben a más országokban előnyben részesített személyek (az önmagukról gondoskodni képtelenek és kiszolgáltatottak), valamint a családok számára menedéket nyújtó intézmények és férőhelyek száma jóval alacsonyabb. Létezésük jelentős részben a helyi önkormányzat belátásán múlik. Szükséges, hogy a magyar gyakorlat közelítsen az EU-ban elfogadott prioritásokhoz, és a krízishelyzetbe került gyermekek/gyermekes családok támogatása, ellátása az eddigieknél nagyobb támogatást kapjon.

3. A családok hajléktalanná válásának, a probléma kezelésének költségei

Ahhoz, hogy a hajléktalanná válás, és ezen belül a megelőzés, ill. a problémakezelés költségeiről reális és megalapozott költségbecslés készüljön, nélkülözhetetlen egy pontos és naprakész adatbázis összeállítása.

Az adatbázisnak többek között ki kell terjednie

- a hajléktalanná válás által veszélyeztetett családok számának pontos meghatározására,

- az okok felmérésére

- a fenyegetettség megszüntetésének lehetőségeire, ezek költségvonzataival együtt,

- a már hajléktalanná vált családok számának felmérésére regionális, megyei bontásban,

- a segítségnyújtás lehetőségeire, azok költségvonzataival együtt,

- a jelenlegi intézményrendszer működési költségeire,

- a várható szükségleteknek megfelelő intézményrendszer kiépítésének és működtetésének költségeire,

- a jelenlegi támogatási rendszer tényleges költségeire és azok hasznosulására.

2002-es adatok szerint Magyarországon ma egy átlagos háztartás lakásfenntartási költsége 22 612 Ft-ot tesz ki. A TÁRKI kutatás alapján mintegy 140 ezerre tehető azon háztartások száma, amelyek tartósan nem tudják kiegyenlíteni tartozásaikat, melyek egész éves összege - a fenti átlagösszeggel számítva - mintegy 38,4 MrdFt-ot tesz ki.

Lakásfenntartási támogatásban 2000-ben 197 ezer személy részesült, összesen 3,5 MrdFt összegben.

A 2002. évi költségvetésben a hajléktalanná vált családok elhelyezését (is) biztosító családok átmeneti otthonában a normatív támogatás 539 200 Ft/ellátott/év. A normatíva lehívására jogosult, működési engedéllyel rendelkező családok átmeneti otthonaiban a férőhelyek száma összesen 2150 (6. tábla).

A családok átmeneti otthonainak normatív támogatására az állami költségvetés ennek megfelelően összesen 1,16 MrdFt-ot biztosít.

A jelenleg működő családok átmeneti otthonaiban az egy férőhelyre jutó éves bekerülési költség átlagosan 450-700 ezer forint között mozog. A lakáspiaci bérleti díjakat alapulvéve megállapítható, hogy már egy kéttagú család esetében is gazdaságosabb megoldást jelent, ha nem intézményi keretek között, hanem önkormányzati tulajdonú vagy valamilyen szervezettől bérelt lakásban nyer elhelyezést a család - amennyiben szakmai vagy más okok ezt nem zárják ki.

4. Jogalkalmazási gyakorlat és a gyermeki jogok érvényesülése

A Gyvt. a szülői jogok és kötelességek körében kimondja, hogy a szülő jogosult és köteles arra, hogy gyermekét családban gondozza, nevelje és a gyermek testi, érzelmi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges feltételeket - különösen a lakhatást, étkezést és ruházattal való ellátást -, valamint az oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz való hozzájutást biztosítsa. A Gyvt. megfogalmazza a szülő azon jogát is, hogy a gyermek nevelkedését segítő ellátásokról tájékoztatást, a gyermek neveléséhez pedig segítséget kapjon.

Fontos, a gyermeki jogokat érintő alapelve a törvénynek, hogy kizárólag anyagi okok miatt a gyermek a családból nem emelhető ki.

Elsősorban a területen dolgozó civil szervezetek tapasztalataira támaszkodva elmondható, hogy a családok kilakoltatása túlnyomó részben önkormányzati bérlakásokból történik. Ilyen esetekben a családok, gyermekek jogainak és érdekeinek védelmében éppen azoknak a szervezeteknek kellene fellépni (családsegítő központ, gyermekjóléti szolgálat), amelyek maguk is a kilakoltatásban érdekelt önkormányzat fenntartásában működnek. Ez a körülmény - ha nem is akadályozza meg teljes mértékben - mindenképpen nehezíti a gyermekek és családjaik érdekeinek képviseletét.

A család lakhatási lehetőségeinek elvesztése olyan rendkívüli helyzetet jelent, amely mindenképpen azonnali döntési helyzet elé állítja a gyámhatóságot. Amennyiben családon belül nem oldható meg a gyermek elhelyezése, akkor átmeneti gondozásba vételéről vagy átmeneti nevelésbe vételéről kell gondoskodni. Az esetek jelentős részében a hiányzó alapellátási intézményrendszer (gyermekek átmeneti otthona, családok átmeneti otthona, helyettes szülő, krízisellátás) miatt a hajléktalanná váló családok gyermekei vagy éppen a bántalmazást elszenvedett gyermekek a szakellátásban lesznek elhelyezve, még akkor is, ha ennek feltételei nincsenek meg és a kényszer szüli ezt a megoldást.

Ez a joggyakorlat már önmagában is súlyosan sérti a gyermekek törvényben lefektetett jogait. Ugyanakkor szakmailag is súlyos következményekkel jár, hiszen ezzel megkezdődik a gyermek és a szülő egymástól való eltávolodása, a gyermek "szakellátási karrierje".

A gyermekvédelmi statisztika jelenleg nem tudja nyomon követni az ilyen eseteket, tehát pontos adat nem áll rendelkezésre arról, hogy egy adott évben hány gyerek került be a szakellátó rendszerbe kizárólag azért, mert a család hajléktalanná vált.

Jelentősen nehezíti a gyermek és a szülő kapcsolatának fenntartásához és erősítéséhez fűződő gyermeki jogok érvényesítését, hogy hajléktalan szülők esetében nehezen kivitelezhető a kapcsolattartás, a szülő és a gyermek hétvégi együttléte. A hajléktalan szállón élő szülőnek általában nincs lehetősége arra, hogy gyermekét a szállóra magával vigye, esetleg a gyermek ott aludjon. Ennek hiányában a kapcsolattartás kimerül jobb esetben néhány órás közös sétában, rosszabb esetben egy rövid látogatásban a gyermekotthonban vagy a nevelőszülőnél.

Nem kerülhető meg az a tény sem, hogy a jelenlegi finanszírozási rendszer az önkormányzatokat arra ösztönzi, hogy a számukra költséges alapellátó rendszer kiépítése helyett a problémás családokat, illetve gyermekeket a központi költségvetés és a megyei/fővárosi önkormányzatok által közvetlenül vagy közvetetten finanszírozott szakellátó rendszerbe utalja. Ezáltal az önkormányzatok gyakorlatilag ellenérdekeltek a hosszú távon minden szempontból hatékonyabb megelőzésben. Egyszerűbb és olcsóbb számukra a szakellátás igénybevétele, mint a megfelelő színvonalú alapellátás kiépítése.

Ezért olyan finanszírozási konstrukciók kidolgozása szükséges, amelyek akár a szakellátási költségekhez való kötelező hozzájáruláson keresztül, akár más módon érdekeltté teszik a települési önkormányzatokat abban, hogy az esetek minél nagyobb részét az alapellátás szintjén kezeljék.

5. Joggyakorlat és jogérvényesítés az Európai Unió tagállamaiban

Az Európai Unió lakosságának többsége megfelelő és jó minőségű lakásokban él. Ezek vagy bérelt, vagy saját tulajdonú lakások, amelyek megbízható kommunális infrastruktúrával rendelkeznek.

A lakáspiac alsó szegmensében levő, a lakosság alacsonyabb jövedelmű rétegei által használt lakások minősége ugyanakkor rossz, és tovább romlik, gyakran hiányoznak belőlük az alapszolgáltatások, miközben az árak és a lakbérek emelkednek.

A lakással kapcsolatos kiadások az EU-ban a családok költségvetésének átlagosan 25%-át kötik le.

A tagállamok arra törekszenek, hogy a lakosság alacsonyabb jövedelmű rétegei számára is biztosítsák az elfogadható és megfizethető lakás lehetőségét. Az ennek érdekében tett erőfeszítések három irányba mutatnak:

A) A megfizethető lakás- és szálláslehetőségek kínálatának bővítése

A tagállamok számos intézkedést hoztak ennek érdekében, így a legtöbb helyen szociális lakástámogatást nyújtanak; speciális lakásfejlesztési programokat ösztönöznek. Így pl. Spanyolországban és Luxemburgban megfizethető kislakásokat építenek a fiatalok számára. Ausztriában, Dániában, Németországban fogyatékos-barát lakásokat építenek; Franciaországban alacsony költségű lakások építésére telkeket jelölnek ki, adókedvezményt biztosítanak az elöregedett lakásállomány felújítására; míg Franciaországban és Belgiumban megadóztatják és lefoglalják az üres lakásokat.

B) Garantált minőség és az érték biztosítása a lakáspiac alsó szegmensében is

Az intézkedések célja, hogy a gyöngébb pozíciójú fogyasztókat megvédjék a lehetséges visszaélésekkel, kizsákmányolással szemben. Ilyen megoldásra lehet példa a nem megfelelő lakások lebontása és a lakók jobb körülmények közötti elhelyezése Portugáliában és Spanyolországban; az alacsony jövedelmű bérlők és tulajdonosok fokozott védelme a szabályozás és a tájékoztatás javításával, lakásszabványok előírásával és betartásuk ellenőrzésével Belgiumban, Franciaországban; a lakbérek és a minimumstandardok közötti kapcsolat ellenőrzése Belgiumban, Franciaországban és Hollandiában.

C) A hozzáférés javítása és a kiszolgáltatott fogyasztók védelme

Az e körbe tartozó intézkedések célja a lakáspiac alsó szegmensében uralkodó bizonytalanságok kezelése. Ezek közé tartoznak a lakásprobléma jobb feltérképezését és megértését célzó erőfeszítések (Finnország, Franciaország, Hollandia); non-profit és közszolgálati ügynökségek létesítése a gyönge lakáspiaci pozíciójú polgárok tájékoztatására és kiszolgálására (Belgium, Dánia, Németország, Franciaország), lakbértámogatás és adókedvezmények nyújtása, lakástámogatás fiataloknak, bankkölcsönök és bankgarancia biztosítása (Luxemburg, Franciaország, Németország, Portugália).

A túlzott eladósodás megelőzésében kulcsfontosságú szerepet játszhat a veszélyeztetett családok számára a pénzkezelési és költségvetés-készítési oktatás és tanácsadás megszervezése, amelyet erre a célra szervezett szolgálatok biztosítanak Németországban, Írországban, Portugáliában.

A problémakezelő intézkedések körében a tagországok többsége adósságtörlesztést könnyítő programokat alkalmaz, melyekben az adósok pénzügyi képességeihez igazítják a törlesztést, nyitva hagyva ugyanakkor a moratórium, illetve az adósságtörlés lehetőségét is.

A hajléktalanság tekintetében a legtöbb tagállam maga is elismeri, hogy túl keveset tud a probléma nagyságáról és természetéről, ezért (is) hiányoznak a stratégiai és megelőző intézkedések. Nincs egység a tagállamok között abban a kérdésben sem, hogy a hajléktalanság növekedésével vagy csökkenésével kell távlatilag számolni.

Öt tagállam (Belgium, Franciaország, Hollandia, Egyesült Királyság, Finnország) nemzeti akcióterve tartalmaz kötelezettségvállalást arra, hogy tökéletesítik a hajléktalansággal kapcsolatos mutatókat és információs rendszereket.

A tagállamok többsége helyi és regionális szintű politikákat dolgoz ki a hajléktalanság kezelésére; erősítik a gondoskodási, tanácsadási formákat, Franciaország és Portugália válságtelefonszámot alkalmaz; Írország és az Egyesült Királyság átfogó középtávú hajléktalansági stratégiát dolgozott ki a szabadban alvók számának csökkentésére, a menedék-férőhelyek számának növelésére, a különleges ellátást igénylőkről (alkoholisták és drogfogyasztók) való gondoskodásra; Svédországban és Hollandiában lépcsőzetes átmenetet modellező programokat dolgoztak ki a hajléktalanság megelőzése érdekében.

II.

A családok hajléktalanságának megelőzése

Tekintettel arra, hogy az Alkotmánybíróság 42/2000. (XI. 8.) AB határozata szerint az Alkotmányból nem vezethető le a lakhatás mint állampolgári jog, a Kormány céljának tekinti, hogy minden magyar állampolgár számára biztosítsa a fedélhez jutás jogát, és azt, hogy saját otthon hiányában senki se kényszerüljön magában vagy családtagjaival együtt az utcán élni.

A családok hajléktalanná válásának elsődleges megelőzését az önálló lakáshoz jutás jelenti. Az első lakás megszerzésének támogatása a legszegényebb rétegek számára is esélyt ad ahhoz, hogy a családok rendezett körülmények között éljenek és neveljék gyermekeiket.

A hajléktalanná válás másodlagos megelőzését a megszerzett lakás megtartásának, fenntartásának szükség szerinti támogatása jelenti. E támogatásban differenciáltan, jövedelmi helyzetüktől függően részesülnek a családok.

A hajléktalanná válás harmadlagos megelőzésére azoknak a családoknak az esetében van szükség, amelyek a támogatások ellenére ténylegesen elvesztették otthonukat és az új lakhatási lehetőség megszerzéséig átmeneti elhelyezést igényelnek annak érdekében, hogy a hátrányos körülmények ellenére a család együtt maradhasson.

A lakástámogatási rendszer kiépülése és működése rövid távon azonban nem várható, ezért a lehető leghamarabb ki kell dolgozni az ellátásra szoruló hajléktalan, illetve a hajléktalanság veszélyének kitett családok elérésének hatékony módjait a civil szervezetek, családsegítő, gyermekjóléti szolgálatok stb. közreműködésével. A civil szervezetek bevonásával meg kell oldani a téli időszakban krízishelyzetbe kerülő családok azonnali elhelyezését.

Az ehhez szükséges többletforrások különböző módon biztosíthatóak.

A költségek biztosítása - az előterjesztésben megfogalmazott hosszabb távú célok megvalósulásáig - történhet központi forrásból. Mivel így az önkormányzatok érdekeltté válhatnak a probléma "áttolásában", előre nem becsülhető meg, hogy hány család lakhatásának megoldását kell átvállalnia a költségvetésnek. Várható, hogy egyfajta szívóhatás keletkezik, azaz az ellátást igénylő családok száma a jelenleginél nagyobb lesz. Ezzel párhuzamosan egy jól működő rendszer esetén az ellátás nélkül maradók száma csökken. Megoldást kell találni ugyanakkor az állam által így duplán finanszírozott ellátás költségeinek az önkormányzatoktól történő visszatéríttetésére.

A kríziskezelés költségénél nagyobb forrásigényű annak a központi alapnak (közalapítványnak) a létrehozása, amely tevékenységének részeként olyan modell értékű programok dolgoz ki (pl. szociális lakásgazdálkodás, speciális támogatások stb.), melyekkel rendszerszerűen képes segíteni az önkormányzatok munkáját. A költségvetés így olyan, az önkormányzatok által is "kipróbált" megoldási alternatívák megvalósítását támogatja, amelyek hosszabb távon beépülhetnek az ellátó-támogató rendszerbe és a jogszabályokba.

Az önkormányzatokat törvénymódosítással érdekeltté kell tenni, illetve garanciák beépítésével "kötelezni" kell a hozzájuk rendelt feladatok ellátására. Ez hosszabb folyamat, amely rendszerszerű megoldást kínálhat. A jogszabályi környezet módosítása mellett állami kompenzációval meg kell változtatni az önkormányzatok jelenlegi gazdasági érdekeltségét, mely szerint bevételeiket a bérlakások vagy önkényes lakásfoglalók által elfoglalt lakások alig növelik, míg ugyanezek az ingatlanok értékesítés vagy funkcióváltás után jelentős bevételt eredményeznek.

A Kormány által már megtett intézkedések a családok hajléktalanságának megelőzése érdekében

A hajléktalanság veszélyének kitett személyek és családok ellátásával kapcsolatosan a Kormány kezdeményezte a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény módosítását.

A módosítással a törvény a nappali melegedők szolgáltatásai köréből kiemeli és szélesebb körben megszervezhető ellátásként nevesíti az utcai szociális munkát, amely akár önállóan, akár családsegítő szolgálat, nappali melegedő, illetve gondozási központ keretein belül is biztosítható.

Szintén szervezeti jellegű szabályozási változás az éjjeli menedékhely és az átmeneti szállás különválasztása. Az éjjeli menedékhely esetében a módosítás hangsúlyozza, hogy az kifejezetten csak a hajléktalan személy(ek) éjszakai pihenésére szolgál, az ellátás jellege szerint tehát nem folyamatosan biztosítandó ellátástípusról van szó. Ugyanakkor a javasolt módosítás lehetővé teszi, hogy krízishelyzetben éjszakai szállás nyújtására is alkalmas legyen az éjjeli menedékhely. Ez erősíti a szociális törvény azon előírását, mely hatáskör és illetékesség hiányában is kötelezővé teszi a települési önkormányzat számára krízishelyzetben a szállás biztosítását.

A törvénymódosítás 10 000 lakos fölött kötelező feladatellátásként nevesíti az utcai szociális munka, az éjjeli menedékhely és a nappali melegedő biztosítását.

A családosok hajléktalanságának kezelését, a mielőbbi gondozásba vételt befolyásolja az utcai szociális munka elkülönítése és az ellátási kötelezettség

szélesítése mellett a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény módosítása, amely minden 30.000 főnél nagyobb lakosságú településen kötelezővé teszi a családok átmeneti otthonának létrehozását.

A téli időszakban szükséges megfelelő számú férőhely biztosítása érdekében folyamatban van a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény és falugondnoki szolgálat működésének engedélyezéséről, továbbá a szociális vállalkozás engedélyezéséről szóló 188/1999. (XII. 16.) Korm. rendelet módosítása, mellyel lehetővé válhat, hogy az időszakos jelleggel működtetett férőhelyek után akár már 2003. évtől a szolgáltatók állami normatívát vegyenek igénybe.

Előkészítés alatt áll a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I. 7.) SZCSM rendelet módosítása. Ezzel a hajléktalan ellátás körébe tartozó feladatok pontosítása és olyan tárgyi-személyi feltételek előírása történik meg, melyek az intézmények működésének hatékonyabbá válását eredményezik.

A téli ellátáshoz kapcsolódó feladatok

Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium meghirdette a téli kríziskezelés támogatását célzó pályázatot. A 70 MFt-os támogatási keretre 90 pályázat érkezett, 214 MFt igénnyel. A pályázó szervezetek a támogatási összeget a programok kezdési időpontjáig, legkésőbb 2002. november 1-ig megkapják.

A pótlólagos férőhelyek működési kiadásainak biztosítására 51 MFt elkülönített összeg lett biztosítva. Ezzel egyidejűleg az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium kezdeményezi, hogy a Fővárosi Közigazgatási Hivatal a téli időszakra függessze fel az egyes intézményekben a vonatkozó jogszabályok alapján előírt férőhelyszám-csökkentést.

Javaslatok a családok hajléktalanságának megelőzését szolgáló további intézkedésekre

1. A családok hajléktalanságának hosszú távú megelőzése érdekében egy olyan - a nemzeti lakásprogramban foglaltakkal összhangban lévő - komplex programot kell kidolgozni, melynek fő célkitűzése a családok első lakáshoz való jutásának támogatása.

2. A program keretében a különböző lakásépítési, lakásvásárlási kedvezmények mellett ki kell dolgozni olyan költségkímélő, előtakarékosságot lehetővé tevő lakásmegoldásokat (pl. a pályakezdő fiatalok részére alacsony bérű garzonlakások építése), amelyek biztosítják az átmenetet az önálló lakásépítés, lakásvásárlás és lakásbérlés rendszerébe.

3. A lakáshoz jutás támogatása csak az első lépés, ezt a megszerzett lakás megtartásának segítése kell, hogy kövesse. Ennek érdekében a különböző lakhatási, lakásfenntartási támogatások rászorultsági alapon történő, célzott, egységes és átfogó rendszerének kialakítása szükséges.

4. A lakásfenntartási támogatás rendszerének újragondolása során fokozott figyelemmel kell lenni a korábban keletkezett hitel- és közüzemi tartozásokra, valamint a bérlakások fenntartásához nyújtható szociális támogatásokra annak érdekében, hogy a szociális támogatást ne a lakás, hanem az arra rászoruló család kapja a szociális ellátórendszertől.

5. A Kormány évente értékeli az adósságkezelési programok és a családsegítő központok által nyújtott adósságkezelési szolgáltatások eredményességét, hatékonyságát, és szükség esetén kezdeményezi a programok feltételeinek módosítását.

6. Az Európai Uniós lakás/bérlakás arányok elérése érdekében ki kell dolgozni egy jól átgondolt - a nemzeti lakásprogram keretei közé illeszthető - bérlakásszektor-fejlesztési koncepciót.

7. Célvizsgálattal meg kell vizsgálni az önkormányzati lakáscélú normatív támogatások felhasználásának gyakorlatát és az önkormányzatoknak juttatott normatív támogatás növelésének lehetőségét a lakásállomány bővítése érdekében.

8. A bérlakásépítés támogatása érdekében a civil szféra, a magántőke, a befektetési alapok és a nyugdíjpénztárak bevonását célzó program kidolgozására van szükség.

9. A piaci lakbérek mérséklése érdekében meg kell vizsgálni, hogy különböző adókedvezmények biztosításával miként lehet érdekeltté tenni a lakástulajdonosokat a reális bérleti-albérleti díjak kialakításában. A bérlők jogainak védelme más tekintetben is külön figyelmet érdemel. A hatályos szabályozások értelmében a bérlő bizonyos szempontból kiszolgáltatott a bérbe adónak. A családok hajléktalanságának megelőzésében is jelentős szerepet játszhat a bérlői jogok garanciáinak erősítése.

10. A lakhatási problémákat átfogóan kezelő lakástámogatási politika kidolgozása nagy nehézségekbe ütközik, ha nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű információ az érintettekről és körülményeikről. Ebből adódóan mindenképpen időszerű célzott kutatásokat végezni a hajléktalanság által veszélyeztetett, illetve állandó bejelentett lakcímmel sehol nem rendelkező családok számának, szociológiai jellemzőinek, a hajléktalanság társadalmi következményeinek pontos megismerésére, valamint az elmúlt években bevezetett preventív célú programok és intézkedések hatásvizsgálatára, a hajléktalansággal kapcsolatos közvetlen és közvetett költségek elemzésére. A krízishelyzetek ismétlődésének megállítása érdekében a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézetben ki kell alakítani a hajléktalansággal és ezen belül a családok hajléktalanságával foglalkozó országos és egységes monitoring rendszert és központi adatbázist, melyeknek kapcsolódniuk kell más hasonló társadalmi-szociális célból létrehozott adatrendszerekhez. Az adatbázis alapján országosan és helyi szinten is tervezni lehetne például a krízisotthonok férőhelyszámát, kapacitását.

A pontos adatok ismeretében kell elkészíteni a családok hajléktalanságának megelőzését szolgáló konkrét feladattervet.

11. A családok hajléktalanná válásának tárgykörére vonatkozó jogszabályok áttekintése alapján javaslatot kell tenni a szükséges - az összehangolt, a hajléktalansági problémát megfelelő módon kezelő - jogszabályi módosításokra.

12. A családok hajléktalanná válásának megelőzésében, illetőleg a probléma kezelésében kulcsfontosságú szerepet játszanak az önkormányzatok. Éppen ezért mindenképpen indokolt az első megteendő lépések között feltüntetni az önkormányzatok érdekeltségi rendszerének megteremtésére vonatkozó javaslatot. Meg kell vizsgálni, hogy az önkormányzatok hogyan hajtják végre a törvények által meghatározott szociális alapellátási kötelezettségeiket, továbbá mindent meg kell tenni az önkormányzatok és az általuk fenntartott szociális és gyermekjóléti intézmények közötti érdekütközések felszámolására, valamint a Gyvt.-ben rögzített gyermeki jogok és érdekek törvényi biztosítékainak garantálására.

13. Meg kell vizsgálni, hogy az önkormányzatok milyen, az országon belüli mobilitást lehetővé tevő megoldásokat tudnak kidolgozni (pl. letelepedési támogatás, önkormányzati lakások formájában) a hajléktalanság kezelése érdekében.

14. A kilakoltatásokkal érintett családokban élő gyermekekről való gondoskodás, jogaik és érdekeik védelme, valamint a gyermekjóléti szolgálat kellő időben történő tájékoztatása végett indokolt javaslatot készíteni az ide vonatkozó jogszabályok módosítására. Sürgős rendezésre szorul és prioritást élvez ezen belül a hatásköri, illetékességi kérdések tisztázása, rögzítése.

15. A családok hajléktalanná válását megelőző és a hajléktalanná vált családok elhelyezéséről gondoskodó krízisotthonok, családsegítő szolgáltatások és gyermekjóléti ellátások fejlesztésének hatékony eszköze a pályázatok kiírása. A pályázatok kiírása során célszerű előnyben részesíteni a nem intézményi elhelyezést jelentő ellátási formákat, így a civil szervezetek, az egyházak, a közüzemi szolgáltatók képviseletei, az önkormányzatok és a kisebbségi önkormányzatok által bérelt lakásokat, valamint az erre a célra épített albérlők házait.

16. A jogvédelemmel, a hajléktalan ellátással foglalkozó civil és szakmai szervezetek valamint az önkormányzatok képviseleteinek bevonásával javaslatot kell kidolgozni arra, hogy

a) miként előzhető meg és kezelhető az önkényes lakásfoglalás mint a lakásszerzés nem törvényes formája,

b) a családok hajléktalanná válása kapcsán miként érvényesíthetőek a hajléktalanság által fenyegetett családok jogai,

c) milyen garanciák szükségesek annak érdekében, hogy se a családok és a gyermekek szociális jogai, se a tulajdonhoz fűződő jogok ne sérüljenek,

d) milyen jogszabály-módosításra, illetve új jogszabály megalkotására van szükség e garanciák érvényesítésére.

17. Civil szervezetek bevonásával kommunikációs programot kell készíteni a családok hajléktalanná válása folyamatának és reális okainak megismertetésére, annak érdekében, hogy a problémakörrel kapcsolatos társadalmi előítéletek, kirekesztő megnyilvánulások csökkenthetőek legyenek.

Függelék a családok hajléktalanságának megelőzéséről szóló jelentéshez

1. sz. tábla

A lakásfenntartási kiadások aránya a teljes jövedelemhez viszonyítva

a háztartás nagysága szerint 1998-ban

Közös háztartásban együttélők száma

A lakásfenntartási kiadások aránya a teljes jövedelemhez viszonyítva

(%)

1 fős

48

2 fős

50

3 fős

47

4 fős

41

5 és több fős

38

2. sz. tábla

A teljes városi háztartások és a lakásfenntartási támogatásban részesülő háztartások
háztartástípusonként 1996-ban és 1998-ban

Háztartástípus

Lakásfenntartási támogatásban részesülő városi népesség
(%)

Teljes városi népesség
(%)

60 év alatti egyedülállók

15,9

13,4

60 év feletti egyedülállók

23,9

14,8

60 év alatti házaspárok

5,9

9,7

60 év feletti házaspárok

3,2

9,9

házaspár + 1 gyerek

8,7

14,3

házaspár + 2 gyerek

10,3

13,8

házaspár + 3 és több gyerek

5,1

3,5

1 szülő + 1 gyerek

11,5

6,4

1 szülő + 2 és több gyerek

9,3

3,5

több családos

2,0

2,2

egyéb

4,0

8,4

Forrás: Monostori Judit: Lakásfenntartási támogatás a városokban (Esély 2000/3.)

3. sz. tábla

Lakásfenntartási támogatást biztosító települések száma régiónként 2000-ben

Régió

Településszám

Százalékos arány

Közép-Magyarország

99

10,7%

Közép-Dunántúl

155

16,8%

Nyugat-Dunántúl

97

10,5%

Dél-Dunántúl

134

14,5%

Észak-Magyarország

158

17,1%

Észak-Alföld

156

16,9%

Dél-Alföld

125

13,5%

Összesen

924

100%

Forrás: Szociális Statisztikai Közlemények, KSH 2002.

4. sz. tábla

Lakásfenntartási támogatást igénybe vevők száma és a lakásfenntartási támogatás egy főre jutó összege településnagyság-kategóriánként 2000-ben

Településnagyság (fő)

Lakásfenntartási támogatást igénybe vevők száma

Lakásfenntartási támogatás egy főre jutó éves összege

500 és annál kevesebb

4870

7.366

500-999

5363

7.892

1.000-1.999

10152

6.909

2.000-4.999

17884

6.989

5.000-9.999

15975

10.150

10.000-19.999

35240

14.152

20.000-49.999

34413

19.274

50.000-99.999

19653

24.423

100.000-

53482

27.550

Összesen

197032

 

Forrás: Szociális Statisztikai Közlemények KSH, 2002.

5. sz. tábla

Lakásfenntartási támogatásban részesülők

Év

Támogatott személyek száma

(fő)

Támogatásra felhasznált összeg (eFt)

1993.

54.437

489.006

1994.

82.436

1.014.172

1995.

234.727

1.331.706

1996.

236.559

3.004.129

1997.

296.280

3.698.197

1998.

268.721

3.881.190

1999.

211.876

3.654.433

2000.

197.032

3.550.882

Forrás: ESZCSM Családpolitikai Főosztály

6. sz. tábla

Családok Átmeneti Otthonainak (CSÁO-k) megoszlása megyénként (fenntartó, típus szerint)

 

Főváros / megye

Engedélyezett férőhely
szülő+gyermek

CSÁO-k száma (db)

Önkormányzati

Ebből Civil

Egyházi

Családos

Anyás

1

Főváros

685

28

3

24

1

23

5

2

Baranya

46

3

2

1

 

2

1

3

Bács-Kiskun

176

5

4

1

 

4

1

4

Békés

66

3

2

 

1

2

1

5

Borsod-A-Z

141

5

2

1

2

1

4

6

Csongrád

99

4

4

   

1

3

7

Fejér

20

1

1

     

1

8

Győr-M-Sopron

32

2

1

1

 

1

1

9

Hajdú-Bihar

143

4

1

3

 

3

1

10

Heves

50

2

1

1

 

2

 

11

Jász-Nk-Szolnok

80

2

 

1

1

2

 

12

Komárom-Eszt.

32

1

1

   

1

 

13

Nógrád

30

1

 

1

 

1

 

14

Pest

146

5

1

4

 

2

3

15

Somogy

61

3

1

1

1

 

3

16

Szabolcs-Sz-B

160

7

2

1

4

3

4

17

Tolna

39

3

1

2

 

1

2

18

Vas

0

0

         

19

Veszprém

64

3

3

   

3

 

20

Zala

80

2

 

2

 

2

 
 

Összesen

2150

84

30

44

10

54

30

7. sz. tábla

Családok Átmeneti Otthonainak (CSÁO-k) száma településtípusonként (2001.)

 

Összes

Fenntartó szerint (db)

Befogadás típusa szerint

Település típus

CSÁO-k száma

Civil

Önkorm.

Egyházi

Családos

Anyás

FŐVÁROS

28

24

3

1

23

5

MJV

26

13

10

3

13

13

VÁROS

24

4

17

3

16

8

KÖZSÉG

6

3

 

3

2

4

ÖSSZESEN

84

44

30

10

54

30

8. sz. tábla

Családok Átmeneti Otthonainak megoszlása településtípusonként (2001.)

 

Összes

Fenntartó szerinti megoszlás (%)

Befogadás típusa szerint

Településtípus

%

Civil

Önkorm.

Egyházi

Családos

Anyás

FŐVÁROS

33,3

85,7

10,7

3,6

82,1

17,9

MJV

30,9

50,0

38,5

11,5

50,0

50,0

VÁROS

28,6

16,0

72,0

12,0

66,6

32,0

KÖZSÉG

7,2

50,0

 

50,0

33,3

66,7

ÖSSZESEN

100

52,3

35,7

12,8

64,3

35,7