T/1318/60.

Az Országgyűlés

Költségvetési és pénzügyi
bizottságának

Alkotmány- és igazságügyi
bizottságának

Gazdasági bizottságának

a j á n l á s a

az egyes pénz- és tőkepiaci tárgyú törvények módosításáról szóló T/1318. számú törvényjavaslat

r é s z l e t e s

vitájához

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés a Költségvetési és pénzügyi bizottsága (továbbiakban: Költségvetési bizottság) - első helyen kijelölt bizottságként, Alkotmány- és igazságügyi bizottsága (továbbiakban: Alkotmányügyi bizottság) valamint a Gazdasági bizottsága megvitatta az egyes pénz- és tőkepiaci tárgyú törvények módosításáról szóló, T/1318. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/1318/3-59. számú módosító javaslatokat.

Megjegyzés: A törvényjavaslat szövegéből elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettől eltérő jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévő képviselők egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerűen megváltoznak a törvényjavaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történő külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b/ pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fűzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló törvényjavaslat esetén az ajánlás-tervezet akkor tartalmaz utalást a HSZ. 94. § (3) bekezdésére, ha a benyújtott módosító javaslat a módosítandó törvény törvényjavaslattal nem érintett §-ára vonatkozik, és ezért a módosító javaslat házszabályszerűségéről bizottsági döntés szükséges.
Az ajánlás abban az esetben tartalmazza a fenti joghelyre történő utalást, ha az első helyen kijelölt bizottság megállapítja, hogy a módosító javaslat ellentétes a HSZ. 94. § (3) bekezdésében foglaltakkal.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselő által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselő által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerű dönteni.

Azokat a módosító javaslatokat, amelyek egy gépelt oldalnál hosszabb szövegrész elhagyására tesznek javaslatot, terjedelmi okokból csak a jogszabályhelyre történő hivatkozással tesszük közzé.

    1. Szabó Lajos, Gőgös Zoltán és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 17. §-át új (1) bekezdéssel - a Hpt. 54. § (1) bekezdés c) pontja - kiegészíteni javasolják (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):
    2. "17. § (1) A Hpt. 54. §-a (1) bekezdésének c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

      [Nem jelenti a banktitok sérelmét]

      c) a pénzügyi intézmény, a kizárólag garanciavállalással, készfizető kezesség nyújtással foglalkozó jogi személy, befektetési társaság és a Diákhitel Központ (a továbbiakban együtt: hiteladat-szolgáltató) részéről az általuk működtetett központi hitelinformációs rendszernek, illetve e rendszerből a hiteladat-szolgáltatónak a (2)-(10) bekezdésben meghatározott és a rendszer szabályainak megfelelő adatszolgáltatás,"

      Indokolás: Lásd a T/1318/28. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    3. Dr. Latorcai János és Bernáth Ildikó képviselők a törvényjavaslat 19. §-át új (2) bekezdéssel - Hpt. 66. § (4) bekezdése - kiegészíteni javasolják (a módosító javaslat elfogadása esetén a 19. § eredeti szövege az (1) bekezdés jelölést kapja):
    4. "19. § (1) A Hpt. 66. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

      (4) A felügyelő bizottság előzetes egyetértése szükséges a belső ellenőrzési szervezet vezetői és alkalmazottai foglalkoztatásának létesítésével, megszüntetésével kapcsolatos döntések meghozatalához, valamint díjazásuk megállapításához.

      (2) A Hpt. 67. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

      (9) A belső ellenőrzési szervezeti egység vezetésével, illetőleg ha a pénzügyi intézmény csak egy belső ellenőrt alkalmaz, akkor a belső ellenőrzési feladatok ellátásával csak olyan személy bízható meg, aki

      a) a 68. § (3) bekezdésben meghatározott szakirányú felsőfokú iskolai végzettséggel 2004. december 31-ig rendelkezik, és legalább hároméves szakmai gyakorlata van."

      Indokolás: Lásd a T/1318/47. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    5. Göndör István képviselő a törvényjavaslatot új 20. §-sal - Hpt. 67. § (9) bekezdése a) pont - kiegészíteni javasolja (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):
    6. "20. § A Hpt. 67. §-a (9) bekezdésének a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

      [A belső ellenőrzési szervezeti egység vezetésével, illetőleg ha a pénzügyi intézmény csak egy belső ellenőrt alkalmaz, akkor a belső ellenőrzési feladatok ellátásával csak olyan személy bízható meg, aki]

      "a) a 68. § (3) bekezdésében meghatározott szakirányú felsőfokú iskolai végzettséggel, illetőleg mérlegképes könyvelői szakképesítéssel és legalább hároméves szakmai gyakorlattal rendelkezik,""

      Indokolás: Lásd a T/1318/41. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    7. Dr. Steiner Pál képviselő a törvényjavaslat új 20. §-ában a Hpt. 68. § (1) bekezdése c) pontját a következő 5. ponttal kiegészíteni javasolja:
    8. "20. § A Hpt. 68. § (1) bekezdés c) pontja a következő 5. ponttal egészül ki:

      [rendelkezik]

      5. azonos típusú pénzügyi intézménynél szerzett tizenöt éves szakmai és tíz éves vezetői gyakorlattal."

      Indokolás: Lásd a T/1318/36. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    9. Dr. Latorcai János és Bernáth Ildikó képviselők a törvényjavaslatot új 25. §-sal - Hpt. 89. § (5) bekezdése - kiegészíteni javasolják (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):
    10. "25. § A Hpt. 89. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

      89. § (5) A levelező hitelintézetnél a levelezett hitelintézet által elhelyezett betétek összegének - ide nem értve a kötelező jegybanki tartalék összegét - minimum 20 %-át köteles likvid eszközben tartani."

      Indokolás: Lásd a T/1318/50. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    11. Dr. Dancsó József képviselő a törvényjavaslat 27. § (1) bekezdésének - Hpt. 101. § (1) bekezdés - az elhagyását javasolja (a módosító javaslat elfogadása esetén a §-on belül a bekezdés számozása feleslegessé válik):
    12. "[27. § (1) A Hpt. 101. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

      101. § (1) Az Alap a kártalanításra jogosult személy részére a befagyott betét tőke- és kamatösszegét személyenként és hitelintézetenként összevontan legfeljebb hárommillió forint összeghatárig fizeti ki kártalanításként. Devizabetét esetén a kártalanítás összegének, valamint az e bekezdés szerinti összeghatárnak a megállapítása - a kifizetés időpontjától függetlenül - a betét befagyása napján érvényes hivatalos devizaárfolyamon történik. Az Alap által fizetett kártalanítás mértéke egymillió forint összeghatárig száz százalék, egymillió forint összeghatár felett egymillió forint és az egymillió forint feletti rész kilencven százaléka.]"

      Indokolás: Lásd a T/1318/38. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    13. Dr. Latorcai János és Bernáth Ildikó képviselők a törvényjavaslat 35. §-át új (1) bekezdéssel - Hpt. 128/D. § (2) bekezdése k) pont - kiegészíteni javasolják (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):
    14. "(1) A Hpt. 128/D. §-ának (2) bekezdése egy új k) ponttal egészül ki.

      /(2) A létesítő okiratban meg kell határozni:/

      k) az önkéntes alap által a betétbiztosítás, illetve az intézményvédelem keretében alkalmazható intézkedéseket.

      A Költségvetési bizottság - mint első helyen kijelölt bizottság - döntése szerint a módosító javaslat a Házszabály 94. § (3) bekezdésére tekintettel nem házszabályszerű.

      Indokolás: Lásd a T/1318/59. számú módosító javaslat indokolását.

    15. Dr. Latorcai János és Bernáth Ildikó képviselők a törvényjavaslat 35. §-át új (3) bekezdéssel - Hpt. 129. § (3) bekezdése - kiegészíteni javasolják:
    16. "(3) A Hpt. 129. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul, illetve egy új (4) bekezdéssel egészül ki, továbbá a korábbi (4) bekezdés számozása (5) bekezdésre változik:

      (3) Az intézményvédelmi alap a létesítő okiratában meghatározott feladatai ellátása érdekében jogosult - a tagintézettel, illetve annak tulajdonosával kötött támogatási szerződés keretében - a tagintézet részére

      a) szakmai segítséget nyújtani,

      b) kezességet, illetve garanciát vállalni, amennyiben látható, hogy a tagintézetnél bekövetkezett események átmeneti jellegűek és rövidtávon önerőből is helyreállíthatók a jelen törvényben meghatározott működési feltételek,

      c) tőkejuttatást adni, valamint

      d) kölcsönt nyújtani.

      (4) Az intézményvédelmi alap a jelen törvényben meghatározott működési feltételek megsértésének megakadályozása érdekében, az alapító okiratában meghatározott alapfeladatain belül, a válságmegelőző és - elhárító tgevékenységének ellátásához kapcsolódó - a tagintézetek, és/vagy az intézményvédelmi alap kizárólagos tulajdonlása mellett működő - társaságok közreműködését is jogosult igénybe venni."

      A Költségvetési bizottság - mint első helyen kijelölt bizottság - döntése szerint a módosító javaslat a Házszabály 94. § (3) bekezdésére tekintettel nem házszabályszerű.

      Indokolás: Lásd a T/1318/57. számú módosító javaslat indokolását.

    17. Szabó Lajos, Gőgös Zoltán és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 36. §-át új (1) bekezdéssel - Hpt. 139. § (3) bekezdése - kiegészíteni javasolják (a módosító javaslat elfogadása esetén a 36. § eredeti szövege a (2) bekezdés jelölést kapja):
    18. "36. § (1) A Hpt. 139. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

      (3) A pénzügyi intézmények által fizetett éves felügyeleti díj a pénzügyi intézmény mérlegfőösszegének háromtized ezreléke, kiegészítő pénzügyi szolgáltatást nyújtó - pénzügyi intézménynek nem minősülő - vállalkozás által fizetett éves felügyeleti díj évi hatvanezer forint, a 3. § (1) bekezdésének h) pontjában meghatározott, a 2. számú melléklet I. fejezet 12. pont a) alpontja szerinti ügynöki tevékenységet végző vállalkozás által fizetett éves felügyeleti díj évi százezer forint, melyet negyedéves részletekben, a negyedévet követő hónap huszadik munkanapjáig kell a Felügyelet számlájára átutalni."

      Indokolás: Lásd a T/1318/31. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    19. Dr. Latorcai János és Bernáth Ildikó képviselők a törvényjavaslat 41. §-át - a Hpt. 151. § (6) bekezdése - új (4) bekezdéssel kiegészíteni javasolják:
    20. "(4) A Hpt. 151. §-a kiegészül egy új (6) bekezdéssel:

      "(6) A Felügyeletnek 180 napig nem kell intézkednie, ha a hitelintézet jelen törvény rendelkezései szerint létrehozott önkéntes intézményvédelmi alap tagja és az intézményvédelmi alap a 129. § (3) bekezdésének b) pontjában meghatározott kezesség, vagy garancia vállalásával biztosítja a jelen törvényben meghatározott működési feltételek meglétét.""

      Indokolás: Lásd a T/1318/55. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    21. Farkas Imre és Podolák György képviselők a törvényjavaslat 41. §-át - a Hpt. 151. § (6) bekezdése - új (4) bekezdéssel kiegészíteni javasolják:
    22. "(4) A Hpt. 151. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

      "(6) A Felügyeletnek 180 napig nem kell intézkednie, ha a hitelintézet jelen törvény rendelkezései szerint létrehozott önkéntes intézményvédelmi alap tagja és az intézményvédelmi alap a 129. § (3) bekezdésének b) pontjában meghatározott kezesség, vagy garancia vállalásával biztosítja a jelen törvényben meghatározott működési feltételek meglétét.""

      Indokolás: Lásd a T/1318/4. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    23. Dr. Latorcai János és Bernáth Ildikó képviselők a törvényjavaslat 55. § (1) és (3) bekezdésének - Hpt. 216. §-ának (1) és (3) bekezdés - az elhagyását javasolja (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):
    24. "55. § [(1) A Hpt. 216. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

      "216. § (1) Szövetkezeti formában működő pénzügyi vállalkozást legalább tizenöt tag, szövetkezeti hitelintézetet legalább kétszáz tag alapíthat, illetve működtethet."

      (3) A Hpt. 216. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a § eredeti (3) bekezdésének jelölése (4) bekezdésre változik:

      (3) Szövetkezeti hitelintézet jegyzett tőkéjében egy tulajdonosnak a közvetett és közvetlen tulajdoni hányada (részesedése) - a Magyar Állam, a feladatkörében eljáró önkéntes intézményvédelmi alap, valamint az Országos Betétbiztosítási Alap kivételével - nem lehet több tizenöt százaléknál.]"

      Indokolás: Lásd a T/1318/58. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    25. Farkas Imre és Podolák György képviselők a törvényjavaslat 55. § (1) bekezdésében a Htp. 216. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
    26. /55. § (1) A Hpt. 216. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:/

      "216. § (1) Szövetkezeti formában működő pénzügyi vállalkozást legalább tizenöt tag[, szövetkezeti hitelintézetet legalább kétszáz tag] alapíthat, illetve működtethet."

      Indokolás: Lásd a T/1318/5/1. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    27. Dr. Latorcai János és Bernáth Ildikó képviselő a törvényjavaslat 55. § (1) bekezdésében Htp. 216. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
    28. /55. § (1) A Hpt. 216. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:/

      "216. § (1) Szövetkezeti formában működő pénzügyi vállalkozást és szövetkezeti hitelintézetet legalább tizenöt tag[, szövetkezeti hitelintézetet legalább kétszáz tag] alapíthat, illetve működtethet."

      Indokolás: Lásd a T/1318/3/1. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    29. Dr. Dancsó József képviselő a törvényjavaslat 55. § (2) bekezdésének - Hpt. 216. § (2) bekezdése -az elhagyását javasolja (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):
    30. "[(2) A Hpt. 216. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

      "(2) Szövetkezeti hitelintézetnek természetes és jogi személyek lehetnek a tagjai, a jogi személyek száma azonban nem haladhatja meg a tagok számának egyharmadát."]"

      Indokolás: Lásd a T/1318/40. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    31. Farkas Imre és Podolák György képviselők a törvényjavaslat 55. § (3) bekezdésének - a Htp. 216. § (3) bekezdése - az elhagyását javasolják:
    32. "[(3) A Hpt. 216. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a § eredeti (3) bekezdésének jelölése (4) bekezdésre változik:

      (3) Szövetkezeti hitelintézet jegyzett tőkéjében egy tulajdonosnak a közvetett és közvetlen tulajdoni hányada (részesedése) - a Magyar Állam, a feladatkörében eljáró önkéntes intézményvédelmi alap, valamint az Országos Betétbiztosítási Alap kivételével - nem lehet több tizenöt százaléknál.]"

      Indokolás: Lásd a T/1318/3/2. valamint a T/1318/5/2. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    33. Dr. Latorcai János és Bernáth Ildikó képviselők a törvényjavaslat 56. §-ának - a Hpt. 216/A. § (2) bekezdése - a következő módosítását javasolják:
    34. /56. § A Hpt. a 216. §-t követően a következő 216/A. §-sal egészül ki:/

      "(2) Ha a tagsági jogviszony a tag halálával, a jogi személy megszűnésével vagy kilépéssel, kizárással szűnik meg, legfeljebb a megszűnést követő második éves beszámolót megállapító közgyűlés (küldöttgyűlés) napjától számított harmincadik napig meghosszabbítható a részjegy összegének visszafizetése[, ha ennek következtében a szövetkezeti hitelintézet saját tőkéje, szavatoló tőkéje, illetőleg fizetőképességi mutatója nem érné el az e törvényben meghatározott minimális követelményt]."

      Indokolás: Lásd a T/1318/49. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    35. Farkas Imre és Podolák György képviselők a törvényjavaslat 56. §-ának - a Hpt. 216/A. § (2) bekezdése - a következő módosítását javasolják:
    36. /56. § A Hpt. a 216. §-t követően a következő 216/A. §-sal egészül ki:/

      "(2) Ha a tagsági jogviszony a tag halálával, a jogi személy megszűnésével vagy kilépéssel, kizárással szűnik meg, legfeljebb a megszűnést követő második éves beszámolót megállapító közgyűlés (küldöttgyűlés) napjától számított harmincadik napig [meghosszabbítható] mindenféle külön intézkedés nélkül meghosszabbodik a részjegy összegének visszafizetése, ha ennek következtében a szövetkezeti hitelintézet saját tőkéje, szavatoló tőkéje, illetőleg fizetőképességi mutatója nem érné el az e törvényben meghatározott minimális követelményt."

      Indokolás: Lásd a T/1318/6. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    37. Dr. Latorcai János és Bernáth Ildikó képviselők a törvényjavaslat 58. §-át új (2) bekezdéssel - Hpt. 228. § (4) bekezdése - kiegészíteni javasolják (a módosító javaslat elfogadása esetén az 58. § eredeti szövege az (1) bekezdés jelölést kapja):
    38. "(2) A Hpt. 228. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

      (4) A szövetkezeti hitelintézet saját tőkéjének legkésőbb 1999. december 31-ig kell érnie a negyvenmillió forintot, 2001. december 31-ig a hatvanmillió forintot, 2003. december 31-ig a százmillió forintot, 2006. december 31-ig a kettőszáz millió forintot, 2007. december 31-ig a kettőszázötven millió forintot."

      Indokolás: Lásd a T/1318/56. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz.egyharmada sem támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    39. Dr. Latorcai János és Bernáth Ildikó képviselők a törvényjavaslat 61. §-ában a Hpt. 2. számú melléklete 10.1 pontja b) pontjának a következő módosítását javasolja:
    40. /61. § A Hpt. 2. és 4. számú melléklete az e törvény 1. számú mellékletében foglaltak szerint módosul./

      "A Hpt. 2. számú melléklete 10.0 pontjának h) alpontja az alábbiak szerint módosul:

      Kockázat illetve kockázatvállalás: más hitelintézeteknél elhelyezett betét, ide nem értve a jegybanki kötelező tartalék előírását a levelező bankon keresztül teljesítő hitelintézetek által elhelyezett kötelező tartalék összegét, valamint a levelezett hitelintézet által a levelező hitelintézetnél elhelyezett betét összegét."

      Indokolás: Lásd a T/1318/48. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    41. Szabó Lajos, Gőgös Zoltán és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslatot új 71. §-sal - Tpt. 3. § (1) bekezdése - kiegészíteni javasolják (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):
    42. "71. § A Tpt. 3. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

      "3. § (1) Az MNB, a Kincstár és az ÁKK Rt. tekintetében a 91-97. §, a 106-107. §, a 172. §, a 175-181. §, a 199. §-ának (1) bekezdése, a 364. §-ának (2) bekezdése, valamint a 399-406. § rendelkezéseit nem kell alkalmazni.""

      Indokolás: Lásd a T/1318/23. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    43. Kovács Tibor és Podolák György képviselők a törvényjavaslat 86. §-ának - a Tpt. 43. §-a - a következő szerkezeti és tartalmi módosítását javasolják:
    44. /86. § A Tpt. a 43. §-t követően a következő címmel és 43/A. §-sal egészül ki:

      "Az értékpapírok tőzsdei bevezetése/

      "43/A. § (1) Az értékpapírok tőzsdei bevezetéséhez a Felügyelet engedélye szükséges. A kibocsátó a teljes értékpapír-sorozatra vonatkozó tőzsdei bevezetési engedély iránti kérelmet a nyilvános forgalomba hozatal és a tájékoztató közzétételének engedélyezésére irányuló kérelmével együtt vagy azt követően, önálló kérelem formájában nyújtja be a Felügyelethez.

      (2) A nyilvános forgalomba hozatal és a tájékoztató közzétételének együttes engedélyezésére irányuló kérelem esetén tőzsdei bevezetési engedélyt a Felügyelet a tájékoztató közzétételének engedélyezésével adja meg a tájékoztatóra, illetve az egyszerűsített tájékoztatóra vonatkozó rendelkezések szerint. [Tőzsdei bevezetési engedélykérelem esetében a tájékoztatónak, illetve az egyszerűsített tájékoztatónak az e törvény 3. számú mellékletének IV. részében, illetve a 4. számú mellékletének f) pontjában felsorolt kötelező tartalmi elemeket is tartalmaznia kell.] Ebben az esetben a tájékoztatónak, illetve az egyszerűsített tájékoztatónak az e törvény 3. számú mellékletének IV. részében, illetve a 4. számú mellékletének f) pontjában felsorolt kötelező tartalmi elemeket is tartalmaznia kell.

      (3) A tájékoztató jóváhagyását követően benyújtott önálló kérelem esetén a kérelemnek kell az e törvény 3. számú mellékletének IV. részében, illetve a 4. számú mellékletének f) pontjában felsorolt kötelező tartalmi elemeket tartalmaznia. A tőzsdei bevezetés tárgyában hozott határozatát a Felügyelet a kérelem benyújtásától számított 15 napon belül, írásban adja meg a kibocsátónak.

      (4) Amennyiben a kibocsátó kibocsátási program keretében hoz forgalomba értékpapírt, a kibocsátó a programhoz a törvény 27-29. § alapján készített tájékoztató Felügyelet általi jóváhagyásával egy időben kérelmezheti a jóváhagyást a program keretében kibocsátásra kerülő értékpapír-sorozatok tekintetében. Ebben az esetben a törvény 3. számú mellékletének IV. részében, illetve a 4. számú mellékletének f) pontjában felsorolt kötelező tartalmi elemeket a törvény 31. § (3) pontjában meghatározott tájékoztatásnak kell tartalmaznia. A tőzsdei bevezetési engedélyt ebben az esetben a Felügyelet a tájékoztató közzétételének engedélyezésével adja meg a tájékoztatóra, illetve az egyszerűsített tájékoztatóra vonatkozó rendelkezések szerint.

      (5) Amennyiben a kibocsátási program engedélyeztetésekor a kibocsátó a tőzsdei bevezetés felügyeleti engedélyezését nem kérelmezi, úgy a kibocsátási program keretében kibocsátásra kerülő értékpapír-sorozatok tekintetében a kibocsátó önálló kérelemmel fordulhat a Felügyelethez, amelyre a jelen § (3) bekezdésében foglalt eljárási szabályok az irányadóak.

      (6) A Felügyelet tőzsdei bevezetési engedélyével rendelkező értékpapír-sorozat tényleges tőzsdei bevezetéséről és a kereskedés megkezdéséről a tőzsde a saját szabályai alapján dönt."

      Indokolás: Lásd a T/1318/7. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    45. Kovács Tibor és Podolák György képviselők a törvényjavaslat 88. § (1) bekezdésében a Tpt. 52. § (5) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
    46. /88. § (1) A Tpt. 52. §-ának (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:/

      "(5) A kibocsátó köteles biztosítani, hogy a befektetők az éves és féléves gyorsjelentést, valamint az éves jelentést megtekinthessék. A kibocsátó legkésőbb az üzleti év, illetve a félév végét követő negyvenöt napon belül, illetve az üzleti év végét követő százhúsz napon belül a 37. § (5) bekezdésében meghatározott helyen közleményben köteles közzétenni a gyorsjelentések, illetve az éves jelentés elkészültének tényét, közzétételének és megtekintésének helyét és idejét. A gyorsjelentések illetve az éves jelentés megtekintését a közlemény megjelenésétől számított legkésőbb hét nap elteltével kell lehetővé tenni. A gyorsjelentéseket, továbbá az éves jelentésnek legalább a gyorsjelentések tartalmával megegyező kivonatát a közlemény megjelenésétől számított hét napon belül kell közzétenni elektronikusan elérhető formában legalább a kibocsátó honlapján és a 37. § (5) bekezdés[ében] b) pontjában meghatározott helyen. A gyorsjelentéseknek, továbbá az éves jelentésnek legalább az eredmény kimutatást és mérleget tartalmazó részét a 37. § (5) bekezdésében meghatározott nyomtatott formában is közzé kell tenni."

      Indokolás: Lásd a T/1318/8. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    47. Szabó Lajos, Gőgös Zoltán és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslatot új 112. §-sal - a Tpt. 120. § (1) és (3) bekezdése - kiegészíteni javasolják (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):
    48. "112. § (1) A Tpt. 120. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

      "(1) A befektetési szolgáltató, illetőleg az árutőzsdei szolgáltató összes saját számlás ügyletéről, megbízási szerződéséről, illetőleg megbízásáról egységes folyamatos időrendi nyilvántartást vezet."

      (2) A Tpt. 120. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

      "(3) A befektetési szolgáltató, illetőleg az árutőzsdei szolgáltató e törvény hatálya alá tartozó tevékenységéhez kapcsolódó nyilvántartásait - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik - a szerződés teljesítésétől, illetve megszűnésétől számított nyolc évig köteles megőrizni.""

      Indokolás: Lásd a T/1318/24. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    49. Göndör István képviselő a törvényjavaslat 114. §-ában a Tpt. 134. §-a bevezető szövegének a következő módosítását javasolja:
    50. /114. § A Tpt. 134. §-ának bevezető szövegrésze helyébe a következő rendelkezés lép:/

      "A portfolió-kezelő vezető [állású személye] tisztségviselője, illetve a befektetési döntéshozatalban, végrehajtásban résztvevő alkalmazottja nem lehet közvetlenül a portfolió-kezeléshez kapcsolódó területen tevékenykedő alkalmazott személy"

      Indokolás: Lásd a T/1318/45. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    51. Szabó Lajos, Gőgös Zoltán és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 116. §-át új (2) bekezdéssel - Tpt. 136. § (4) bekezdése - kiegészíteni javasolják (a módosító javaslat elfogadása esetén a 116. § eredeti szövege az (1) bekezdés jelölést kapja):
    52. "(2) A Tpt. 136. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

      "(4) Portfolió-kezelő a kezelt portfolió javára nem köthet ügyletet - a fél évnél rövidebb lejáratú állampapaírok kivételével - elismert értékpapírpiacra be nem vezetett befektetési eszközre olyan vállalkozással, amelyben befolyásoló részesedéssel rendelkezik, vagy amely a portfolió-kezelőben befolyásoló részesedéssel rendelkezik.""

      Indokolás: Lásd a T/1318/26. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    53. Szabó Lajos, Gőgös Zoltán és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 120. § (2) bekezdésében a Tpt. 147. § (2) bekezdésének az elhagyását javasolják (a módosító javaslat elfogadása esetén a §-on belül a bekezdés számozása feleslegessé válik):
    54. "[(2) A Tpt. 147. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

      (3) A befektetési szolgáltató olyan nyilvántartást köteles vezetni, amelynek alapján egyértelműen elkülöníthetők a számlán a (2) bekezdésben említett összegek a még be nem fektetett összegektől.]"

      Indokolás: Lásd a T/1318/18. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    55. Szabó Lajos, Gőgös Zoltán és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 120. § (2) bekezdésének - Tpt. 147. § (2) bekezdése - az elhagyását javasolják (a módosító javaslat elfogadása esetén a §-on belül a bekezdés számozása feleslegessé válik):
    56. "[(2) A Tpt. 147. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

      (3) A befektetési szolgáltató olyan nyilvántartást köteles vezetni, amelynek alapján egyértelműen elkülöníthetők a számlán a (2) bekezdésben említett összegek a még be nem fektetett összegektől.]"

      Indokolás: Lásd a T/1318/18. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    57. Kovács Tibor és Podolák György képviselők a törvényjavaslat 123. §-ában a Tpt. 152. § (2) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
    58. /123. § A Tpt. 152. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:/

      "(2) Ha a részvénytársaságban történő tulajdonszerzés hatósági engedélyhez kötött vagy ha a részvénytársaság törvény rendelkezése alapján csak névre szóló részvényt bocsáthat ki, a részvényesi meghatalmazott kizárólag a részvényessel, illetve belföldi székhelyű részvénytársaság részvényeire kibocsátott másodlagos értékpapír esetén annak tulajdonosával (végső jogosulttal) együtt jegyezhető be a részvénykönyvbe."

      Indokolás: Lásd a T/1318/10. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    59. Kovács Tibor és Podolák György képviselők a törvényjavaslat 132. §-ának - a Tpt. 200. §-a - a következő módosítását javasolják:
    60. "132. § A Tpt. 200. §-ának b) és d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

      [Bennfentes személynek minősül:]

      b) a kibocsátóban huszonöt százalékot elérő vagy azt meghaladó közvetlen, illetőleg közvetett részesedéssel vagy szavazati joggal rendelkező jogi személynek, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságnak a vezető tisztségviselője és felügyelő bizottsági tagja, érdemi ügyintézője.

      d) a forgalomba hozatal, illetve a VII. fejezet szerinti nyilvános vételi ajánlat szervezésében közreműködő bármely szervezet érdemi ügyintézője, vezető tisztségviselője, továbbá ezen szervezetnek és a kibocsátónak a kibocsátásban és a forgalomba hozatalban közreműködő más alkalmazottja, aki munkavégzésével kapcsolatosan bennfentes információhoz jutott, a forgalomba hozatalt követő egy évig;"

      Indokolás: Lásd a T/1318/9. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    61. Göndör István képviselő a törvényjavaslat 133. §-ában a Tpt. 202. §. (1) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
    62. /133. § A Tpt. 202. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:/

      "202. § (1) A kibocsátónál vezető állású személy

      a) a tárgyévi mérleg fordulónapjától az éves beszámoló 37. § (5) bekezdésében meghatározott helyen történő közzétételéig terjedő időszakban (a nyilvános forgalomba hozatal esetét kivéve)

      [b) a Gt. 228. § (3) bekezdésében meghatározott közzétételt megelőző hatvan napon belül]

      c) amennyiben a kibocsátó féléves gyorsjelentést készít, a gyorsjelentés közzétételé[t]re előírt határidő utolsó napját megelőző [negyvenöt] harminc napon belül

      d) amennyiben a kibocsátó negyedéves gyorsjelentést készít, a gyorsjelentés közzétételé[t]re előírt határidő utolsó napját megelőző [harminc] 15 napon belül

      nem köthet ügyletet a kibocsátó által kibocsátott értékpapírra. A b) és c) pontok esetén megszűnik az ügyletkötés tilalma a gyorsjelentés 37. § (5) bekezdésében meghatározott helyen történő közzétételének napján. Ezt a szabályt kell alkalmazni a kibocsátóval munkaviszonyban álló dolgozók és a 200. § c) pontjában meghatározott személyek közül azokra, akik a mérlegkészítésben közreműködnek."

      Indokolás: Lásd a T/1318/44. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    63. Szabó Lajos, Gőgös Zoltán és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 137. §-ának - a Tpt. 209. § (2) bekezdés - az elhagyását javasolják (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):
    64. "[137. § A Tpt. 209. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

      (2) A befektetési vállalkozás és az árutőzsdei szolgáltató az ügyfeleit megillető pénzeszközöket saját pénzeszközeitől elkülönítve köteles kezelni. A befektetési vállalkozás a 147. §-ban meghatározott ügyfélszámlán levő pénzeszközt kizárólag banknál vagy elszámolóháznál vezetett letéti számlán tarthatja, de ebben az esetben is köteles biztosítani a saját és az ügyfelek tulajdonát képező pénzeszközök elkülönített kezelését.]"

      Indokolás: Lásd a T/1318/21. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    65. Szabó Lajos, Gőgös Zoltán és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 144. § (5) bekezdésének - Tpt. 222. § (6) bekezdés - az elhagyását javasolják:
    66. "[(5) A Tpt. 222. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a § jelenlegi (6)-(9) bekezdésének jelölése (7)-(10) bekezdésre változik:

      (6) Az Alap tagja által a tevékenység engedélyezésének évére vonatkozóan fizetendő díjat a tárgyév végi díjalap alapján megállapított éves díj háromszázhatvanötödének és az Alap által biztosított napok számának szorzata határozza meg.]"

      Indokolás: Lásd a T/1318/27. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    67. Göndör István képviselő a törvényjavaslat 152. §-ában a Tpt. 242. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
    68. /152. § A Tpt. 242. §-a (1) bekezdésének bevezető szövegrésze helyébe a következő szövegrész lép:/

      "A befektetési alapkezelő vezető [állású személye] tisztségviselője, illetve a befektetési döntéshozatalban, végrehajtásban résztvevő alkalmazottja nem lehet közvetlenül a befektetési alapkezeléshez kapcsolódó területen tevékenykedő alkalmazottja"

      Indokolás: Lásd a T/1318/46. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    69. Szabó Lajos, Gőgös Zoltán és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 159. §-ában a Tpt. 270/A. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
    70. /159. § A Tpt. a 270. §-t követően a következő 270/A. §-sal egészül ki:

      270/A. § (1) Az alapkezelő az általa kezelt befektetési alap részére nem vásárolhat /

      "(3) Az alapkezelő a kapcsolt vállalkozásai tulajdonában lévő befektetési eszközöket az általa kezelt nyilvános alapba nem helyezheti el, a nyilvános árjegyzéssel rendelkező értékpapírok és a fél évnél rövidebb lejáratú állampapírok kivételével, ideértve az elismert értékpapírpiacra bevezetett értékpapírokat."

      Indokolás: Lásd a T/1318/25. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    71. Göndör István képviselő a törvényjavaslat 163. §-át új (1) bekezdéssel - a Tpt. 278. § (2) bekezdése - kiegészíteni javasolja (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerűen változik):
    72. "(1) A Tpt. 278. § a következő (2) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a rendelkezés jelenlegi szövege (1) bekezdésre módosul:

      (2) Az elszámolóházi tevékenységet végző szervezet az e törvény hatálybalépésekor érvényben lévő szerződéseit 2003. december 31-ig köteles átalakítani a Tpt. - e törvény 184. §-ával módosított - 337. §-ának (1) bekezdésének megfelelően."

      Indokolás: Lásd a T/1318/43. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    73. Szabó Lajos, Gőgös Zoltán és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 172. §-ban a Tpt. 299. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
    74. /172. § A Tpt. 299. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:/

      "(3) Tőzsde árualapú ügyletek, deviza valamint határidős kamatláb ügyeletek kereskedése esetén legalább egyszázötven millió, egyéb tőzsdei termék kereskedése esetén legalább ötszázmillió forint pénzben befizetett alaptőkével (jegyzett tőkével) alapítható."

      Indokolás: Lásd a T/1318/17. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    75. Dr. Dancsó József képviselő a törvényjavaslat 175. §-ának - a Tpt. 307. § (1) és (3) bekezdése - az elhagyását javasolja (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):
    76. "[175. § (1) A Tpt. 307. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

      "307. § (1) Zártkörű részvénytársaságként működő tőzsde alapító okirata előírhatja az egy tulajdonos által gyakorolható szavazati jog legmagasabb mértékét."

      (2) A Tpt. 307. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

      "(3) Köteles a Felügyelettől előzetesen engedélyt kérni, aki tőzsdében részesedést úgy kíván szerezni, vagy azt úgy kívánja módosítani, hogy közvetlen vagy közvetett tulajdoni részesedése vagy szavazati joga elérje a harminchárom, ötven, hatvanhat, hetvenöt, vagy a száz százalékos határértéket. A Felügyelet tulajdonszerzésre vonatkozó engedélye nem pótolja a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét."]"

      Indokolás: Lásd a T/1318/39. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. nem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    77. Göndör István képviselő a törvényjavaslat 184. §-ában a Tpt. 337. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
    78. /184. § A Tpt. 337. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:/

      "337. § (1) Az elszámolóházi tevékenységet végző szervezet a 334. §-ban, valamint a 335. § (4) bekezdésének b) pontjában meghatározott szolgáltatásokat tőzsdének, elszámolóházi tevékenységet végző szervezetnek, [klíringtagnak,] befektetési szolgáltatónak, e törvény szerinti értékpapír letéti őrzési, értékpapír letétkezelési, illetve értékpapír-számlavezetési tevékenységet végző szervezetnek, árutőzsdei szolgáltatónak, befektetési alapkezelőnek, [letétkezelőnek, és] törvény által meghatározott szervezett piac szereplőjének, valamint értékpapír kibocsátónak nyújthatja, ideértve a külföldi tőzsdét, a külföldi elszámolóházi és központi értéktári tevékenységet végző szervezetet, [klíringtagot, befektetési szolgáltatót, árutőzsdei szolgáltatót, befektetési alapkezelőt, letétkezelőt] és a külföldi értékpapír kibocsátót [is]. Külföldi értékpapír kibocsátó számára szolgáltatás kizárólag az általa kibocsátott értékpapír vonatkozásában nyújtható, ide nem értve a magyar értékpapírra külföldön kibocsátott másodlagos értékpapírt. Befektetési alapkezelő számára szolgáltatás kizárólag az általa kezelt befektetési jegy vonatkozásában nyújtható. A központi értéktári tevékenység végzésére kijelölt elszámolóházi tevékenységet végző szervezet szolgáltatásokat nyújthat a Magyar Állam, a Magyar Állam vagyonát kezelő központi költségvetési szervek és a Magyar Állam vagyonát kezelő más szervezetek számára."

      Indokolás: Lásd a T/1318/42. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    79. Dr. Veres János és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 184. §-ában a Tpt. 337. § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
    80. /184. § A Tpt. 337. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:/

      "337. § (1) Az elszámolóházi tevékenységet végző szervezet a 334. §-ban, valamint a 335. § (4) bekezdésének b) pontjában meghatározott szolgáltatásokat tőzsdének, elszámolóházi tevékenységet végző szervezetnek[, klíringtagnak,] befektetési szolgáltatónak, e törvény szerinti értékpapír letéti őrzési és értékpapír letétkezelési ill. értékpapír számlavezetési tevékenységet végző szervezetnek, árutőzsdei szolgáltatónak, befektetési alapkezelőnek, [letétkezelőnek] törvény által meghatározott szervezett piac szereplőjének és értékpapír kibocsátónak nyújthatja, ideértve a külföldi tőzsdét, a külföldi elszámolóházi és központi értéktári tevékenységet végző szervezetet, [klíringtagot, befektetési szolgáltatót, árutőzsdei szolgáltatót, befektetési alapkezelőt, letétkezelőt] és a külföldi értékpapír kibocsátót [is]. E szakasz tekintetében nem minősül külföldi értékpapír kibocsátónak a magyar értékpapírra külföldön másodlagos értékpapírt kibocsátó szervezet. Befektetési alapkezelő számára szolgáltatás kizárólag az általa kezelt befektetési jegy vonatkozásában nyújtható.

      A központi értéktári tevékenység végzésére kijelölt elszámolóházi tevékenységet végző szervezet szolgáltatásokat nyújthat a Magyar Állam, a Magyar Állam vagyonát kezelő központi költségvetési szervek és a Magyar Állam vagyonát kezelő más szervezetek számára."

      T/1318/37. sz.

      Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 42. pontjában ismertetett javaslattal.

      Indokolás: Lásd a T/1318/37. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. nem támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    81. Szabó Lajos, Gőgös Zoltán és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 186. § (1) bekezdésében a Tpt. 341. § (1) bekezdését új g) pontja helyébe a következő rendelkezést javasolják:
    82. /186. § (1) A Tpt. 341. §-ának (1) bekezdése a következő g) ponttal egészül ki:

      [Elszámolóházi tevékenységet végző szervezetben tulajdoni részesedést]/

      "g) [klíringtag] a Hpt.-ben meghatározott pénzügyi holding társaság"

      /[szerezhet.]/

      Indokolás: Lásd a T/1318/20. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    83. Dr. Veres János és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 189. §-ának - Tpt. 347. § (3) bekezdés - az elhagyását javasolják (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):
    84. "[189. § A Tpt. 347. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:]

      (3) Az elszámolóházi tevékenységet végző szervezet nem köteles csatlakozni az Országos Betétbiztosítási Alaphoz, illetve a központi hitelinformációs rendszerhez."

      Indokolás: Lásd a T/1318/37. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. nem támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    85. Szabó Lajos, Gőgös Zoltán és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 199. § (2) bekezdésében a Tpt. 376. §-ának a következő módosítását javasolják:
    86. "(2) A Tpt. 376. §-[a]ának [a következő] (6) [és (7) bekezdéssel egészül ki] bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép, egyidejűleg a § a következő (7)-(23) bekezdéssel egészül ki [jelenlegi (6) bekezdésének jelölése (8) bekezdésre változik]:

      "(6) A hitelintézet és a befektetési vállalkozás a választottbíráskodásra vonatkozó üzletszabályzati kikötését az üzletszabályzat első módosításakor, de legkésőbb 2003. december 31-ig köteles e § előírásainak megfelelően módosítani.

      (7) A Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság eljárásának e § szerinti kikötése nem érinti

      a) a 2002. január 1-je előtt megkötött egyedi szerződésben, valamint

      b) a hitelintézet és a befektetési vállalkozás üzletszabályzatában - a (6) bekezdés szerinti módosítás előtt - szereplő,

      a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Állandó Választottbíróság hatáskörének kikötésére vonatkozó esetleges előírás érvényességét. Az ilyen kikötések alapján a jogvita választottbírósági rendezésére továbbra is - a felek eltérő rendelkezése hiányában - a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Állandó Választottbíróságnak van hatásköre. ["]

      (8) A Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság választottbírói testületének tagjait a tőzsde közgyűlése és az érdek-képviseleti szervek testületi ülése jelöli ki meghatározott időre első alkalommal a Tőzsdei Választottbíróság elnökségének, azt követően a Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság elnökségének javaslata alapján.

      (9) A Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság jogi személy. Székhelye Budapest.

      (10) A Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság jogi személyiségét alapító okiratának Pénzügyi Közlönyben történő közzététele napjával nyeri el. A közzétételt a pénzügyminiszter rendeli el a Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság bejelentése alapján. A bejelentéshez mellékelni kell az alapító okiratot.

      (11) A Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság alapító okiratában meg kell határozni:

      a) a választottbíróság szervezeti rendjét,

      b) az elnökség tagjai kijelölésének szabályait,

      c) a választottbíróság képviseletének rendjét,

      d) az elnökség feladatait, jogkörét,

      e) az alapítói hozzájárulás összegét.

      (12) A Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság működésének forrásai:

      a) alapítói hozzájárulások,

      b) választottbírósági díjak,

      c) a vagyon hozama,

      d) egyéb bevételek.

      (13) A Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság szervezete a választottbírói testületből, a testület tagjai közül kijelölt legalább három, legfeljebb öt tagú elnökségből és a Gazdasági Hivatalból áll.

      (14) Az elnökség a Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság általános döntéshozó és irányító szerve. Az elnökség kijelölésének és működésének szabályait az alapító okirat és a Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság szabályzatai tartalmazzák.

      (15) A Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróságot harmadik személlyel szemben, a bíróság és hatóságok előtt az elnökség tagjai, illetve az általuk arra felhatalmazott személyek képviselik a Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság szabályzataiban meghatározott módon.

      (16) A Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság szabályzatait maga állapítja meg. A díj- és költségviselés szabályait is magába foglaló eljárási szabályzatot a Pénzügyi Közlönyben kell közzétenni.

      (17) A Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság eszközei nem vonhatók el, azok kizárólag a választottbíráskodás működtetéséhez és fejlesztéséhez használhatók fel az alapító okiratban meghatározottak alapján.

      (18) A Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság tevékenysége kizárólag a választottbíráskodás és a szervezet működtetése, gazdasági, vállalkozói tevékenységet nem végezhet.

      (19) Szabad pénzeszközét a Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság kizárólag állampapírba fektetheti. A Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság ingatlant kizárólag székhelyének megvásárlása céljából szerezhet.

      (20) A Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság bevételei után társasági és helyi adót nem fizet.

      (21) A Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság gazdálkodását az Állami Számvevőszék ellenőrzi.

      (22) A Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségét külön jogszabály állapítja meg

      (23) A Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság megszüntetésére irányuló szándékot az elnökség köteles tizenkét hónappal a javasolt megszűnési időpont előtt bejelenteni a pénzügyminiszternek. A bejelentéshez mellékelni kell a hitelezői igények maradéktalan kielégítésének igazolását és a folyamatban lévő választottbírósági eljárások lezárásának ütemtervét. A Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság megszüntetését, valamint a megszüntetés napját a pénzügyminiszter a Pénzügyi Közlönyben közzéteszi." "

      Indokolás: Lásd a T/1318/35/I. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    87. Szabó Lajos, Gőgös Zoltán és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 202. §-ában a Tpt. 384. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
    88. /202. § A Tpt. 384. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:/

      "(3) Az elszámolóházi tevékenységet végző szervezet az (1)-(2) bekezdésben szabályozottakon túl a 380. § (2) bekezdésében meghatározott felügyeleti díjat fizeti az értékpapír letétkezelési, [illetve] értékpapír számlavezetési, illetve befektetési alapkezelési tevékenységet nem folytató ügyfeleivel szemben az értékpapír árfolyamértékében fennálló kötelezettségei után."

      T/1318/16. sz.

      Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 48. pontjában ismertetett javaslattal.

      Indokolás: Lásd a T/1318/15. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    89. Szabó Lajos, Gőgös Zoltán és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 209. §-át új (10) bekezdéssel - a Tpt. 400. § (8) bekezdése - kiegészíteni javasolják:
    90. "(10) A Tpt. 400. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

      "(8) A Felügyelet az (1) bekezdés r) pontja 1. alpontjában foglalt intézkedést akkor alkalmazhatja, ha az osztalék kifizetése esetén a befektetési szolgáltató, árutőzsdei szolgáltató, befektetési alapkezelő, tőzsde, illetőleg elszámolóházi tevékenységet végző szervezet előírt tőkekövetelményeknek való megfelelése nem biztosított.""

      Indokolás: Lásd a T/1318/19. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    91. Szabó Lajos, Gőgös Zoltán és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 213. §-ában a Tpt. 408. § (3) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
    92. /213. § A Tpt. 408. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:/

      "(3) A (2) bekezdésben foglalt rendelkezéstől eltérően a folyamatos forgal[mazás]omba hozatal útján kibocsátott értékpapírok esetében - amennyiben a kibocsátó a forgalmazást 2002. december 31-ig megkezdte és az értékpapírok 2004. december 31-ig lejárnak - a 6. § (3) bekezdésében foglalt előírást 2004. december 31-ig nem kell alkalmazni."

      Indokolás: Lásd a T/1318/22. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    93. Dr. Veres János és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslatot új 217. §-sal - a Tpt. 419. § (5) bekezdése - kiegészíteni javasolják (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):
    94. "217. § A Tpt. 419. §-a az alábbi új (5) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a további bekezdések számozása értelemszerűen változik:

      (5) A törvény hatályba lépésekor érvényben levő szerződéseit az elszámolóházi tevékenységet végző szervezet 2003. december 31. napjáig köteles átalakítani a 337. § (1) bekezdésére tekintettel."

      Indokolás: Lásd a T/1318/37. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    95. Szabó Lajos, Gőgös Zoltán és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslatot új 217. §-sal - a Tpt. 419. § (7) bekezdése - kiegészíteni javasolják (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):
    96. "217. § A Tpt. 419. §-a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

      "(7) A 384. § (3) bekezdésében foglalt rendelkezések nem vonatkoznak a jelen törvény hatálybalépését megelőzően megkötött szerződésekre.""

      Indokolás: Lásd a T/1318/16. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    97. Szabó Lajos, Gőgös Zoltán és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 265. §-ában a Bit. 132. (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezést javasolják:
    98. /265. § A Bit. 132. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:/

      "(2) [A biztosító - a kizárólag viszontbiztosítási tevékenységet folytató biztosító kivételével - éves felügyeleti díja

      a) életbiztosítási ág éves bruttó díjbevétele 0,9 ezrelékének,

      b) nem-életbiztosítási ág éves bruttó díjbevétele 1,7 ezrelékének, és

      c) a saját kezelésű (portfoliókezelésbe át nem adott) biztosítástechnikai tartalékai éves átlagos állománya 0,8 ezrelékének

      összege, de minimum 5 ezer forint.] A biztosító által fizetett felügyeleti díj mértéke - a (3) bekezdés c) és d) pontjában foglalt biztosítók kivételével - a biztosító éves díjbevételének két ezreléke."

      Indokolás: Lásd a T/1318/34. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    99. Szabó Lajos, Gőgös Zoltán és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 265. §-ában a Bit. 132. (8) bekezdésének a következő módosítását javasolják:
    100. /265. § A Bit. 132. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:/

      "(8) Aki biztosítási, biztosítási alkuszi, többet biztosítási ügynöki, biztosítási szaktanácsadói tevékenység engedélyezése, biztosítási tevékenység módosításának engedélyezése, továbbá biztosító átalakulásának, egyesülésének, szétválásának engedélyezése iránt kérelmet terjeszt elő, köteles az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 67. §-a alapján a felügyeleti eljárási szolgáltatások igénybevételéért igazgatási-szolgáltatási díjat fizetni. A fizetendő díjak körét és mértékét a pénzügyminiszter rendeletben állapítja meg."

      Indokolás: Lásd a T/1318/33. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    101. Szabó Lajos, Gőgös Zoltán és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslatot új 266. §-sal - Bit. 138. § (2) bekezdése m) pont - kiegészíteni javasolják (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):
    102. "266. § A Bit. 138. §-a (2) bekezdésének m) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

      [A biztosító a Felügyeletnek harminc napon belül köteles bejelenteni:]

      m) a 10. számú melléklet II. pontjába tartozó tevékenység kiszervezését."

      Indokolás: Lásd a T/1318/30. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    103. Dr. Eörsi Mátyás képviselő a törvényjavaslat 268. §-ának - a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény (a továbbiakban Fgytv.) 2. §-a m) pontja - az elhagyását javasolja (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):
    104. "[268. § A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény (a továbbiakban Fgytv.) 2. §-ának m) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

      [E törvény alkalmazásában:]

      "m) Pénzügyi és nyugdíjpénztári szolgáltatás: a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény hatálya alá tartozó pénzügyi szolgáltatás, a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény hatálya alá tartozó befektetési szolgáltatási tevékenység, a lakás-takarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény és a magánnyugdíjról és a magán-nyugdíjpénztárakról szóló 1997. évi LXXXII. törvény, valamint az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény hatálya alá tartozó szolgáltatási tevékenység."]"

      T/1318/54. sz.

      Megjegyzés: Ez a módosító indítvány tartalmilag összefügg az ajánlás 54. pontjában ismertetett javaslattal.

      Indokolás: Lásd a T/1318/54. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    105. Szabó Lajos, Gőgös Zoltán és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 268. §-ában az Fgytv. 2. § m) pontjának a következő módosítását javasolják:
    106. /268. § A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény (a továbbiakban Fgytv.) 2. §-ának m) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

      [E törvény alkalmazásában:]/

      "m) Pénzügyi és nyugdíjpénztári szolgáltatás: a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény hatálya alá tartozó pénzügyi szolgáltatási és kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenység, a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény hatálya alá tartozó befektetési szolgáltatási és kiegészítő befektetési szolgáltatási tevékenység, a lakás-takarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény és a magánnyugdíjról és a magán-nyugdíjpénztárakról szóló 1997. évi LXXXII. törvény, valamint az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény hatálya alá tartozó szolgáltatási tevékenység, a biztosító intézetekről és a biztosítási tevékenységről szóló 1995. évi XCVI. törvény hatálya alá tartozó biztosítási, biztosításközvetítői és biztosítási szaktanácsadói tevékenység."

      Indokolás: Lásd a T/1318/32. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    107. Dr. Eörsi Mátyás képviselő a törvényjavaslat 269. §-ának - az Fgytv. 39. § (1) bekezdése - az elhagyását javasolja (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):
    108. "[269. § A Fgytv. 39. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

      "39. § (1) Az ellen, akinek jogszabályba ütköző tevékenysége a fogyasztók széles körét érinti vagy jelentős nagyságú hátrányt okoz, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, a fogyasztói érdekek képviseletét ellátó társadalmi szervezet vagy az ügyész, valamint a 2. § b) és m) pontjában meghatározott szolgáltatással kapcsolatban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is pert indíthat a fogyasztók széles körének védelme, illetőleg a jelentős nagyságú hátrány kiküszöbölése érdekében. Ilyen per akkor is indítható, ha a sérelmet szenvedett fogyasztók személye nem állapítható meg."]"

      Indokolás: Lásd a T/1318/54. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    109. Szabó Lajos, Gőgös Zoltán és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslatot új 279. §-sal kiegészíteni javasolják (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):
    110. "279. § E törvény 199. §-ával beiktatott rendelkezések nem érintik a törvény hatálybalépésekor a Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság előtt folyamatban lévő ügyeket, valamint a jogi személyisége elnyerése előtt a Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság javára és terhére megszerzett jogokat, vállalt kötelezettségeket."

      Indokolás: Lásd a T/1318/35/II. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    111. Kovács Tibor és Podolák György képviselők a törvényjavaslatot új 279. §-sal kiegészíteni javasolják (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):
    112. "279. § (1) A Tpt. - e törvény 81. §-ával kiegészített - 29. § (2) bekezdésének e) pontja nem érinti az e törvény hatálybalépése előtt a Felügyelet által engedélyezett kibocsátási programok keretében forgalomba hozatalra kerülő értékpapírok kibocsátása kapcsán a Tpt. 31. § (3) bekezdésében meghatározott felügyeleti tájékoztatásra vonatkozó tartalmi elvárásokat.

      (2) A Tpt. - e törvény 86. § által beiktatott - 43/A. §-a nem érinti az e törvény hatálybalépése előtt a Felügyelet által engedélyezett kibocsátási programok keretében forgalomba hozatalra kerülő értékpapírok kibocsátása kapcsán a Tpt. 31. § (3) bekezdésében meghatározott felügyeleti tájékoztatásra vonatkozó tartalmi elvárásokat."

      Indokolás: Lásd a T/1318/12. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    113. Dr. Eörsi Mátyás képviselő a törvényjavaslat 280. §-ának - polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény 119. § - az elhagyását javasolja (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):
    114. "[280. § A polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény 119. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

      "119. § (1) A felek, az ügyész és a perben résztvevő egyéb személyek, valamint azok képviselői a per iratait - a határozatok tervezeteinek és az esetleges különvéleménynek kivételével - a per bármely szakaszában külön engedély nélkül megtekinthetik és azokról maguknak másolatokat (kivonatokat) készíthetnek. Oly tárgyalásról készült jegyzőkönyvet azonban, amelyről a nyilvánosságot államtitok vagy szolgálati titok megőrzése végett zárták ki, lemásolni vagy arról kivonatot készíteni nem szabad. Ilyen ügyben az iratok megtekintésének is csak - az államtitokról és a szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvényben meghatározott megismerési engedély alapján - a bíróság elnöke által megállapított feltételek mellett van helye.

      (2) A felek, az ügyész és a perben résztvevő egyéb személyek, valamint azok képviselői az eljárás során az üzleti titkot vagy a külön törvényben meghatározott, az (1) bekezdésben nem említett más titkot tartalmazó iratok esetében - a titok megtartásának kötelezettségét tartalmazó, írásba foglalt nyilatkozat megtétele mellett -, az eljáró bíró által megállapított rendben és szabályok szerint gyakorolhatják az iratbetekintési és másolatkészítési jogot."]"

      Indokolás: Lásd a T/1318/53. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    115. Dr. Eörsi Mátyás képviselő a törvényjavaslat 283. §-ának - az új szövetkezetekről szóló 2000. évi CXLI. törvény (a továbbiakban: Úszt.) 13. § - az elhagyását javasolja (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):
    116. "[283. § (1) Az új szövetkezetekről szóló 2000. évi CXLI. törvény (a továbbiakban: Úszt.) 13. §-ának (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

      "13. § (1) A szövetkezetet - törvény eltérő rendelkezése hiányában - az igazgatóság elnöke vagy az alapszabályban meghatározott igazgatósági tag képviseli. Más tag vagy munkavállaló az alapszabály felhatalmazása alapján képviselheti a szövetkezetet.

      (2) Az igazgatóság elnöke vagy a képviseleti joggal rendelkező igazgatósági tag cégjegyzési joga - törvény eltérő rendelkezése hiányában - önálló. Más tag vagy munkavállaló cégjegyzésének érvényességéhez két képviseleti jogkörrel rendelkező személy együttes aláírása szükséges."

      (2) Az Úszt. 57. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép.

      "(2) A szövetkezet - kivéve a szövetkezeti hitelintézetet - a tagjaival folytatott gazdasági együttműködés során nem törekszik saját nyereségre."

      (3) Az Úszt. 64. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

      "64. § (1) Ha a tagsági jogviszony a tag kilépése, vagyoni hozzájárulásának nemteljesítése, halála, illetve megszűnése vagy kizárása miatt szűnik meg, a volt taggal, örökösével, illetve jogutódjával e fejezet rendelkezései szerint kell elszámolni; ennek során az értékelési tartalék és a lekötött tartalék nem vehető figyelembe."]"

      Indokolás: Lásd a T/1318/52. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    117. Dr. Eörsi Mátyás képviselő a törvényjavaslat 284. §-ának - a csődeljárásról, a felszámolási eljárásról és a végelszámolásról szóló 1991. évi IL. törvény 2. §-a (3) bekezdése a) pont - az elhagyását javasolja (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerűen változik):
    118. "[284. § A csődeljárásról, a felszámolási eljárásról és a végelszámolásról szóló 1991. évi IL. törvény 2. §-a (3) bekezdésének a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

      [E törvénynek]

      "a) a csődeljárásra, felszámolási eljárásra és a végelszámolási eljárásra vonatkozó rendelkezéseit a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvényben; valamint a tőkepiacról szóló törvényben"

      [foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.]]"

      Indokolás: Lásd a T/1318/51. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    119. Szabó Lajos, Gőgös Zoltán és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 291. § (1) bekezdése c) pontjának a következő módosítását javasolják:
    120. /291. § (1) E törvény hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti:/

      "c) a Bit. 43. §-a (1) bekezdésének k) pontja, 108. §-át megelőző alcím, 110. §-át megelőző alcím, 114. §-át megelőző alcím;"

      Indokolás: Lásd a T/1318/29. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    121. Kovács Tibor és Podolák György képviselők a törvényjavaslat 4. számú melléklete II. részének - a Tpt. 3. sz.melléklete - a következő módosítását javasolják:
    122. /4. számú melléklet a 2002. évi ....törvényhez

      II. A Tpt. 3. számú mellékletének módosítása

      A Tpt. 3. számú melléklete a következő IV. fejezettel egészül ki:/

      "Az értékpapír-sorozatok tőzsdei [bevezetése] bevezetésének szándéka esetén a tájékoztató illetve a tőzsdei bevezetésre irányuló önálló kérelem tartalmazza

      1. a bevezetésben közreműködő befektetési szolgáltató nevét, székhelyét;

      2. a tőzsdei bevezetést kezdeményező közgyűlési (vagy igazgatósági) döntésről szóló határozat számát és időpontját;

      3. a kibocsátó nyilatkozatát, hogy ellene a tőzsdei bevezetési kérelem Felügyelet részére történő benyújtásakor csődeljárás, felszámolási eljárás vagy végelszámolás nincs folyamatban, valamint a bevezetés kérelmezését megelőző két évben - két évnél rövidebb működés esetén a kibocsátó tevékenységének megkezdése óta - fizetési kötelezettségeinek eleget tett, nincs köztartozása és nemfizetés miatt ezen időszak alatt jogerős bírósági határozattal nem marasztalták el;

      4. amennyiben a bevezetésben közreműködő befektetési szolgáltató személye eltér a forgalomba hozatal során közreműködő forgalmazó személyétől, úgy annak nyilatkozatát arról, hogy egyetemleges felelősséget vállal a kibocsátóval azért, hogy az adott értékpapír-sorozat kibocsátási [a] tájékoztatója illetve kibocsátási program esetén a törvény 31. § (3) bekezdésében meghatározott tájékoztatás a valóságnak megfelelő adatokat és állításokat tartalmaz, illetve tudomásuk szerint nem kerültek elhallgatásra olyan tények és információk, amelyek a kibocsátó és a bevezetés tárgyát képező értékpapír-sorozat helyzetének megítélése szempontjából jelentőséggel bírnak;

      5. a kibocsátó nyilatkozatát arról, hogy a bevezetendő értékpapír forgalomképes, illetve nincs tudomása olyan szerződésről vagy megállapodásról, amely az értékpapír-sorozat szabad forgalmazhatóságát korlátozza;

      6. a kibocsátóra vonatkozó legújabb gazdasági, jogi és pénzügyi adatokat, amennyiben a [nyilvános forgalomba hozatali eljárás lezárásától a bevezetési kérelem benyújtásáig eltelt időtartam a hat hónapot meghaladja] kibocsátó a bevezetési kérelem benyújtását megelőző hat hónapban nyilvános forgalomba hozatali eljárás keretében nem jelentetett meg kibocsátási tájékoztatót illetve a törvény 31. § (4) pontja szerinti információs összeállítást;

      7. az értékpapír nyilvános forgalomba hozatalától a bevezetési kérelem benyújtásáig eltelt időszak tőzsdén kívüli forgalmazási adatait (értékesített mennyiség, átlagárfolyam, az időszakban elért minimális és maximális árfolyam megjelölésével), amennyiben az eltelt időszak meghaladja a hat hónapot;

      8. a bevezetési kérelem időpontját megelőzően benyújtott utolsó kibocsátói gyorsjelentéshez készített (utólagosan csatolt) könyvvizsgálói jelentést;

      9. részvény-sorozat bevezetésére vonatkozó engedélyeztetési eljárás esetén a kérelem benyújtása időpontjában a bevezetni kívánt részvény-sorozat öt százalék feletti tulajdonosainak megnevezését és szavazati arányaik megoszlását;

      10. minden egyéb olyan adatot és nyilatkozatot, amelyet a bevezetési kérelem benyújtása időpontjában hatályos egyéb jogszabályok, illetve a Felügyelet által elfogadott tőzsdei szabályzatok előírnak.

      A nemzetközi pénzügyi intézmény értékpapírjának magyar tőzsdére való bevezetésének előzetes engedélyezésekor a tájékoztató megjelölés helyett a 7. számú mellékletben szereplő ismertetőt kell érteni."

      Indokolás: Lásd a T/1318/11. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    123. Szabó Lajos, Gőgös Zoltán és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 6. számú melléklete I. a) pontjának és II. pontjának a következő módosítását javasolják:
    124. /6. számú melléklet a 2002. évi....törvényhez

      "23. számú melléklet a 2001. évi CXX. törvényhez

      Az információs összeállítás kötelező tartalmi elemei

      Az információs összeállításnak legalább a következő adatokat kell tartalmaznia:

      (1) "I./

      "a) Összefoglaló oldal

      A kibocsátó megnevezése, a forgalmazó neve, a jegyzési, eladási időszak nyitó- és zárónapja, az információs összeállításra és az ajánlattételre vonatkozó kötelezettségvállalások (a 15. § (1) és (2) bekezdése szerinti teljességi és felelősségvállalói nyilatkozat), nyilatkozat arra vonatkozóan, hogy ezen melléklet I. d) pontjában felsorolt dokumentumok teljes terjedelmükben a kibocsátó székhelyén megtekinthetők, továbbá, hogy a befektető jogosult kérni az információs összeállítás további adatokkal történő kiegészítését (illetve ennek módjának ismertetése). Külön ki kell emelni a forgalomba hozatal zártkörűségének tényét.

      II.

      1. Ha a kibocsátóval vagy jogelődjével szemben a forgalomba hozatalt megelőző három naptári évben csődeljárást folytattak le vagy felszámolási eljárást rendeltek el, az információs összeállításnak tartalmaznia kell az erre vonatkozó adatokat is.

      2. Ha az értékpapírban foglalt kötelezettségek teljesítésére valamely személy garanciát vállal, az információs összeállításnak tartalmaznia kell a garanciavállalóra vonatkozó, az I. rész b)-e) pontjaiban, valamint az ezen rész 1. pontjában meghatározott adatokat is.

      3. Az információs összeállításban a figyelem felhívására alkalmas módon, külön ki kell emelni a kibocsátó üzleti tevékenységének esetleges kiemelkedő kockázati tényezőit."

      Indokolás: Lásd a T/1318/14. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

      - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    125. Szabó Lajos, Gőgös Zoltán és dr. Bőhm András képviselők a törvényjavaslat 7. számú melléklete a) pontjának a következő módosítását javasolják:

/7. számú melléklet a 2002. évi ....törvényhez

"24. számú melléklet a 2001. évi CXX. törvényhez

A helyi önkormányzatok kötvénykibocsátásához készített információs összeállítás kötelező tartalmi elemei

A helyi önkormányzatok által készített információs összeállításnak legalább a következő adatokat kell tartalmaznia:/

"a) Összefoglaló oldal

A kibocsátó megnevezése, a forgalmazó neve, a jegyzési, eladási időszak nyitó- és zárónapja, az információs összeállításra és az ajánlattételre vonatkozó kötelezettségvállalások (a 15. (1) és (2) bekezdése szerinti teljességi és felelősségvállalói nyilatkozat), nyilatkozat arra vonatkozóan, hogy ezen melléklet [I.] d) pontjában felsorolt dokumentumok teljes terjedelmükben a kibocsátó székhelyén megtekinthetők, továbbá, hogy a befektető jogosult kérni az információs összeállítás további adatokkal történő kiegészítését (illetve ennek módjának ismertetése). Külön ki kell emelni a forgalomba hozatal zártkörűségének tényét."

Indokolás: Lásd a T/1318/13. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Költségvetési biz. támogatja

- az Alkotmányügyi biz. támogatja

- a Gazdasági biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

Összeállította: az Országgyűlés Jogi Főosztálya

Budapest, 2002. december 5.

Varga Mihály s.k.,
a Költségvetési bizottság elnöke

Dr. Vastagh Pál s.k.,
az Alkotmányügyi bizottság elnöke

Puch László s.k.,
a Gazdasági bizottság elnöke