T/1318/7.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102.§ (1) bekezdése alapján az egyes pénz- és tőkepiaci tárgyú törvények módosításáról szóló T/1318. számú törvényjavaslathoz az alábbi

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztjük elő:

A törvényjavaslat 86. § -ának az alábbi módosítását javasoljuk:

"86. §

A Tpt. a 43. §-t követően a következő címmel és 43/A. §-sal egészül ki:

Az értékpapírok tőzsdei bevezetése

"43/A. § (1) Az értékpapírok tőzsdei bevezetéséhez a Felügyelet engedélye szükséges. A kibocsátó a teljes értékpapír-sorozatra vonatkozó tőzsdei bevezetési engedély iránti kérelmet a nyilvános forgalomba hozatal és a tájékoztató közzétételének engedélyezésére irányuló kérelmével együtt vagy azt követően, önálló kérelem formájában nyújtja be a Felügyelethez.

(2) A nyilvános forgalomba hozatal és a tájékoztató közzétételének együttes engedélyezésére irányuló kérelem esetén tőzsdei bevezetési engedélyt a Felügyelet a tájékoztató közzétételének engedélyezésével adja meg a tájékoztatóra, illetve az egyszerűsített tájékoztatóra vonatkozó rendelkezések szerint. Ebben az esetben a tájékoztatónak, illetve az egyszerűsített tájékoztatónak az e törvény 3. számú mellékletének IV. részében, illetve a 4. számú mellékletének f) pontjában felsorolt kötelező tartalmi elemeket is tartalmaznia kell.

(3) A tájékoztató jóváhagyását követően benyújtott önálló kérelem esetén a kérelemnek kell az e törvény 3. számú mellékletének IV. részében, illetve a 4. számú mellékletének f) pontjában felsorolt kötelező tartalmi elemeket tartalmaznia. A tőzsdei bevezetés tárgyában hozott határozatát a Felügyelet a kérelem benyújtásától számított 15 napon belül, írásban adja meg a kibocsátónak.

(4) Amennyiben a kibocsátó kibocsátási program keretében hoz forgalomba értékpapírt, a kibocsátó a programhoz a törvény 27-29. § alapján készített tájékoztató Felügyelet általi jóváhagyásával egy időben kérelmezheti a jóváhagyást a program keretében kibocsátásra kerülő értékpapír-sorozatok tekintetében. Ebben az esetben a törvény 3. számú mellékletének IV. részében, illetve a 4. számú mellékletének f) pontjában felsorolt kötelező tartalmi elemeket a törvény 31. § (3) pontjában meghatározott tájékoztatásnak kell tartalmaznia. A tőzsdei bevezetési engedélyt ebben az esetben a Felügyelet a tájékoztató közzétételének engedélyezésével adja meg a tájékoztatóra, illetve az egyszerűsített tájékoztatóra vonatkozó rendelkezések szerint.

(5) Amennyiben a kibocsátási program engedélyeztetésekor a kibocsátó a tőzsdei bevezetés felügyeleti engedélyezését nem kérelmezi, úgy a kibocsátási program keretében kibocsátásra kerülő értékpapír-sorozatok tekintetében a kibocsátó önálló kérelemmel fordulhat a Felügyelethez, amelyre a jelen § (3) bekezdésében foglalt eljárási szabályok az irányadóak.

[Tőzsdei bevezetési engedélykérelem esetében a tájékoztatónak, illetve az egyszerűsített tájékoztatónak az e törvény 3. számú mellékletének IV. részében, illetve a 4. számú mellékletének f) pontjában felsorolt kötelező tartalmi elemeket is tartalmaznia kell.]

(6) A Felügyelet tőzsdei bevezetési engedélyével rendelkező értékpapír-sorozat tényleges tőzsdei bevezetéséről és a kereskedés megkezdéséről a tőzsde a saját szabályai alapján dönt."

Indokolás

A törvényjavaslat szerint a továbbiakban hatósági engedély szükséges ahhoz, hogy egy értékpapír elismert piacon (tőzsdén) jegyezhető legyen. A jegyzési engedélyt a Felügyelet adja meg, vagy a kibocsátási tájékoztató engedélyezésével egy eljárásban, vagy ha ezt akkor a kibocsátó nem kéri, egy későbbi időpontban a törvény által felsorolt kötelező tartalmi elemeket tartalmazó kérelem alapján, külön engedélyezés útján.

A módosítási javaslat a törvényjavaslat lényegét megerősítve, azt célozza, hogy a tőzsdei bevezetés engedélyeztetésének differenciáltabb szabályozására is legyen lehetőség.

Budapest, 2002.december.3.

Kovács Tibor
MSZP

Podolák György
MSZP