ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

T/1270/34.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin Asszonynak

az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése alapján "a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosításáról" szóló T/1270. számon benyújtott törvényjavaslathoz a következő

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elő:

A törvényjavaslat 10. §-ának az Alkotmány 70. § (1) bekezdésére vonatkozó rendelkezésének következő módosítását javaslom:

/Az Alkotmány 70.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:/

"70. § (1) [A Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező] Minden nagykorú magyar állampolgárt megillet az a jog, hogy az országgyűlési képviselők választásán választó és választható legyen, valamint országos népszavazásban és népi kezdeményezésben részt vegyen."

I n d o k o l á s

Nemcsak az indokolt régóta, hogy az országgyűlési választások napján külföldön tartózkodó magyar állampolgárok gyakorolhassák választójogukat, de régi adósságát törlesztené a magyar állam, ha ezt az alapvető állampolgári jogot biztosítaná minden - így a Magyarországon lakóhellyel nem rendelkező - magyar állampolgár számára is. Az Egyesült Államok, Franciaország, Ausztria vagy éppen a szomszédos Románia és Ukrajna is biztosítja külföldön élő állampolgárai számára azt az alapvető jogot, amely az egyik legfontosabb kapcsot jelenti az anyaországhoz: a parlamenti választás jogát.

A külföldön élő állampolgárok életét - amennyiben az anyaország politikai döntéshozói vállalják az ő képviseletüket is - nagyban befolyásolja, hogy anyaországukban milyen politikai erő kormányoz. Róluk is szólnak a döntések, hiszen kisebbségi létükben történő megmaradásukat befolyásolja, hogy mennyi és milyen szellemi, anyagi támogatást kapnak Magyarországtól. Másrészt erősíti a magyar közösséghez, a magyar nemzethez való tartozás érzését, valós tartalommal tölti meg az állampolgárság fogalmát, ha a Magyar Országgyűlés tagjait valamennyi magyar állampolgár választja meg. Indokolt tehát, hogy a döntésekben ők is - ugyanúgy mint az ország területén lakóhellyel rendelkező állampolgárok - népképviseleti úton részt vehessenek.

Budapest, 2002. november 20.

Lezsák Sándor
Magyar Demokrata Fórum

Dr. Salamon László
Fidesz - Magyar Polgári Párt