ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

T/1270/26.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin Asszonynak

az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése alapján "a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosításáról" szóló T/1270. számon benyújtott törvényjavaslathoz a következő

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elő:

A törvényjavaslat a következő 3.§-sal egészül ki, egyben a paragrafusok számozása megfelelően módosul:

"3.§ Az Alkotmány 6. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(3) A Magyar Köztársaság elősegíti a határain kívül élő magyarok nemzeti azonosságtudatának és anyanyelvének megőrzését, kultúrájának ápolását és gyarapítását, Magyarországgal való szoros kapcsolataik fenntartását és erősítését, az egységes magyar nemzethez tartozásuk tudatának erősítését, valamint támogatja az e célok megvalósítására hivatott intézményeik működését."

I n d o k o l á s

Magyarország európai uniós csatlakozásának történelmi jelentősége mellett nem szabad megfeledkezni arról, hogy több mint kétmillió Kárpát-medencében élő magyar nem lesz az Európai Unió polgára. Az Unió határai Magyarország és a kisebbségben élő magyarságnak otthont adó szomszédos országok között fognak húzódni. Az Unió közös biztonságpolitikája hazánkra, mint határországra különösen fontos kötelezettségeket ró majd, amelyek nehézségeket is okozhatnak a határon túl élő magyarokkal való kapcsolattartásunkban. Ezért fontos az Alkotmányban részletesen rögzíteni az állam kötelezettségét a határainkon kívül élő magyarság sorsának előmozdításában. A határainkon túli magyarság képviselőinek a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) november 17-ei ülésén elfogadott zárónyilatkozata szerint: "A MÁÉRT résztvevői annak tudatában támogatják az Alkotmánynak az uniós jogharmonizációval kapcsolatban szükséges módosítását, hogy a Magyar Köztársaságnak a határon túli magyarsággal kapcsolatos alkotmányos felelőssége nem csökken az Európai Unióhoz való csatlakozása után, hanem a lehetőségek szerint növekszik." Ennek az elvárásnak alkotmányos megerősítését jelenti ez a módosító javaslat.

Budapest, 2002. november 20.

Dr. Salamon László
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Dr. Kelemen András
Magyar Demokrata Fórum

Németh Zsolt
Fidesz - Magyar Polgári Párt