T/1220/811.

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnöke részére

Budapest

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján - kapcsolódva Donáth László (MSZP), Suchmann Tamás (MSZP) és Fodor Gábor (SZDSZ) országgyűlési képviselők által T/1220/756. számon benyújtott módosító javaslathoz - a Magyar Köztársaság 2003. évi költségvetéséről szóló, T/1220. számon benyújtott törvényjavaslathoz az alábbi

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztjük elő:

A törvényjavaslat 104. § (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul, egyben a § az alábbi új (5)-(6) bekezdésekkel egészül ki:

"(4) [A pénzügyeket szabályozó egyes jogszabályok módosításáról szóló 2001. évi LXXIV. törvény 153. §-ának (3) bekezdése 2002. december 31-jén hatályát veszti.] A egyházak hitéleti és közcélú tevékenységének anyagi feltételeiről szóló 1997. évi CXXIV. törvény 4. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(2) Amennyiben az (1) bekezdés alapján az egyházakat megillető összeg együttesen nem éri el a nyilatkozattal érintett év államháztartási szintű, pénzforgalmi személyi jövedelemadójának 0,5 százalékát, ennek mértékéig az egyházaknak ténylegesen átutalandó összeget a központi költségvetésből ki kell egészíteni. E kiegészítés összegéből az egyes egyházak a javukra a személyi jövedelemadójuk 1%-áról közvetlenül rendelkező magánszemélyek arányában részesülnek."

(5) E törvény hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységének anyagi feltételeiről szóló 1997. évi CXXIV. törvény 4. § (3) bekezdése, a Magyar Köztársaság 2001. és 2002. évi költségvetéséről szóló 2000. évi CXXXIII. törvény 103. § (4) bekezdése, valamint a pénzügyeket szabályozó egyes jogszabályok módosításáról szóló 2001. évi LXXIV. törvény 153. §-a, az azt megelőző fejezetszámmal és fejezetcímmel együtt.

(6) Az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységének anyagi feltételeiről szóló 1997. évi CXXIV. törvénynek a pénzügyeket szabályozó egyes jogszabályok módosításáról szóló 2001. évi LXXIV. törvény 153. §-a által megállapított 4. § (2)-(4) bekezdései nem lépnek hatályba."

INDOKOLÁS

A pénzügyeket szabályozó egyes jogszabályok módosításáról szóló 2001. évi LXXIV. törvény módosította az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységének anyagi feltételeiről szóló 1997. évi CXXIV. törvény rendelkezéseit. A 2003. január 1-jén hatályba lépő szabályozás szerint, amennyiben az adózók által a személyi jövedelemadójukból az egyházak számára felajánlott összeg nem éri el az összes személyi jövedelemadó 0,8 %-át, a központi költségvetés az egyházaknak jutatott támogatást a 2001. évi népszámlálás vallási hovatartozásra adott kérdésére adott válaszok arányában egészíti ki.

Tekintettel arra, hogy a 2001. évi népszámlálásról, valamint a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény módosításáról szóló 1999. évi CVIII. törvény 3. § (2) bekezdése szerint a vallási hovatartozásról feltett népszámlálási kérdésre nem volt kötelező a válaszadás, a népszámlálás nem tükrözi az egyes egyházak valódi társadalmi támogatottságát, ezért indokolt a jelenleg hatályos szabályozás fenntartása.

Jelen kapcsolódó módosító javaslat fenn kívánja tartani az egyházaknak a személyi jövedelemadó meghatározott részéből juttatható támogatás jelenlegi szerkezetét. Ennek megfelelően arra tesz javaslatot, hogy amennyiben az adózók által felajánlott "1%-ok" összege az összes személyi jövedelemadó meghatározott részét nem éri el, az állam a felajánlók arányában egészítse ki az egyházak támogatásának ezen fajtáját.

A kapcsolódó módosító javaslat a kiegészítés mértékét - a hatályos szabályozásnak megfelelően - 0,5%-ban kívánja meghatározni.

Hatályon kívül helyezi ugyanakkor a kapcsolódó módosító javaslat a kiegészítés valorizálására vonatkozó rendelkezést, mivel arra az 1997-ben megalkotott törvény szerint csak az 1998-as évet követő négy adóéven keresztül - vagyis utoljára 2002-ben - kerülhetett sor.

Budapest, 2002. november 25.

Fodor Gábor

Gusztos Péter
SZDSZ