T/1220/1191.

Az Országgyűlés

Költségvetési és pénzügyi
bizottságának

Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi
bizottságának

Gazdasági
bizottságának

Oktatási és tudományos
bizottságának

Önkormányzati
bizottságának

2. kiegészítő ajánlása

a Magyar Köztársaság 2003. évi költségvetéséről szóló
T/1220. sz. törvényjavaslat vitájához
I. rész

(Együtt kezelendő a T/1220/809. és a T/1220/1190. számú ajánlásokkal)

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés Költségvetési és pénzügyi bizottsága (a továbbiakban: Költségvetési bizottság) - mint első helyen kijelölt bizottság -, Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága (a továbbiakban: Emberi jogi bizottság), Gazdasági bizottsága, Oktatási és tudományos bizottsága (a továbbiakban: Oktatási bizottság) és Önkormányzati bizottsága, megvitatta a Magyar Köztársaság 2003. évi költségvetéséről szóló T/1220. számú törvényjavaslatot, valamint az ahhoz benyújtott T/1220/906. számú módosító javaslatot.

11/ 1*. Kuncze Gábor és dr. Veres János képviselők kapcsolódva Gulyás József és dr. Veres János képviselők T/1220/450. számú módosító javaslatához (), a törvényjavaslat 28. § (1) bekezdés b) pont módosítását javasolják:

/Az Országgyűlés a szociális, a közoktatási, a külön törvényben meghatározott felsőoktatási, kulturális és egészségügyi közfeladatokat (a továbbiakban: humánszolgáltatások) ellátó egyházi jogi személyek, társadalmi szervezetek, alapítványok, közalapítványok, országos kisebbségi önkormányzatok, közhasznú társaságok, gazdasági társaságok és a humánszolgáltatásokat főtevékenységként végző, a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók (a továbbiakban együtt: nem állami intézmények fenntartói) részére normatív és egyéb állami hozzájárulást állapít meg a következők szerint:/

"b) a közoktatási feladatokat ellátó, a társasági és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény hatálya alá tartozó gazdálkodó szervezeteket, továbbá a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozókat az a) pont szerinti normatíva 30 %-ának megfelelő hozzájárulás, míg a közhasznú társaságokat a normatíva 100 %-ának megfelelő hozzájárulás illeti meg,

Az oktatási miniszter a "XX/11/2/3 Humán szolgáltatás és egyházi kiegészítő támogatás" előirányzatból - a pénzügyminiszterrel egyetértésben - közoktatási megállapodást köthet azokkal az országos kisebbségi önkormányzatokkal, amelyek közoktatási intézményt tartanak fenn, továbbá azokkal az alapítványokkal, melyek óvodát, iskolát, kollégiumot tartanak fenn";"

Indokolás: Lásd a T/1220/906. számon beterjesztett módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot:

- a Költségvetési bizottság támogatja, az Előterjesztő képviselője egyetért;

- az Emberi jogi bizottság egyharmada sem támogatja, az Előterjesztő képviselője nem ért egyet;

- a Gazdasági bizottság nem támogatja, az Előterjesztő képviselője nem ért egyet;

- az Oktatási bizottság támogatja, az Előterjesztő képviselője nem ért egyet;

- az Önkormányzati bizottság egyharmada sem támogatja, az Előterjesztő képviselője nem ért egyet.

Összeállította: az Országgyűlés Jogi Főosztálya

Budapest, 2002. november 30.

Varga Mihály sk.
Költségvetési és pénzügyi
bizottság elnöke

Szászfalvi László sk.
Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi
bizottság elnöke

Puch László sk.
Gazdasági
bizottság elnöke

Szabados Tamás sk.
Oktatási és tudományos
bizottság elnöke

Szita Károly sk.
Önkormányzati
bizottság elnöke