Az Országgyűlés
Kulturális és sajtó bizottsága

H/1212.

Bizottsági önálló indítvány

Dr. Szili Katalin asszonynak,

az Országgyűlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 87. §. (2) bekezdése alapján a Kulturális és sajtó bizottság az alábbi országgyűlési határozati javaslatot terjeszti elő:

ORSZÁGGYŰLÉSI HATÁROZATI JAVASLAT
a Magyar Rádió Közalapítvány 2001. április 1. - 2002. március 25. közötti tevékenységéről szóló beszámolóról

Budapest, 2002. október 29.

Dr. Pető Iván
elnök

Az Országgyűlés
...../2002.
(...) OGY. határozata
a Magyar Rádió Közalapítvány 2001. április 1. - 2002. március 25. közötti tevékenységéről szóló beszámolóról

  1. Az Országgyűlés nem fogadja el a Magyar Rádió Közalapítvány Kuratóriuma 2001. április 1. - 2002. március 25. közötti tevékenységéről szóló beszámolót.
  2. Az Országgyűlés felkéri a Magyar Rádió Közalapítvány Kuratóriumát, hogy tegyen lépéseket az elmúlt időszak jogellenes működése következtében a Magyar Rádió Részvénytársaságnál kialakult törvénytelen helyzet mielőbbi megszüntetésére.

I n d o k o l á s

A Magyar Rádió Közalapítvány Kuratóriuma törvényi kötelezettsége alapján benyújtotta az Országgyűlésnek a jelzett időszakról szóló beszámolóját. A Magyar Rádió Közalapítvány Kuratóriuma ellenőrző testületének mandátuma 2000. február 28-án lejárt, és a beszámolási időszakban a Közalapítványnak nem volt a hatályos jogszabályoknak megfelelő ellenőrző testülete. Így a beszámoló benyújtása nem felel meg a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény 62. § (4) bekezdésében foglalt követelménynek, amely szerint a beszámolót az ellenőrző testület véleményével kell az Országgyűlés elé terjeszteni.

Az Országgyűlés 2000. február 29-i ülésnapján választotta meg a Magyar Rádió Közalapítvány Kuratóriumának elnökét és három - a kormánypártok által jelölt - tagját. Az ellenzéki pártok által javasolt jelölteket az Országgyűlés elnöke nem bocsátotta szavazásra. A beszámolási időszakban a Magyar Rádió Közalapítvány Kuratóriuma elnökségének - a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény 55. § (5) bekezdésében előírt - az ellenzéki képviselőcsoportok által jelölt és megválasztott tagja nem volt. A kuratóriumi elnökség megválasztott tagjainak jogerős nyilvántartásba vételére 2000. május 27-én került sor.

A jogellenesen létrejött kuratóriumi elnökség személyi és szervezeti döntései jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a Magyar Rádió Részvénytársaság az 1996. évi I. törvénynek a közszolgálati műsorszolgáltatókra vonatkozó rendelkezéseivel ellentétesen működik. E törvénytelen működés megszüntetésére kéri fel az Országgyűlés a Kuratóriumot.

A bizottság nem javasolja az Országgyűlésnek a beszámoló elfogadását.