T/1107/32.

Bizottsági kapcsolódó módosító javaslat

Dr. Szili Katalin asszonynak
az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése, valamint 102. §-ának (1) bekezdése alapján az egyes, az egészségügyet és a társadalombiztosítást érintő törvények módosításáról szóló T/1107. számú törvényjavaslathoz az Egészségügyi bizottság a következő

kapcsolódó módosító javaslatot

terjeszti elő:

Kapcsolódva dr. Csáky András T/1107/23. számon benyújtott módosító javaslatához a törvényjavaslat a következő 1/A §-sal egészül ki:

"1/A § Az Eütv. 8. §-ának (2) bekezdése az alábbi szövegrésszel egészül ki:

"Az orvosválasztás jogának gyakorlása során a betegnek joga van az ellátását végző olyan orvos megválasztásához akivel az állapotának, illetőleg az egészségügyi szolgáltatás jellegének megfelelő, magyar nyelven történő kapcsolattartásra képes.""

Indokolás

A kapcsolódó módosító javaslat szoros tartalmi összefüggésben áll az egységes ajánlásban 5. pont alatt a törvényjavaslat 9.§ (2) bekezdésében foglalt módosítással. Ez ugyanis az eddig kötelezően meghatározott magyar nyelvi ismeretekre vonatkozó követelményrendszert kiiktatja. A magyar betegek ellátásának biztonsága érdekében azonban szükséges azt garanciával megerősíteni, hogy a beteg anyanyelvén kommunikálhasson az őt ellátókkal. Ezért a betegjogok között a szabad orvosválasztás egészségügyi intézményen belül is gyakorolható jogává kell tennünk, hogy magyar nyelvű kommunikációra képes ellátót választhasson magának a beteg. Ez nem jelenti azt, hogy a beteg beleegyezése esetén a nyelvtudással nem rendelkező is elláthassa, illetve nem zárja ki, hogy részt vegyenek olyan személyek is az ellátás biztosításában, akik nem, vagy rosszul beszélik a magyar nyelvet. Természetesen a tájékoztatáshoz való jog keretében továbbra is fenntartjuk azt a rendelkezést, amely a nem magyar betegek számára, illetve a siketek számára, a nyelvi és a jeltolmácsolás igénybevételének lehetőségét szabályozza.

Budapest, 2002. november 13.

Dr. Vojnik Mária
elnök