T/1107/31.

Bizottsági kapcsolódó módosító javaslat

Dr. Szili Katalin asszonynak
az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése, valamint 102. §-ának (1) bekezdése alapján az egyes, az egészségügyet és a társadalombiztosítást érintő törvények módosításáról szóló T/1107. számú törvényjavaslathoz az Egészségügyi bizottság a következő

kapcsolódó módosító javaslatot

terjeszti elő:

Kapcsolódva dr. Csáky András T/1107/17. számon benyújtott módosító javaslatához a törvényjavaslat 36. §-a (4) bekezdésének c) pontja az alábbiak szerint módosul:

"c) [az egyes főbb betegségcsoportok vizsgálati és terápiás eljárási rendjét, valamint a gyógyszerterápiás ajánlásokat,] az egyes főbb betegségcsoportok vizsgálati és terápiás eljárási rendje, valamint a gyógyszerterápiás ajánlások kidolgozásának, szerkesztésének, valamint az ezeket érintő szakmai egyeztetések lefolytatásának egységes szabályait,"

Indokolás

Az egészségügyi miniszter az orvos-szakmai foglalkozási szabályok rendeleti megalkotására vonatkozó jogköre túlterjeszkedik a szakmai szabályozó szerepen, mivel a szakmai protokollok, módszertani ajánlások, gyógyszerterápiás ajánlások a szakmai kollégiumok, országos intézetek és egyéb szakmai testületek kezdeményezésére, a szakma vezető szervezeteinek konszenzus konferenciákon kidolgozott álláspontja alapján készülnek. A miniszter a közzétételről gondoskodik. Rendeleti szintű szabályozást igényel azonban, hogy ezek az ajánlások és protokollok egységes szakmai szerkezetben, a szakmák között és az ország területén egységes szervezési alapelvek mentén és a szakmák közötti egyeztetések tekintetében megfelelő kidolgozottsággal készüljenek. A miniszter számára szóló felhatalmazás tehát a szakmai szabályok megalkotásának rendjére kell hogy vonatkozzon, az e tekintetben félreérthető megfogalmazás pontosítása vált ezért szükségessé.

Budapest, 2002. november 13.

Dr. Vojnik Mária
elnök